05 augustus 2010

Nieuwsbrief

Voor U Anders gelezen/geschreven

dS: Cruciaal is nog welke positie de SP.A zal innemen. Zal ze zich als Vlaamse partij profileren of veeleer als socialistische partij? Voorwaar een interessante vraag in dS. Deze vraag insinueert dat het niet meer mogelijk is om én socialistisch én Vlaamsgezind te zijn. Bij CD&V hebben ze blijkbaar toch iets begrepen en zit Kris Peeters mee aan de onderhandelingstafel.

Ongetwijfeld de belangrijkste uitspraak van de afgelopen weken: Groen! wil snelle doorbraak regeerakkoord. Zucht.

DT: De regeringsvorming is nog verre van afgerond, maar de manoeuvres rond de verdeling van de ministerposten zijn al volop bezig. Gisteren verscheen tegelijk in Het Laatste Nieuws en Le Soir het bericht dat de kans klein is dat ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) minister wordt in een nieuwe regering. ‘Dat ongeveer hetzelfde bericht in een Nederlandstalige en een Franstalige krant verschijnt, lijkt sterk op een manoeuvre’, geeft een CD&V-kopstuk toe.

Carl Devos: Meningsverschillen bij CD&V
... Minder schadelijk, maar op termijn vervelender voor CD&V is het discours van Rik Torfs. Dat is soms zo doordacht en verheven dat geen mens het nog kan volgen. De nieuwkomer maakt in recordtempo vijanden in CD&V. Het debat aanzwengelen is een gave en een deugd, provocatie is daarin niet verboden, soms noodzakelijk, en CD&V mag zich inderdaad fundamenteel bevragen. Maar wat doet een man als Rik Torfs eigenlijk bij CD&V als én de partij én de ideologie van die partij fout zit en dringend helemaal herbekeken moet worden. Organisatievormen zijn secundair, maar het ideologisch fundament in vraag stellen gaat ver. De vraag is ook: waarom moet dat allemaal buitenskamers gebeuren?

dS: Als zelfstandig orthopedisch chirurg met specialisatie in knieprothesen verdien ik gemiddeld zo’n 20.000 euro netto per maand. Dat is veel, maar in Amerika verdien je voor hetzelfde werk tot tien keer zoveel.Bovendien heeft dit werk zijn risico’s: fouten kunnen heel zware gevolgen hebben op vlak van aansprakelijkheid en imago.

Communautair dossier

LDH een ‘sondage’ (3.523 deelnemers):
De antwoorden zijn in % in volgorde akkoord / niet akkoord / te onderhandelen
Regionalisering bevoegdheden Binnenlandse Zaken: 13/73/13
Regionalisren van de wegcode: 12/65/21
Regionaliseren van de Noordzee en binnenlandse wateren: 19/65/14
Splitsing BHV: 27/37/34
Herfinanciering Brussel beperkt tot 65 à 100 miljoen: 9/63/27
Geen benoeming 3 Franstalige burgemeesters voor verkiezingen 2012: 18/66/15

Reactie (op het NVA programma in LDH) door een Franstalige Canadees:
Vous savez les provinces du Canada fonctionnes comme cela. Séparation dans tout les domaines. Taxes, Immatriculations , impots, amendes, enseignements, électricité, transports, voies navigables , même les retraites (enfin y a deux) etc.... etc.....
Chaque province a son gouvernement et donc deux impots un fedéral et l'autre provincial. les deux ensemble c'est moins qu’en Belgique). Malgré tout ils ne se sont pas ratachés au USA

andere
Qui se sent encore belge ici ? Pour ma part je ne suis pas forcément séparatiste, mais je n'ai plus envie d'avoir la même nationalité que ces cons de flamands. Ils pensent ce qu'ils veulent, ils font ce qu'ils veulent, ce qui m'emmerde, c'est qu'ils font tout, non pas pour eux, mais surtout CONTRE les Wallons.

Blog van alphen: De dag vóór onze Vlaamse feestdag, 11 juli, zijn in Barcelona meer dan één miljoen Catalanen op straat gekomen om te protesteren tegen het Spaans Grondwettelijk Hof, dat de autonomie van hun regio wil terugschroeven. Catalonië is zo'n beetje het Vlaanderen van Spanje. Barcelona is hun Antwerpen en de Catalanen beschouwen Madrid als hun Brussel. "Barcelona trabaja, Madrid consuma", is één van hun slogans. Nog sterker: "De ponent, ni bon vent ni bona gent" (Vanuit het westen komt geen goede wind noch goede mensen). Om maar te zeggen, dat de Catalanen het officiële Spanje meer dan beu zijn.
Toen ik hierboven vermeldde, dat Catalonië zo'n beetje het Vlaanderen van Spanje was, heb ik wel iets over het hoofd gezien: In Catalonië wonen maar een kleine 3 miljoen mensen, geen 10% van het totale aantal inwoners van Spanje. De taal wordt wel ook buiten de Catalaanse grenzen gesproken (in Valencia en op de Balearen bv). Als er van die kleine 3 miljoen méér dan één miljoen op straat komt, dan wil dat wel iets zeggen. Als we dat hier zouden willen evenaren, dan moesten er al meer dan twee miljoen Vlamingen opstappen. Dat zie ik hier nog niet gebeuren.
Toch is de optocht in Barcelona ook voor ons van groot belang. Als de Catalanen erin slagen (min of meer) onafhankelijk te worden (en straks misschien ook de Schotten), dan zou dit wel eens de mond kunnen snoeren van onze doemprofeten à la Eyskens, die de Vlaamse onafhankelijkheid een ramp blijven noemen. De laatste stembusuitslag van bij ons heeft ondertussen al wél duidelijk gemaakt, dat figuren als Eyskens, Maertens, Dehaene beter niet teveel meer voor camera en micro komen. Ze jagen de kiezers alleen maar naar de concurrentie.

DS : hebben de Vlaamse politici wel redenen om zich zo sterk te verheugen over de uitspraken van Elio Di Rupo? Politicoloog Lieven De Winter, een Vlaming die doceert aan de Franstalige UCL, nuanceert. 'De Vlaamse politici moeten opletten niet méér te horen dan wat Di Rupo zegt.'

Binnenland

DT: Om de begroting weer op koers te krijgen, moet de nieuwe federale regering dit jaar nog 1,3 miljard euro besparen. We zouden het bijna vregeten.
Philippe Moureaux (PS), eerste musulmaanse burgemeester van België?
C’est l’hebdo satirique Père Ubu qui a sorti la nouvelle la semaine dernière : Philippe Moureaux se serait converti à l’islam et serait devenu le premier bourgmestre musulman du pays. “Information confirmée par le consulat marocain”, affirme l’hebdo qui a demandé au consulat s’il ne manquait rien dans la fourniture des papiers nécessaires à la demande d’officialisation du mariage. “Il nous fut répondu que “tout était en ordre.”
“Il faut qu’il y ait conversion pour que son mariage soit reconnu au Maroc, admet l’échevine. “Mais il n’a aucune obligation. Son épouse vit depuis longtemps en Belgique. S’il y a conversion, elle est de complaisance.” Ter Info : complaisance = zelfingenomenheid; inschikkelijkheid; vriendelijkheid; welwillendheid. Voor een groen blaadje moet een oude vent toch wat over hebben, niewaar?

DT: Wie wil opzoeken of hij ergens een slapende bankrekening heeft, is eraan voor de moeite. Ontslagnemend minister van Financiën Didier Reynders (MR) beloofde in december vorig jaar een centraal register van slapende rekeningen. In januari trad dat ook in werking, maar het is nog steeds een lege doos. De banken hebben nog steeds het geld van de slapende rekeningen niet overgemaakt aan de Deposito- en Consignatiekas (DCK), hoewel dat volgens de wet uiterlijk op 24 juli gebeurd moest zijn.

Buitenland

NYT Afghanistan: “We are in Afghanistan for one express purpose: Al Qaeda,” he said. “Al Qaeda exists in those mountains between Afghanistan and Pakistan. We are not there to nation-build. We’re not out there deciding we’re going to turn this into a Jeffersonian democracy and build that country.”

DT: De Indiase IT-sector wordt stilaan volwassen. Westerse bedrijven besteden steeds meer complexe taken uit aan Indiase informatici. Die zien hun lonen snel stijgen, tot 30 procent per jaar. Om concurrentieel te blijven slaan Indiase bedrijven daarom een nieuwe weg in. Het geven van kwalitatief hoogstaande IT-opleidingen aan niet-Indiërs is zo’n groeimarkt.

Mop van de week

Twee vrouwen zijn aan het golfen en eentje geeft een ferme dreun op het balletje. Het vliegt recht naar de volgende hole waar 2 mannen staan te spelen en eentje wordt geraakt. Hij valt meteen op de grond en vloekt van de pijn.
De vrouw snelt er naartoe, intussen ligt hij ineengekrompen met zijn handen tussen zijn kruis.
Zij : kan ik helpen?
Hij : neen, laat maar straks gaat het wel beter.
Zij : ik ben therapeute en kan u misschien helpen
Hij : neen, echt niet. Zijn handen nog steeds krampachtig in zijn kruis gevouwen.
Zij : Toe, ik wil absoluut zien of ik echt niet kan helpen.
Hij : Ok, doe maar.
Zij trekt zijn handen van tussen zijn benen en legt ze naast hem. Ze doet voorzichtig zijn broek los steekt er haar hand in en begint zachtjes met een massage om de pijn weg te nemen.
Na enkele minuten zij : En, voelt dat niet beter?
Hij : jawel, maar ik denk dat mijn duim nog altijd gebroken is.

Tot ziens,
Pjotr

Geen opmerkingen: