08 februari 2008

Anders Nieuws

6de jaargang nr 06

Voor U Anders gelezen/geschreven
Madame Desguin, alias Madame Herman De Croo: over de balie in Oudenaarde
“In mijn tijd waren het hoofdzakelijk kinderen van advocaten en magistraten, minstens van universitairen. … Nu zijn er aan de balie zelfs advocaten van wie de vader beenhouwer is. Niks tegen beenhouwers maar enfin … Af en toe tonen ze toch dat ze geen manieren hebben hé. Er zitten boeren aan de balie, hé. …. Vroeger ging het er meer gepommadeerd aan toe, hoffelijker. Ik denk dat het ene te maken heeft met het andere.
Anders gedacht: zou ze de uitspraak van haar manlief over ‘zwakzinnige’ N-VA politici ook hoffelijk noemen? Maar ja, zoals hijzelf zei is hij ook een boer, herenboer wel te verstaan. Goed om weten is dat Madame ook voorzitter is van een fonds dat geld mag verdelen onder instellingen voor zwakzinnigen en andere gehandicapten. Zou N-VA daarvan profiteren vraag ik mij af? ….. Madame zoals u zelf zei, ‘in mijn tijd’ … is gelukkig lang geleden. Bonne nuit.

Paars (liberalen en socialisten) had 2 miljoen euro veil om Etienne Schouppe buiten te gooien en hun pion Jeannie Haeck (kabinetchef van Van de Lanotte) in zijn plaats te benoemen aan de top van de NMBS. Ze zouden het eens uit eigen zak moeten betalen!

DJ Epping: Als Van Hecke (Open VLD) een hotel bezit of exploiteert (nvdr in Kampala/Oeganda) moet dat formeel staan in zijn opgave van financiële belangen op de website van het Europees Parlement. Maar daar staat: ‘niets aan te geven’. Het Europees Parlement moet dit grondig onderzoeken. Hoe kan Van Hecke onafhankelijk oordelen over ‘vrije en eerlijke verkiezingen’ in Oeganda indien het regime in Kampala hem een hotel met staatspremies laat exploiteren? Dit is een belangenconflict dat grenst aan bedrog. Tja

Dirk Van der Maelen over Pieter De Crem: 'Hij loopt als een oorlogszuchtige poedel achter de VS aan'.

Knack blog Bart Vanthillo: Er was een tijd dat progressief Vlaanderen zich inspande om religieuze tekens uit openbare gebouwen, gemeentescholen en gerechtshoven te verwijderen. Ik herinner me nog levendig, hoe Dirk Stappaerts, toenmalig VU-burgemeester van Borgerhout werd aangevallen, omdat hij dit in de praktijk bracht.

Afghanistan - Journalisten zijn geen gewone burgers: 'Executie journalist schaadt ons imago'De Afghaanse regering beseft dat de doodstraf voor Perwez Kambakhsh veel schade berokkent aan het imago van het land. Anders gedacht: De voor dezelfde reden ter dood veroordeelde ‘gewone burgers’ schaden minder het imago? Een imagoprobleem?

Communautair dossier
Ik stuurde volgende mail aan de partijvoorzitters en enkele toppolitici:
Geachte Dames en Heren politici,
Op 31 maart 2007 schreef ik voor Anders Nieuws, Is er een toekomst voor België?
… Laat een zakenregering gedurende de nodige tijd het land leiden zodat de politici zonder tijdsdruk het algemeen belang kunnen dienen. Het zou niet getuigen van staatsmanschap om onder tijdsdruk opnieuw een onzalig compromis uit te werken dat de problemen enkel doorschuift naar de toekomst.
Op zaterdag 5 januari 2008 mailde een bevriend politicus die dicht bij de onderhandelaars staat: “De druk om het land een tijdelijk bestuur te geven werd te groot”.
Het is jammer dat toppolitici het niet wilden inzien: dat er vroeg of laat een moment komt dat regeren belangrijker wordt (of ten minste zo kan worden voorgesteld) dan maatschappelijk gedragen samenlevingsakkoorden af te sluiten. Voor de Franstaligen volstond het om de besprekingen te rekken tot dit moment er kwam.
We staan vandaag voor een situatie die kon voorkomen worden door een zakenkabinet de mogelijkheid te geven om België op koers te houden. Het parlement had zijn wetgevende én controlerende taak ten volle kunnen waar maken. Maar vooral, doordat de toppolitici in die periode zelf niet konden profiteren (ik verontschuldig mij voor dit woordgebruik, maar vind het gepast in deze context) van de macht, zou er een positieve druk ontstaan zijn om wél tot een oplossing te komen. Door zélf aan de macht te willen blijven hebben ze zichzelf in de vernieling gereden en zullen vooral de Vlaamse, maar ook de Waalse en Brusselse kiezers in de kou blijven staan. Waarschijnlijk tot in 2009. Laat ons hopen dat de klimaatopwarming een beetje warmte biedt.
Dames en Heren politici,
Laat België tot rust komen. Laat Vlaanderen en Wallonië hun eigen problemen aanpakken. Laat ze een positief beleid voeren waarbij samenwerking uit vrije wil leidt tot meer cohesie dan al die opgedrongen compromissen, die zoals JL Dehaene het zei, telkens de kiemen bevatten voor een volgende communautaire discussie en nog meer polarisatie. Bewijs uw democratische gehalte door rekening te houden met de verkiezingsuitslag.

Terwijl ik dit schrijf besef ik maar al te goed hoe utopisch het lange termijn denken is in deze situatie; vooral in een surrealistisch land als België.
Om het met de woorden van mijn Luikse correspondente (professor aan de Hogeschool) te zeggen:j'avoue un certain désarroi, pour ne pas dire un désarroi certain, devant ce qui se passe et auquel on assiste impuissant ! Triste, c'est tout ce que je peux dire.

LLB: Reynders: "Plutôt prolonger le gouvernement de transition que faire de nouvelles élections." … Selon M. Reynders, il n'y aura pas de grand accord sur la réforme de l'Etat d'ici le 23 mars. Il faut dès lors travailler en deux phases, avec une solution pour Bruxelles-Hal-Vilvorde et un premier lot de compétences à régionaliser pour Pâques et une deuxième phase après les élections régionales de 2009.

LLB forum : Un travail en Flandre, ça vous tente?
Met de nodige humor : Ils n'ont rien compris (les Flamands); ce n'est pas 50.000 emplois que la Wallonie attend de la Flandre, c'est 5 milliards d'euros!!!! De plus, ils sont irresponsables, 50.000 chômeurs trouvant du travail en Flandre, ce serait saper le fond de commerce du PS!!!

Oui, cela me tente beaucoup … mais je désire y parler le français. Je veux y aller pour la propreté, la qualité de vie et la côte.

La plupart (firma’s) proposent une rubrique " emploi" et bisarement elle se trouve completéé UNIQUEMENT dans la version néerlandaise du site..en néerlandais. Pour inviter les billingues uniquement diriez vous ?
Travailler en Flandre = NON NON NON mais recevoir des allocation venant des séparatistes et des sales flamands = OUI OUI OUI . On parle souvent de l'intolérance de la Flandre, mais certaines choses que j'ai lues ici sont pleines de haine.

Binnenland
Enkele cijfers over Brussels Airport (uit officieel rapport)
Aantal passagiers aan boord: het beste jaar was 2001 met 21,6 miljoen terwijl in 2006 slechts 16,6 passagiers werden geteld. Daarvan waren slechts 2,9 miljoen betstemmingen buiten Europa. Niet commerciële vluchten: privé (40.682 of 0,24%) en militair (688 of 0 %)
Bestemmingen passagiersvluchten: In 2006 waren er méér passagiersvluchten tussen Brussels Airport en Marrakech (868) dan Chicago (765), Atlanta (726) en San Francisco Int (693). Topverbinding was New York met 2.193 vluchten. Tweede bestemming was Casablanca (1625).
Aantal dag- en nachtvluchten in 2006: respectievelijk 230.011 en 24.761 (200 meer dan in 2005)

Pieter De Crem stuurt 4 F16 naar Kandahar.
Je zou welhaast denken dat we in een ander land zijn wakker geworden. In De Morgen wordt duidelijk gemaakt dat dit nooit zou gekund hebben onder de paarse regering met het duo Verhofstadt/Flahaut aan het roer. Raar toch dat diezelfde Flahaut de beslissing goedkeurt en perfect ziet passen in zijn visie! Wie de persconferentie aandachtig bekeek waarop De Crem de versterking aankondigde stelde vast dat hij bijna meer naar Verhofstadt keek (steunzoekende bange defensie minister?) dan naar de camera’s. De lichaamstaal van Verhofstadt was er ook naar: onverschilligheid.
Onder de grote titel ‘gevaarloze opdracht’ werd duidelijk gemaakt dat defensie alleen maar ‘veilige’ opdrachten aanvaardt en de gevaarlijke laat aan de NAVO partners. In feite sturen ze een dubbel signaal: voor eigen intern gebruik is het een ongevaarlijke opdracht (en dat is het ook) en naar de Nederlanders een signaal dat we solidair zijn.
Anders gezien denk ik dat de Nederlanders ook de Vlaamse kranten lezen. In elk geval zullen de Nederlandse grondtroepen in Kandahar en omgeving niet applaudisseren omdat er hoog en droog boven hun kop Belgen vliegen die zo nu en dan een bom laten vallen en weg wezen. Het zou wat zijn mochten ze die verkeerd laten vallen! Oh ja, de laatste kwalificatie die ik las over de luchthaven van Kaboel waar de Belgen zorgen voor de veiligheid: ‘de tofste bar van gans Afghanistan’.

DM Kees Rietveld (EU adviseur en Afganistan kenner): “De Nederlanders zijn destijds in de Afghanistan oorlog gestapt opdat Jaap De Hoop Scheffer dan secretaris generaal van de NAVO zou kunnen worden. Ik zou maar eens goed rondkijken of er niemand is die op dergelijke post aan het azen is”. Anders toch wel een interessante invalshoek als je bedenkt dat Verhofstadt inderdaad een internationaal postje aan het zoeken is en hierbij Amerikaanse en Engelse steun best kan gebruiken. Yves Desmet en Pauli zijn er niet goed van, getuige de opmerking van Pauli: “Zo cynisch zal Guy Verhofstadt toch niet zijn?” Inclusief het vraagteken.

Werkloosheid allochtonen in Vlaanderen gehalveerd. Dank zij de VDAB die werklozen verplicht om werk te zoeken. Blijkbaar zijn de Vlamingen niet zo racistisch als sommige landgenoten willen doen voorkomen. Nu nog een efforke in Wallonië en Brussel.

Buitenland
Zoals dikwijls word ik rond zes uur wakker en denk dan aan allerlei mooie dingen. Zo zag ik in Washington een nieuw koppel aan de macht: Hillary als president en Barack als vice president. Ik zag de familiefoto al: Hillary met rechts van haar charmante Barrack en op haar arm een schoon chocoladen baby. Op de achtergrond was een glimp van Bill met stoeipoes Monica te zien. Kan het romantischer?
Maar ’s morgens toen ik de krant uit de brievenbus haalde zag ik direct dat het geen originele gedachte was. Immers bovenaan De Standaard (die ik dus nog niet gezien had) prijkte: droomteam in Washington: Hillary & Barack. Alleen binnenin de krant bleek dat het maar een droom was want dat de ego’s niet bij mekaar pasten en wie zou er de eerste viool spelen?
Welnu, ik stel voor dat zij eens iets leren van mijn dorp Affligem: hier worden de schepen postjes netjes verwisseld na één, twee hooguit drie jaar zodat aan ieders ego kan voldaan worden. Dus Hillary begint en Barack neemt over. Moet toch kunnen Bill ruilen voor Barack?


De aartsbisschop van Canterbury denkt dat het 'onvermijdelijk' is dat Groot-Brittannië elementen uit de sharia, islamitische wetgeving, overneemt. … Volgens hem zou het moslimrecht eenzelfde status moeten krijgen als orthodox joodse rechtbanken in Groot-Brittannië al hebben. Daar kunnen joden terecht voor scheiding en onderlinge conflicten over geld.

Mop van de week
Door de omstandigheden moeten een man en vrouw die mekaar voordien nooit gezien hadden dezelfde slaapcoupé delen in de trein. Niettegenstaande de aanvankelijke gêne slapen ze snel in tot de man die in het bovenste bed slaapt zo rond drie uur de vrouw wakker maakt en haar vraagt om een reserve deken uit de kast te nemen omdat hij het zo koud heeft gekregen.
De vrouw antwoordt ‘ik heb een beter voorstel, laten we doen alsof we voor deze nacht getrouwd zijn’.
‘Fantastisch’ reageert de man.
Waarop de vrouw antwoordt: ‘ Prima en ga dan dat deken maar zelf uit de kast halen’


Tot ziens,
Pjotr

Geen opmerkingen: