22 oktober 2010

NieuwsbriefNa 132 dagen onderhandelen ... den Baard !

Voor U Anders gelezen/geschreven

Eindelijk, zult ge zeggen... Ja, wij lezen hier in Lima elke keer met heel veel interesse uw Nieuwsbrief, het is trouwens een uitstekende manier om op de hoogte te blijven van wat er zich beweegt in het huidige Vlaanderen. Zeer hartelijk dank voor het doorsturen ervan.

Dit jaar is de maand oktober speciaal, ze telt 5 vrijdagen, 5 zaterdagen en 5 zondagen. Dit komt maar eens in 823 jaar voor !

Het proces Clottemans een lezer reageert Knack online: Toch wel een heel vreemde zaak, en echtgenoot die het normaal vind dat zijn echtgenoot bijna ieder weekend weg is een bijna nooit bij haar kinderen is op zaterdag en zondag, een minnaar die de vrouw van zijn leven heeft gevonden, maar toch met een ander en minder aantrekkelijke vrouw in het bed kruipt, en dat de beschuldigde waar er geen bewijzen tegen zijn. En Jef Vermassen die heel theatraal kan zijn.

DT: Op de redactie van de Nederlandse krant NRC Handelsblad verdwijnen de komende maanden 30 van de 215 journalistenjobs. Dat is een afslanking van bijna 15 procent en de meest ingrijpende reorganisatie in de geschiedenis van de krant. Wedden dat ze dank zij de nieuwe hoofdredacteur, Peter Vandermeersch, met minder journalisten een betere krant zullen maken?
Knack online; lezer Van Lysebetten Marcel in een reactie
Als onze kat een koe was, dan hadden we dagelijks melk bij de koffie ! Als onze kat geen koe was, dan dronk ze dagelijks melk van onze koe !

dS online: Vierenveertig procent van de Belgen voelt zich nog steeds in eerste instantie Belg, maar ze zijn talrijker langs Franstalige kant (55 procent) dan in Vlaanderen (37 procent). Dat blijkt uit een peiling in La Libre Belgique.

Taalevenwicht verbroken in het leger.
Dans une caserne belge, l'adjudant rassemble les conscrits et hurle: Les Wallons à gauche et les Flamands à droite! Un grand remue-ménage s'ensuit. Quand la poussière est dissipée, l'adjudant constate qu'il reste trois arabes et un noir au milieu de la cour, serrés les uns contre les autres. L'un d'eux lève le doigt et demande: Et nous, les Belges, où allons-nous?

Knack RVC: Eerder dit jaar kondigde Philippe Courard (PS), staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding, met wat mediagedruis aan dat hij 4,2 miljoen euro zal uittrekken om alvast de kinderarmoede uit te roeien. Bij wijze van vergelijking: jaarlijks krijgen alle politieke partijen samen 60 miljoen euro uit de staatsruif.

Een lezer reageerde op de slechte situatie in Brussel, dat hoofdzakelijk het gevolg is van een immigratie die vooral aantrekkelijk is voor ongeschoolden en profiteurs (deze stelling wordt ook door academici van de ULC bevestigd). Hij schrijft, Brussel ? Als het van mij afhangt krijgen de Walen het cadeau met ne grote rode strik er rond.

Nog eentje: De heer Louis Van Muysen, conservator van het Damiaanmuseum in Tremelo is verwonderd dat er bijna geen Vlamingen naar het museum komen, ondanks het feit dat Damiaan door hen tot de man van het jaar verkozen werd. En zegt de brave man verder : Wekelijks ontvangen wij bussen uit de BUURLANDEN...met ... WALEN en BRUSSELAARS.

Communautair dossier

Ondanks het feit dat koninklijk verduidelijker Bart De Wever er de afgelopen tien dagen niet in geslaagd is een doorbraak te realiseren in de communautaire onderhandelingen, blijven zeven op de tien Vlamingen achter de N-VA-voorzitter staan. Dat blijkt uit een onlinepeiling in opdracht van vtm. De Wever kan volgens de peiling rekenen op het vertrouwen van 69 procent van de ondervraagden, terwijl 28 procent geen vertrouwen in hem heeft. De Vlaming loop ook niet warm voor nieuwe verkiezingen: 70 procent van de deelnemers aan de peiling wil niet opnieuw naar de stembus, terwijl 21 procent daar geen graten in ziet. Ten slotte blijft 56 procent van de ondervraagde Vlamingen niet overtuigd van de noodzaak voor een onafhankelijk Vlaanderen. Drieëndertig procent is wel voorstander. (belga/sam)

DT: Ook is Vandenbroucke het eens met de overheveling van een deel van de personenbelasting naar de deelstaten, zoals De Wever voorstelt. Alleen, zo merkt hij op, heeft De Wever foute berekeningen gemaakt. Door de voorgestelde overheveling van de personenbelasting zou Wallonië 92 miljoen euro minder krijgen dan nu, blijkt uit de tabellen van De Wever. Maar volgens berekeningen van de sp.a zou Wallonië ongeveer 498 miljoen minder krijgen dan nu. Vlaanderen zou 389 miljoen verliezen. En Brussel zou 110 miljoen euro winnen. ‘Daarom moet een en ander worden verduidelijkt’, vindt Vandenbroucke.
Daarmee is N-VA niet akkoord, want hij gaat uit van een ander ijkingspunt. Den valschaard heeft dat niet gezegd in Terzake.
Het is wel niet de bedoeling dat de Franstaligen een eigen nota zouden opstellen als antwoord op de nota-De Wever. De PS wil geen onderhandelingen tussen een Vlaams en een Franstalig front, omdat het voorstel van De Wever dan als basis voor de onderhandelingen zou dienen. De PS ziet wel iets in de voorstellen van Vandenbroucke. Hupsakee, Frankie goes for vice premier!
Zomaar voortgaan op basis van de nota De Wever is voor de PS hoe dan ook onmogelijk, bevestigt ze voorts. Partijgenoot Paul Magnette sprak begin deze week nog van grote overeenkomsten met het werk van preformateur Elio Di Rupo, maar deed dat intussen af als een 'onhandige uitspraak'.

DT : De enige conclusie die nog overblijft, is dat verkiezingen misschien niet gewenst zijn, maar onafwendbaar zijn geworden. Maar ook dat jaagt de Franstaligen - die stilaan een levensgroot probleem hebben omdat ze geen enkel alternatief meer hebben - de stuipen op het lijf. Door het politieke gepoker van de Parti Socialiste met plan B ofwel de boedelscheiding dreigen nieuwe verkiezingen immers uit te draaien op een referendum over het voortbestaan van België. ‘En dat zou wel eens extreem gevaarlijk kunnen worden’, zegt een Franstalig toppoliticus. (…)Al is het nog maar de vraag of De Wever & co nog maar eens een rondje willen draaien. Voor de Vlaams-nationalisten is het na de brutale afwijzing van de nota-De Wever zonneklaar: de Franstaligen zijn nog altijd maar op één ding uit: het afmatten en uitputten van de Vlaamse partijen, zodat ze uiteindelijk buigen en toegeven. Dat was het klassieke schema in al die jaren dat de Vlaamse partijen de eerste minister leverden, en telkens bereid waren daarvoor een prijs te betalen. Een prijs die Elio Di Rupo blijkbaar niet wil betalen, nu een Waal voor het eerst in jaren eerste minister kan worden.

Binnenland

DT: horeca houdt woord niet
Sinds 1 januari betalen we op restaurant voor de maaltijdmaar12 procent btwmeer in plaats van 21 procent voorheen. De evaluatie die gisteren uitlekte, bevestigt dat het geen goed idee was de btw te verlagen.De prijzen zijn sindsdien niet met 9 procent gedaald, wat je zou kunnen verwachten,maar met 2 procent gestegen. De consument heeft er dus niets van gevoeld. (…)De horecasector had zich ook ‘geëngageerd’ fraude te bestrijden en 4.000 jobs te creëren. De evaluatie suggereert dat dat niet of nauwelijks is gebeurd. Bij gerichte controles stelde de sociale inspectie vorig jaar 1.329 inbreuken vast. Sinds Nieuwjaar 2010 is dat gestegen tot 1.564. De werkgelegenheid zelf bleef stabiel. (…)De beste manier om de sociale zekerheid weer gezond te maken en de vergrijzingskosten te kunnen betalen, is niet dat de staat mensen aan een restauranttafel helpt, maar aan een job.

ACV-voorzitter Luc Cortebeeck laat zich in Knack opvallend genuanceerd uit over de nota-De Wever. Die is een ‘nieuw feit’, met ‘diepgaande ingrepen op sociaaleconomisch en justitieel vlak’. ‘Ook op het vlak van de fiscale autonomie wordt een grote stap gedaan.’ ‘Maar om de effecten juist in te schatten is meer studie nodig’, zegt Cortebeeck. Hij verwijst daarbij naar de gevolgen van een regionalisering van de personenbelasting. Hij benadrukt ook dat het ACV altijd is meegeëvolueerd met de hervorming van de staat. Tegelijk waarschuwt hij voor de ‘chaos’ die het gevolg zou zijn van een splitsing van het land. ‘De gewone mensen zouden daar de dupe van zijn.’

Buitenland

FRANKRIJK 'Betogen is voor ons een collectief feest'
DE DIEPERE REDENEN VAN DE FRANSE STAKINGSACTIES
BRUSSEL - Dagenlang betogen en de benzine- stations droogleggen tegen een verhoging van de pensioenleeftijd van 60 naar 62 jaar: dit moet Frankrijk zijn, het land van het goede leven, dat in een depressie verkeert en af en toe een kleine revolutie moet afdraaien.
'De verbazing groeit over het feit dat de Fransen zich zo weinig bewust zijn van de realiteit.'

'Waar gaat Frankrijk naar toe?', titelde de Wall Street Journal in een commentaar. 'Sarkozy probeert het Franse pensioensysteem te redden, dat een tekort van 32 miljard euro vertoont. [...] Maar de actievoerders hebben de neiging te geloven dat dit budgettair probleem kan worden opgelost door de belastingen te verhogen op de bedrijven, terwijl zij al 40 % belastingen betalen [...]. In Frankrijk proberen ze een nieuwe Bastille te doen vallen.' (…)En staken is populair in Frankrijk, zegt Jean Viard, socioloog en onderzoeksdirecteur bij het Centre de recherches politiques van de Sciences Po in Parijs, in een gesprek met De Standaard. 'Betogen is een politieke traditie in Frankrijk, zoals in Italië en in Griekenland. Ik vergelijk het vaak met het plezier dat men heeft bij een voetbalmatch: betogen maakt deel uit van ons collectief feesten. In een samenleving die alleen nog bestaat uit individuen en een immense vrijheid kent, droomt men ervan samen grootse dingen te doen. En in Frankrijk maken de betoging en de rode vlag deel uit van de collectieve politieke rituelen.'

New York de multiculturele stad bij uitstek:
I am perplexed that so many of my friends are against a mosque being built near Ground Zero. I think it should be the goal of every American to be tolerant. The mosque should be allowed, in an effort to promote tolerance.
That is why I also propose, that two gay nightclubs be opened next door to the mosque thereby promoting tolerance within the mosque. We could call the clubs "The Turban Cowboy" and "You Mecca Me So Hot".
Next door should be a butcher shop that specializes in pork and have an open barbeque with spare ribs as its daily special. Across the street a very daring lingerie store called «Victoria Keeps Nothing Secret” with sexy mannequins in the window modeling the goods.
Next door to the lingerie shop, there would be room for an Adult Toy Shop (Koranal Knowledge?), its name in flashing neon lights, and on the other side a liquor store, maybe call it "Morehammered"?
If you agree in promoting tolerance and you think this is a good plan, pass it on.

Mop van de week

Il était une fois un homme qui travaillait au Bureau de poste.
Son travail consistait à traiter le courrier qui était mal adressé ou dont les adresses étaient inexistantes. Un jour, il eut à traiter une lettre adressée d'une main tremblante à Dieu. Comme il ne pouvait pas la traiter, il pensa trouver une adresse de retour à l'intérieur.
Il l'ouvrit et lut : « - Cher Dieu, Je suis une vieille veuve de 93 ans, qui vit sur une très petite pension. Hier quelqu'un m'a volé ma sacoche. Il y avait 100 euros à l'intérieur, c'était le seul argent qui me restait jusqu'à mon prochain chèque de pension. Dimanche prochain, ce sera Noël, et j'avais invité deux de mes vieux amis à souper. Sans argent, je suis maintenant incapable d'acheter de la nourriture pour les recevoir. Je n'ai pas de famille qui puisse m'aider, vous êtes maintenant mon seul espoir. S'il vous plait pourriez- vous me venir en aide? Sincèrement, » Edna, 66, rue Jean-Talon apt 2, 48310 Villois
Le travailleur postal fut très touché.
Il montra la lettre à tous ses confrères du bureau de Poste. Chacun d'entre eux mit la main à sa poche et donna quelques euros. Après avoir fait la tournée du bureau, il avait amassé 96 euros. Fier de son coup, il en mit le contenu dans une enveloppe et la fit livrer à l'adresse de la vieille dame. Pour le reste de la journée, tous les employés ressentaient un bien être intérieur d'avoir contribué à un beau geste de générosité.
Noël vint à passer et quelques jours plus tard, une autre lettre apparut, adressée à Dieu, encore écrite par la vieille. Tous les employés s'attroupèrent autour du bureau de l'homme alors qu'il ouvrait la lettre. Il était écrit: - Cher Dieu, Comment pourrais-je vous remercier pour tout ce que vous avez fait pour moi ? Grâce à votre geste de générosité et d'amour j'ai pu recevoir dignement mes deux amis en leur préparant un magnifique repas de Noël. Ce fut une très belle journée et j'ai avoué à mes amis que si la chose a été rendue possible, c'est grâce à vous et au beau cadeau que vous m'avez fait. Au fait, il manquait 4 euros sur le montant. J'ai bien peur que cela ait été volé par ces enculés d'employés du Bureau de Poste.

Tot ziens,
Pjotr

Geen opmerkingen: