14 maart 2008

Anders Nieuws

Voor U Anders gelezen/geschreven

J. Sanctorum over de Belgische reklame campagne onder het motto ‘ceci n’est pas une pipe’:
Overal elders ter wereld is het surrealisme een kunstvorm, een spel van de verbeelding, een flirt met het onderbewuste. Spanje koestert Dali, maar hoedt er zich wel voor om zich te vereenzelvigen met slappe horloges. Tsjechië is en blijft verbonden met zijn grootste schrijver Franz Kafka, maar de hallucinante bureaucratie die hij schilderde, is allesbehalve een door de natie te cultiveren positief icoon. Alleen in België zijn de hilarische tonaliteit van het stripverhaal en de esthetiek van het absurde tot staatsideologie geconsacreerd.

Het is de absoluut on-republikeinse logica van de irrationele natie, die niet functioneert via haar instellingen maar via haar netwerken, parallelle circuits die eigenlijk al sinds de 19de eeuw operationeel zijn: de kerk, de loges, het patronaat, de vakbonden, de massamedia, de economische lobby’s, de invloedrijke families, de serviceclubs, en recent ook de zgn. ‘denktanks’. Plus natuurlijk de échte besloten cenakels waar de échte beslissingen en petit comité genomen worden, iets wat we meestal met zo’n twintig jaar vertraging te weten komen,- zoals de Vier van Poupehan in de jaren ’80.

DM: Guy Quaden, de gouverneur van de Nationale Bank van België (NBB), verdiende in 2007 vier keer meer dan zijn Amerikaanse collega Bernanke. Dat blijkt uit cijfers over de lonen van enkele centrale bankiers die de voorbije dagen werden gepubliceerd.Quaden verdiende bruto 474.792 euro tegen omgerekend 124.220 euro voor Bernanke. In een reactie liet de NBB weten dat het om een brutobedrag gaat, waarbij de belastingdruk tussen de VS en België sterk uiteenloopt. Quaden stort ook alle vergoedingen voor andere mandaten terug aan de NBB. De NBB wijst er ook op dat Quaden hetzelfde salaris heeft als zijn voorganger, maar dan wel geïndexeerd.Jean-Claude Trichet, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), ontving een loon van 345.252 euro bruto. Dat is 2 procent meer dan in 2006. Die stijging ligt in lijn met Trichets voortdurende oproepen tot loonmatiging.Ook ECB-baas Trichet ontving flink minder dan Quaden. Zelfs de vicegouverneur van de NBB, Luc Coene, kreeg met zijn 381.381 euro meer dan Trichet.
Dit is een perfect voorbeeld van surrealisme als staatsideologie.

Communautair dossier

In bijlage het antwoord van Etienne Schouppe op mijn brief.
Eén serieuze bedenking: géén woord over de splitsing van BHV. Toch nog maar eens gevraagd hoe hij dat varkentje zal wassen. Ik kijk uit naar zijn antwoord.

Zie ook mijn brief aan Prof Sinardet op de blog http://anders-nieuws-extra.blogspot.com/

Binnenland

Gouverneur Nationale Bank van België verdient te veel.
Het stond in alle kranten en tijdschriften. Waarom die zoveel betaald wordt: wel naar de pijpen dansen van een regering is géén sinecure. Na enkele jaren ben je alle geloofwaardigheid kwijt en kan je alleen nog terecht als adviseur in de droomfabriek. Vandaar ook dat al die hoge postjes in de NB uitloopbanen zijn voor ex politici, trouwe partijsoldaten en enkele verstandige geesten die de zaken moeten draaiende houden.
En dan passen ze de notionele aftrek op de interesten toe! Dirk Van der Maelen kon er niet mee lachen. De bedoeling van deze maatregel – werk creëren - aan hun laarzen lappen, dat zal hen worst wezen. Maar de eigen winst nam wel toe: van 98 miljoen euro in 2000 naar 283 miljoen in 2007. De eigen kapitaalreserves namen eveneens indrukwekkend toe in de laatste zeven jaar: van 93 miljoen euro tot 677 miljoen euro vandaag. Dat we Dirk Van der Maelen daar niet horen over spreken! Slapend geld.

Defensie: de stoelendans van Pieter De Crem. Anders gezien:
JP Buyse (luitenant generaal - piloot) ex militair kabinetchef bij Flahaut wordt baas van het belangrijkste departement Operaties en Training dat de core business van Defensie groepeert en 27.000 personeelsleden telt. Toch verwonderlijk dat men het belangrijkste departement – de echte jonge operationelen - toevertrouwt aan iemand die had moeten op pensioen zijn.
Ter herinnering: ook de belangrijkste generaal Van Daele, stafchef, is over de tijdslimiet maar mag nog één jaartje bijdoen vooraleer hij mag genieten van een prachtige uitstapregeling: een nieuwe functie voor hem gecreëerd ‘voorzitter boven de huidige leiding van de Kon Mil Sch’; functie inclusief wagen met chauffeur). Deze regeling geldt blijkbaar niet voor ‘gewone’ officieren zonder politieke voorspraak: alle verlengingen werden geweigerd. Wie wel een verlenging kreeg: de provinciecommandant van Limburg, protégé van Willy Claes en Steve. Indertijd bezorgde hij Claes een gratis vierdaagse in Wenen (betaald door Defensie uiteraard want, entre amis socialistes l’argent ne compte pas!).
Blijkbaar is ook bij Defensie naar analogie van deze regering een ‘interim top’ aan de macht. Het is uitkijken wie de opvolger wordt van Van Daele. Iemand die niet verbrand is door Flahaut?
Katarina Geernaert ex burger kabinetchef en vertrouwelinge van Flahaut (maar van CVP signatuur!) mag de boel opkuisen in het departement Financiën waar ze Verhofstadt getrouwe Hugo Coene (Genie) moet vervangen.
Coene zelf wordt de baas in het departement Vorming, dat alle opleidingsorganismen groepeert. Niet direct een promotie maar al evenmin een strafmaatregel!
Michel Singelé, baas van de Kon Militaire School en het Kon Hoger Instituut voor Defensie wordt gedegradeerd tot verantwoordelijk PR (opvolger van een kolonel-protégé van Flahaut). Begrijpelijk nadat hij Flahaut steunde in zijn idioot initiatief om president Kabila een ere doctoraat toe te kennen! Moet kunnen op de dienst PR!

De lokroep van de Lijst DedeckerJean-Marie Dedecker hoort het elke dag: 'Hadden we geweten dat jullie de kiesdrempel zouden halen, we hadden voor u gestemd en niet voor het VB.' De Lijst Dedecker zet de deuren wagenwijd open voor ontgoochelde Vlaams Belangkiezers.

Knack: Antwerpen Over het rapport Schone schijn bedriegt.
criminologe Marion van San over opbloeiende prostitutie in de rafelrand: 'Dit heb ik in mijn 15 jaar als wetenschappelijk onderzoekster nog niet meegemaakt. Wellicht had men liever niet dat ik bij de voorstelling aanwezig was. Mijn betoog past namelijk niet bij de mooie, fonkelende A van burgemeester Patrick Janssens. Enkele passages uit het rapport waarin mensen uit het veld ronduit negatief oordelen over het gemeentebeleid moesten eruit. Dat is vloeken in de kerk: als opdrachtgever de uitkomst van een wetenschappelijk onderzoek willen beïnvloeden of bepalen. Huur dan een reclamebureau in, dat een mooie promotiebrochure maakt.' … Tegen mensenhandel en geweld tegen vrouwen wordt in het mooi opgekuiste Antwerpse schipperskwartier niets meer ondernomen. Schone Schijn.


Buitenland

Kroatië - Mediascan: Prime Minister Sanader has confirmed that Croatia will recognize independent Kosovo by the end of March, indicating that the Government will not yield to political warnings and threats from Belgrade. The PM advises Serbian leaders to take responsibility for the current situation in their country instead of projecting problems onto their neighbors. Nonetheless, Sanader still faces opposition to the move from within Croatia – namely, from the Serbian Orthodox Church and SDSS.

The Huffington post: Irak Nobelprijs winnaar economist Joseph E. Stiglitz : De Irak oorlog zal in 2008 ongeveer 12 miljard dollar kosten per maand! Dat is drie maal zoveel als de eerste jaren van het conflict. Sinds 2003 kostte Irak méér dan 1.000 miljard (laagste schatting).
Ter vergelijking: de 12 jarige Vietnam oorlog kostte 670 miljard dollar.

Mop van de week
Sorry dames, een macho mopke moet kunnen (van tijd tot tijd) J

Wanneer een vrouw een lederen kleedje draagt, dan begint het hart van een man sneller te slaan, zijn keel wordt droog, hij staat te trillen op zijn benen en hij begint zijn zelfcontrole te verliezen!
En weet je waarom??? Omdat ze de geur heeft van een nieuwe auto!!!


Tot ziens,
Pjotr

Geen opmerkingen: