22 februari 2008

Nieuwsbrief

Voor U Anders gelezen/geschreven

Gearmd komen de "bejaarden" in het eethuis.
Hij, de Valentijn 'op de retour', haalt een portie frietjes en een cola light, verdeelt ze nauwkeurig in 2 gelijke porties en legt een portie voor zijn vrouw. Hij drinkt een slokje van de cola en dan zijn vrouw een slokje. Hij begint te eten terwijl zijn vrouw zit toe te kijken.
Een jongeman, die in de buurt zit, heeft dat gezien en vindt erg zielig dat die oude mensen zich samen maar één portie kunnen permitteren. Hij gaat naar de vrouw en zegt: "Mevrouw, bestel gerust een portie, ik zal de rekening wel betalen. De vrouw zegt: "Dat is niet nodig meneer, we zijn al 60 jaar getrouwd en we zijn gewend alles samen te delen.
De jongeman gaat weer zitten en ziet dat de vrouw niets eet. Ze blijft wachten terwijl haar man verder zijn helft opeet. Hij kan het niet meer aanzien, gaat terug naar de vrouw en zegt: "Mevrouw, eet gerust uw deel op, ik bestel wel een nieuwe portie.
Maar de mevrouw zegt weer: "Nee bedankt, meneer, wij zijn gewend alles samen te delen." Waarop de jongeman zegt: "Waarom wacht u dan zolang om te beginnen met eten?"
Antwoordt de mevrouw: "Op zijn kunstgebit". Dat is oprechte liefde !!!!!!

Communautair dossier

DM JL Dehaene: "Men heeft voorafgaand aan de verkiezingen aan Vlaamse zijde een programma opgesteld dat enkel met de Vlaamse kiezers rekening hield, vergetend dat men met de andere kant zou moeten onderhandelen", zegt Dehaene. "Als je ook na de verkiezingen de lat te hoog blijft leggen, riskeer je de mogelijkheid om reële vooruitgang mis te lopen. … 'Het zou een kapitale fout zijn om een stap in de goede richting af te wijzen omdat die zogezegd te klein zou zijn'.
In Het Belang van Limburg reageert Eric Donckier: "Dit alles houdt in dat men de boodschap van Jean-Luc Dehaene alleen maar als volgt kan begrijpen: 'Aan al wie op 10 juni voor het kartel CD&V/N-VA heeft gestemd, bedankt. Maar wat we beloofd hebben, dat was maar om te lachen. En in 2009 zien we wel weer'." Om te lachen? Nee, voor de Vlaamse en Vlaamsgezinde kiezer een reden om alweer een stevig potje te huilen. Maar zeg niet dat wij u daar niet voor gewaarschuwd hebben.
Anders gelezen en gehoord lijkt het duidelijk dat na de uitspraken van Dehaene, van Herman Van Rompuy en de korte commentaar van Leterme ‘die het anders zou gezegd hebben’ dat Cd&V nog altijd niet goed weet hoe plat ze kunnen gaan zonder al te veel stemmen te verliezen. Zie mijn brief aan Etienne Schouppe in bijlage. We zijn ondertussen wel ver af van het Vlaamse discours van voor de verkiezingen. Wat JLD blijkbaar minder stoort is de onverzettelijkheid van de Franstaligen die wél een eigen regionalistisch programma verdedigen – namelijk het actuele België dat de gewesten blanco cheques toekent zonder verantwoordelijkheid en laten we eerlijk zijn: op kosten van de Vlamingen. Kan Dehaene dan eens aantonen dat de Franstaligen wél bereid zijn tot goed bestuur én verantwoordelijkheid willen opnemen in plaats van ‘het mag niets kosten’? Waarom moet Vlaanderen hierop toegeven?

DS Guy Tegenbos wél voor een belangrijke staatshervorming
Als die vorming van homogene bevoegdheidspakketten op een goede manier gebeurt - en die hoop bestaat - kan dat een verrukkelijke sardienenschotel opleveren: veel beter bestuur.De denigrerende uitlatingen die gisteren circuleerden, doen echter vermoeden dat het om niet meer zal gaan dan wat kleffe visbrokjes die uit een haastig opengerukt blik toegeworpen worden aan Vlaamse partijen, in de hoop dat ze met hun eisen dan een tijdje wegblijven.Als dat de bedoeling is, hoeft die fasering niet. Maar ook als er betere bedoelingen achter zitten, volstaat die verrukkelijke schotel sardienen niet. Er moet daarna nog een hoofdschotel volgen. Een die de overdracht van het arbeidsmarktbeleid, en ook een stuk responsabilisering van de deelstaten bevat. Fasering is aanvaardbaar, fasering is zelfs goed, maar enkel als het om verse sardienen gaat, en als daarna een hoofdschotel volgt met het arbeidsmarktbeleid en met responsabilisering van de deelstaten.
Waarom? Ten eerste omdat er geen goed bestuur komt als én voorgerecht én hoofdschotel er niet komen. Ten tweede omdat geen enkele Vlaamse partij, niet de N-VA maar ook niet Open VLD, met minder dan dat terug naar haar kiezers kan gaan.

DS lezersbrief over Kosovo, maar je moet niet bijster slim zijn om het te begrijpen …
Vandaag is Kosovo onafhankelijk. Dat is niets anders dan de logica zelf van de geschiedenis, als we bedenken dat Kosovaars een overal gesproken en begrepen wereldtaal is. De Kosovaarse cultuurscheppingen, de Kosovaarse primitieven, de Kosovaarse miniaturisten, de Kosovaarse humanisten en wetenschappers uit de renaissance, de Kosovaarse barokschilders en expressionisten, de Kosovaarse polyfonisten, worden van Amerika en Engeland tot
Japan bestudeerd wegens hun grote betekenis voor de Europese cultuurgeschiedenis. Maar ook het huidige Kosovo beschikt over grote troeven. Een zeer hoge alfabetiserings- en scholingsgraad, gedragen door een voorbeeldig onderwijsnet bekroond door vier universiteiten van topkwaliteit en hun geassocieerde hogescholen zorgen ervoor dat brains de ware rijkdom en het exportartikel bij uitstek van Kosovo zijn. Kosovo heeft dan ook talrijke spitstechnologische bedrijven en een van de bloeiendste economieën ter wereld, mede door zijn uitstekende geografische ligging. Het is immers de draaischijf van West-Europa en heeft een van de grootste wereldhavens, benevens gespecialiseerde en technologisch uitstekend uitgeruste overslag- en doorvoerhavens.
Maar er zijn natuurlijk ook schaduwzijden. Zo ontbreekt het Kosovo aan progressieve artiesten, intellectuelen en broodschrijvers om het volk erop te wijzen dat het verkrampt, cultuurloos, provincialistisch en onverdraagzaam is, dat Kosovo de hoofdstad Belgrado, bron van alle welvaart en wellevendheid, niet kan missen, en bovenal dat het de solidariteit met de Servische broeders niet mag verbreken. Ook woont er in Kosovo geen oude heer die samen met zijn verknochte acolieten Het Land bijeenhoudt ten bate van een eigen agenda en het patrimonium van zijn toenemende schare verwanten. Het kan met de Kosovaarse onafhankelijkheid dan ook nooit goed aflopen. Paul Defoort (Gent)
Anders gezien vind ik deze bijdrage vooral een toonbeeld van arrogantie; te denken dat goed onderwijs, economische troeven en andere positieve gegevens niet opwegen tegen een tekort aan progressieve artiesten en intellectuelen. Mag ik nog denken dat die troeven wél belangrijk zijn én Vlaanderen niet bekrompen is, maar wel de auteur? Net zoals blindheid voor tekortkomingen, is dergelijk betweterig pessimisme géén goede raadgever.


Binnenland

NEDERLANDER DUIKT ONDER IN BRUSSELS ISLAMITISCH MILIEU 'Marokkanen haten Belgen en willen niets met België te maken hebben', concludeert voormalig oorlogscorrespondent Arthur van Amerongen nadat hij een jaar ondergedoken leefde tussen de Brusselse moslimextremisten.
'Het gevaar is subtiel. De multiculturele samenleving bestaat ook in België niet. Het gaat om totaal geïsoleerde werelden. Er is überhaupt geen contact tussen Marokkanen en Belgen. Er zijn geen gemengde huwelijken. Ze komen niet bij elkaar over de vloer. Ze kennen elkaar niet. Het ging me dus niet zozeer om het aantonen van wat gevaarlijk is, maar ook te wijzen op die gettovorming. Net daar schuilt volgens mij het gevaar. Dat loopt vroeg of laat echt fout. In Molenbeek worden meisjes gecontroleerd die in korte rok lopen en de laatste cafés worden er ook gesloten. Dat vind ik eigenlijk veel verontrustender dan die vier- of vijfhonderd gevaarlijke jongens.'

PVB: Pechvogels (?) DS 22/01/08: De drie verdachten van de schietpartij in Lot, waarbij agente Kittty van Nieuwenhuysen gedood werd, waren gewoontecriminelen, die na iedere veroordeling en vervroegde vrijlating opnieuw overvallen pleegden. De Standaard vond het nodig in een artikel te vermelden dat ze viermaal pech hadden gehad (sic). Het kwam hierop neer: op het verkeerde moment op de verkeerde plaats, plus een auto die niet startte en een politiewagen die toevallig langs reed. Om op het niveau van DS te blijven: Kitty had dus maar éenmaal pech; maar ze is dood, terwijl de overvallers zich binnenkort kunnen voorbereiden op een volgende overval.

Walter Vandenbossche (CD&V Brussel) "Tot 2004 was de Brusselse politie tweetalig, 68 pct beschikte over een tweetaligheidspremie. Vandaag is dat nog slechts 14,95 pct."

DM Desmet neemt Crembo onder vuur: … de ronduit beschamende beslissing van de minister (Pieter De Crem) om geen legerbussen meer ter beschikking te stellen voor schoolreizen naar het uitroeiingskamp van Buchenwald. Anders ervaren: ik moest als defensie attaché te Wenen wel op kosten van defensie bloemen kopen voor aan het monument van de Belgische gedeporteerden te MAUTHAUSEN (Oostenrijk). Buitenlandse zaken en de ambassadeur -van PS signatuur notabene- hadden er zelf geen geld voor over! Zo zie je maar …


Buitenland

Mediascan: Kroatië en Italië spoken uit de tijd van WO II nog niet vergeten.
The issue of ethnic conflict of World War II and its immediate aftermath has been reignited a year after Croatia and Italy appeared to have resolved their differences on conflicting views of events. Italian President Giorgio Napolitano and Deputy Prime Minister Francesco Rutelli took the opportunity of the Italian Remembrance Day to dig up the memories of victims of a pogrom conducted by Communist Yugoslav forces on ethnic Italians living in Istria and Dalmatia right after the war, and the exodus of hundreds of thousands of Italians from those areas to Italy. The next day, Croatian officials complained about the Italians conveniently forgetting the Fascist atrocities that immediately preceded the Partisan retribution.

Slovenië en Kroatië, bovenbeste buren maar daarom niet altijd akkoord:
Sinds hun onafhankelijkheid zijn deze buurstaten in een conflict gewikkeld over de erfenis van een kerncentrale en de grens te land en ter zee. Hoewel Slovenië publiek de toetreding van Kroatië tot de EU steunt, wil het langs de andere kant niet dat Kroatië eenzijdig zijn territoriale grenzen ter zee vastlegt, hoewel conform de internationale regels. Reden: dan zou Slovenië geen vrije toegang meer hebben tot de open (Adriatische) zee. Blijkt nu dat men in Kroatië eindelijk beseft dat een compromis moet gevonden worden als ze willen lid worden van de EU. President Mesic zei het zo:
“We can say, ‘we will implement ZERP as it has been enacted, which means we are not interested in the EU’,” he said. “If somebody wants to say so, than let him say so – ‘we want ZERP, but we do not want the EU’.”
Het doet mij anders denken aan onze bovenbeste buur Nederland, die sinds de onafhankelijkheid van België bij verdrag het gebruik van de spoorlijn tussen de haven van Antwerpen en het Ruhrgebied in Duitsland moet open stellen maar ons nu al 175 jaar aan het ‘lijn’tje houdt. Dat daardoor dagelijks duizenden Nederlandse vrachtwagens op weg naar Parijs kilometerslange files veroorzaken rond A’pen, de lucht verpesten en tijd verliezen schijnt geen voldoende reden om zich te conformeren naar dit internationaal rechtsgeldig verdrag. Ook voor bovenbeste buren komt eigenbelang (Rotterdam) op de eerste plaats.


Mop van de week

Een paar komt een 3-sterren restaurant binnen. De ober vraagt wat ze willen drinken. Zegt de vrouw: 'Voor mij rosé champagne'. De ober vraagt: 'En voor meneer'? Zegt de vrouw: 'Een glas plat water'.
De ober blijft discreet en brengt het gevraagde. Even later komt hij vragen of ze hun keuze hebben gemaakt.
'Jazeker' zegt de vrouw: 'Als voorgerecht neem ik foie gras, dan een halve kreeft, dan canard à l'orange en als nagerecht kaas en een aardbeientaartje. En om te drinken mag je me een halve fles Petrus van 1989 geven'.
'En voor meneer'? vraagt de ober. Zegt de vrouw opnieuw: 'Voor meneer enkele blaadjes sla als voorgerecht, dan gekookte wortelen en als nagerecht een ijsje op basis van rauwe worteltjes en om te drinken een glas groentesap'. De ober ietwat gegeneerd zegt: 'Meneer is zeker op dieet'? Waarop de vrouw antwoordt: Nee, maar zolang meneer overal gaat neuken als een konijn, zal meneer ook eten als een konijn.

Tot ziens,
Pjotr

Geen opmerkingen: