26 maart 2010

Nieuwsbrief

Voor U Anders gelezen/geschreven

De schizofrenie van Le Soir, of van De Standaard?
Reacties op internet
Eerst bericht De Standaard maandenlang verkeerd over 'wonen in eigen streek'. Dan komt Vander Taelen, op basis van onjuistheden over die regeling, Vlaanderen een Sovjetrepubliek noemen en krijgt Reynebeau 2 bladzijden om, alweer op basis van onjuistheden, de 'Vlaams-nationalisten' te koppelen aan 'geweldloos fascisme'. En daarna durft Vandermeersch nog
klagen over Le Soir. Zou De Wever niet beter ook een klacht indienen tegen De Standaard?

In Le Soir (Paul Marthoz )was te lezen (vertaling op website van DM): "Een echte democratie gedraagt zich niet als een non-democratie. Ze geeft de meerderheid niet het recht naar eigen goeddunken te regeren. Ze verbiedt het vooral regels en wetten op te leggen die de andere essentiële fundamenten van de rechtsstaat geweld aandoen: individuele ontplooiing, gelijkheid voor de wet (behalve als het over BHV gaat) en de bescherming van minderheden. Op basis van die principes moeten landen beoordeeld worden die zich beroepen op de democratie en de moderniteit, of dat nu Vlaanderen betreft met zijn Wooncode, Marokko met zijn religieuze discriminatie, Italië met zijn razzia's onder migranten, het Amerika van George Bush met zijn folteringen. Een echte democratie ontzegt zichzelf principieel bepaalde methoden te hanteren en haar toevlucht te nemen tot bepaalde praktijken."

Mijnheer Vander Taelen, laten we het eens hebben over die column van u, gepubliceerd in DS van 4.03.10 en - met een licht andere inleiding - overgenomen in Le Soir van 9.03.10 'Bienvenue en république soviétique de Flandre!'. Daarin noemt u Vlaanderen een Sovjetrepubliek, juist omwille van dat 'wonen in eigen streek'. Een column vol onwaarheden, zoals: "De familie Lefèvre kreeg van de Provinciale Commissie te horen dat ze geen recht hadden op een huis in Oostduinkerke omdat ze 'geen voldoende band had met de gemeente.'
Mijnheer Vander Taelen, ze zijn wel welkom aan heel de kust, ze mogen er een huis, en villa of een appartement kopen, al spreken of verstaan ze geen woord Nederlands. Ze hebben het recht om een huis te kopen in Oostduinkerke, of eender waar, behalve in woonuit-breidingsgebieden in een deel van de kustgemeenten. Daar mogen vandaag alleen sociale woningen gebouwd worden. Niet direct iets voor 'welgestelde Franstalige gepensioneerden'. Met mensen zoals u die het foutief voorstellen en onwaarheden vertellen, ook in Le Soir, is het natuurlijk moeilijk om het juist uitgelegd te krijgen aan de buitenlandse pers.

In dS heeft men blijkbaar een probleem om bepaalde Vlaamse beslissingen juist uit te leggen. Zou dat het resultaat zijn van:
1. onkunde
2. onwil
3. gebrek aan voldoende journalisten
4. gebrek aan interesse?
Jammer dat mijn boek afgesloten is, anders kon ik dit eveneens als ‘voorbeeld’ behandelen. Zo zijn ze er ook nooit in geslaagd om het probleem BHV op een correcte manier te coveren.


Communautair dossier

Over indirecte compensaties: Naast gerelateerde toegevingen zoals het inschrijvingsrecht zijn er ook vragen omtrent de indirecte toegevingen: Wat zal JLD uit zijn hoed toveren voor Brussel? Betalen de Vlamingen in Brussel mee de prijs voor de splitsing van BHV?

Binnenland

Bart De Wever (N-VA) verwijt de Franstalige krant Le Soir dat ze aanzet tot haat, omdat zij een opiniestuk publiceerde over de Vlaamse wooncode met daarbij een foto van een Nigeriaans massagraf.
Béatrice Delvaux reageert in dS :
Ja, we zijn eerst en boven alles verontwaardigd. Fundamenteel, in het diepst van ons hart. Onze krant beschuldigen van 'aanzetten tot racistische haat' is belachelijk, als het al niet beledigend, vals en onrechtvaardig is. Ik zal nooit woorden genoeg vinden om dat te zeggen namens mijn krant, haar journalisten en haar lezers, en als hoofdredactrice.

Buitenland

DM: Nederlandse militairen waren in 1995 niet in staat om de Bosnische moslimenclave Srebrenica te verdedigen, omdat zij openlijk homoseksuelen in hun rangen hadden. Dat heeft de Amerikaanse ex-generaal John Sheehan vandaag gezegd tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat. Ook de Nederlandse legerleiding zou de val van Srebrenica mede hebben toegeschreven aan homoseksuele militairen, verklaarde Sheehan, die tijdens de oorlog in Bosnië een opperbevelhebber van de NAVO was. "Ze zagen het als een deel van het probleem", aldus de ex-officier, die dat onder meer zou hebben gehoord van de toenmalige chef-staf van de Nederlandse strijdkrachten. Als dat geen straffe uitspraak is, vooral omdat ik niet direct het verband zie tussen homoseksualiteit en het militair optreden in een crisisgebied. Toch wel héél straffe kost.

Italia Patria del signor Berlusconi!
DM Na de vele seksaffaires en corruptieschandalen duiken nu weer meer en meer verhalen van manipulatie op. Berlusconi, zelf eigenaar van drie tv-stations, is betrapt bij het onder druk zetten van een topman van de Agcom, de Italiaanse regulator voor de media. De RAI wilde een tv-programma over Berlusconi's banden met de maffia uitzenden en dat zinde 'Il Cavaliere' allerminst. Het telefoongesprek van Berlusconi naar Giancarlo Innocenzi kan tellen. De linkse krant La Repubblica heeft het afgedrukt, we laten jullie meeluisteren naar de vertaling van hoe een ziedende Berlusconi zich volledig laat gaan.
"Berecht als lid maffia"
"Ik zeg het je, donderdagavond was er nog altijd iets over het Spatuzza-proces op tv. Ik werd er berecht als lid van de maffia. Echt waar, als jij er niet in slaagt je job te doen, dan weet ik niet wat er zal gebeuren."
Scheldtirade
Innocenzi is helemaal van zijn melk en telefoneert op zijn beurt naar Mauro Masi, de grote baas van de RAI, over een ander programma (waarin hij van omkoping beschuldigd wordt) dat de premier niet aanstond. "Berlusconi schold me uit. 'Verdomme man, wat steek jij daar allemaal uit?' Dan kreeg ik een eindeloze scheldtirade te verwerken."
RAI-Baas
RAI-baas Mauro Masi blijkt ook boter op het hoofd te hebben bij zijn antwoorden aan Innocenzi. "De RAI doet echt alles om de premier te behagen. We hebben een strategie uitgewerkt om het probleem van Santoro te bezweren. Het is een heel specifiek geval." Die Santoro is de populaire gastheer van de Annozero Show, waarin de corruptiebeschuldigingen tegen Berlusconi worden behandeld.
Ironisch
Vervolgens doet Berlusconi een wel heel ironische uitspraak, als hij voorstelt aan Innocenzi om naar zijn baas bij de Agcom (Corrado Calabro) te bellen. "Maar wees voorzichtig, want er zijn geruchten dat Calabro's telefoon wordt afgeluisterd." Berlusconi besefte duidelijk niet dat ook zijn gesprek op de straatstenen kon belanden.
Afstandsbediening
De nieuwe onthullingen hebben een verse golf van kritiek op de al felgeplaagde Silvio Berlusconi. De oppositie is ziedend. Oppositieleider Pierluigi Bersani sneerde de premier toe. "Als hij het tv-programma wil veranderen, dan stel ik voor dat hij zijn afstandsbediending gebruikt en niet de telefoon."
Afluisteren
Zowel Berlusconi als Innocenzi mogen zich aan een diepgaand onderzoek over de affaire verwachten. Zoals gewoonlijk antwoordt de premier geïrriteerd en waant hij zich nog altijd 'untouchable'. "Dit is een grotesk initiatief. Ik ben hoegenaamd niet verontrust over de inhoud van die beschuldigingen, want de premier heeft het recht om te telefoneren met wie hij wil zonder dat hij afgeluisterd wordt." (kh)

Mop van de week

De apotheker: "Wij hebben shampoo voor vette haren, shampoo voor droge haren, shampoo voor normale haren, ..."
"En..." onderbreekt hem de klant "heeft u ook shampoo voor vuile haren?"

De vader: "Vind je dat mijn zoon op mij lijkt?"
De vriend: "Ja maar da's niet erg. Als hij maar gezond is."

Hij (zegt): "Als de baby op jou lijkt dan zou dat prachtig zijn!"
Zij (denkt): "Als de baby op jou lijkt dan zou dat een mirakel zijn..."

Tot ziens,
Pjotr

Geen opmerkingen: