18 december 2009

Nieuwsbrief

Voor U Anders gelezen/geschreven

Beste lezers,

In dit laatste nummer van Anders Nieuws 2009, wil ik U allen

sfeervolle eindejaarsfeesten

toewensen.
Opnieuw genieten van het ‘samenzijn’ met familie en vrienden bij de twinkelende lichtjes van een kerstboom en misschien zelfs de traditionele kribbe verwarmd door een flikkerend kaarsvlammetje. Maar ook alleenstaanden ‘vieren’ deze dagen en vullen ze met weemoed aan wat niet meer is: de geliefde, familie en vrienden. Dat zijn zware dagen waarin hopelijk toch hier en daar een lichtje flikkert van een bezoekje of een deugdoend gesprek met andere ‘alleenstaanden’ of verre familie. Het gaat u allen goed en hopelijk mogen we een beter 2010 verwelkomen: zonder grote materiële zorgen maar vooral een jaar waarin ook het maatschappelijk weefsel versterkt wordt. Opdat we blijvend met verwondering kunnen kijken naar al het moois dat het leven te bieden heeft. Zeker in onze ‘rijke contreien’.

Met de eindejaarsfeesten in zicht is het tijd om even de pen terzijde te leggen en ons af te vragen welke bijdrage Anders Nieuws in 2010 kan leveren.
Het doet deugd dat er trouwe lezers zijn die elke nieuwsbrief aandachtig lezen en anderen die net zoals de krant het aangeboden nieuws overlopen. Voor velen die nog actief zijn is het niet eenvoudig om naast het traditionele nieuwsaanbod ook nog A.N. en andere nieuwssites te volgen. Zit er sleet op de formule? Zijn er lezer die ‘niet kunnen volgen’ wegens de lawine aan mails?
Naast de nieuwsbrief is er nu de vaste wekelijkse column ‘Anders gelezen’ die opgestuurd wordt naar de A.N. lezers. Maar ook de blog mag rekenen op een groeiend aantal geïnteresseerden. Het aantal ‘hits’ ligt nu op ongeveer 200 per column/week. Nieuw is ook dat er een Franstalige versie ‘un autre regard’ te lezen is op de blog van Vincent Engel http://www.blog-a-part.eu/ chroniqueurs associés. Hoeveel lezers deze blog heeft weet ik niet maar feit is dat de dag van de aankondiging dat ik toegetreden was tot de ‘chroniqueurs associés, er 1000 bezoekers waren op mijn blog. Wellicht heb ik nu evenveel lezers aan beide zijden van de gewest- en taalgrens.

Op naar volgend jaar, met veel ‘anders nieuws’ voor een trouwe schare lezers die belangstelling hebben voor de vele invalshoeken die de werkelijkheid heeft. In de vaste overtuiging dat Vlaming zijn géén scheldwoord is maar een voorbeeld van openheid naar de wijde wereld.

Staatssecretaris Van Quickelborne wil dat de call centers binnen de 2,5 minuten een natwoord geven in plaats van door te verwijzen naar altijd andere nummers. Enkele voorbeelden van humoristische conversaties:
Samsung Electronics
Caller: 'Can you give me the telephone number for Jack?'
Operator: 'I'm sorry, sir, I don't understand who you are talking about'.
Caller: 'On page 1, section 5, of the user guide it clearly states that I need to unplug he fax machine from the AC wall socket and telephone Jack before cleaning. Now, can you give me the number for Jack?'
Operator:'I think you mean the telephone point on the wall'.

RAC Motoring Services
Caller:'Does your European Breakdown Policy cover me when I am travelling in Australia ?'
Operator: ' Doesn't the product name give you a clue?'

Then there was the caller who asked for a knitwear company in Woven.
Operator: 'Woven? Are you sure?'
Caller: 'Yes. That's what it says on the label; Woven in Scotland '.

Communautair dossier

Brussel Nieuws: Kafka in de ziekenzaal van het UZ door dr. Paul De Knop, rector Vrije Universiteit Brussel en prof. dr. Marc Noppen, directeur-geneesheer UZ Brussel
We vragen een bijzonder statuut voor het UZ Brussel als ‘Vlaamse enclave’ in het Brussels Gewest. Een bij momenten hilarisch opiniestuk ware het niet dat de patiënten daat niet kunnen mee lachen. Bijdrage in bijlage voor de e abonnenten.

Editoriaal in Le Monde Le mal catalan
Les Catalans de plus de 16 ans résidant dans 168 communes, soit potentiellement 700 000 personnes, sont invités par un collectif d'associations à se prononcer dimanche 13 décembre en faveur de l'indépendance de leur province.13/12)
La Catalogne n'est pas la seule région d'Europe de l'Ouest à être travaillée par ce désir d'émancipation. Outre le Pays basque, où la violence de l'ETA nuit à l'idée d'indépendance, les Flandres - qui ont beaucoup de points communs avec la Catalogne - et l'Ecosse sont elles aussi tentées de rompre avec l'Etat central. Ces régions ont en commun de disposer de très larges compétences pour gérer leurs propres affaires. Elles sont pour la plupart prospères. Alors, pourquoi aspirent-elles à briser le cadre étatique ?
In Anders Nieuws, omdat deze informatie niet te vinden is in onze Vlaamse kwaliteitskranten. Het volledig artikel in bijlage voor de e-abonnenten.

Binnenland

Alle kranten: Het Rekenhof heeft al sinds 2004 geen algemene rekeningen meer ontvangen van het Waals Gewest, wat het Hof verhindert om op een adequate manier een controle van de rekeningen uit te voeren. Dat verklaarde de voorzitter van het Rekenhof, Philippe Roland, vandaag op een persconferentie over de jaarlijkse observaties voor het Waals parlement. André Antoine, begrotingsminister van het Waals gewest en de Franse gemeenschap, zal aan de bevoegde administratie vragen "een tandje bij te steken". Toch wel een volkje apart die Waalse politici.

LDH:L'endettement réel de la Région wallonne dépasse 11,5 milliards d'euros, a affirmé mercredi le chef de groupe MR au parlement wallon, Willy Borsus
LLB : Ce n'est pas le moment pour commander un audit sur les finances wallonnes, a répondu ce jeudi le ministre wallon en charge du Budget, André Antoine, en réaction à l'intention du MR wallon de demander un audit complet sur les finances publiques wallonnes.
Rappel : dS 8/08: Kabinet Demotte = kabinet Peeters x 3. Na wederzijdse afslankingen heeft het grootste Vlaams kabinet evenveel medewerkers als de kleinste Waalse.

Buitenland

België faalt in lobbywerk voor Louis Michel bij VN
‘Er ontstaat een hele industrie bij topbenoemingen.’De strijd om het voorzitterschap van de Algemene Vergadering van de VN speelde zich af tegen de achtergrond van de VN- Veiligheidsraad. Enkele landen verbonden hun stem aan steun voor een zitje in deVN-Veiligheidsraad. Dat was bijvoorbeeld het geval voor Finland en Duitsland. En zij kozen voor de Zwitser Deiss.
Het moet zijn dat de invloed van de externe adviseur voor Buitenlandse Zaken toch nog niet zo groot is en in sommige EU landen zijn ze de proliferatie van buitenlandminister Michel nog niet vergeten. Een pijnlijke nederlaag als gevolg van zelfoverschatting? Wat ik vorige dinsdagavond vernam van iemand die de sfeer tussen de Waalse partijen kon opsnuiven is de onderlinge vetes en haat. Dat men bij de Franstalige socialisten en christen-democraten heel blij waren met zijn nederlaag zal ingewijden niet verbazen. Zou de champagne allemaal op zijn.

DT Obama verliest hefboom voor verandering Wall Street. USA banken betalen versneld overheidssteun terug.
Ook Wells Fargo, de vierde bank van deVerenigde Staten, gaat zijn overheidssteun terugbetalen. Dat maakte de bank maandagavond laat bekend. Daarmee sluitWells Fargo het rijtje van grootbanken die zich de jongste tijd naar de uitgang hebben gehaast om van de overheid af te geraken. WellsFargo had 25 miljard dollar (17 miljard euro) steun ontvangen van de Amerikaanse regering. (…)Bovendien zijn er voor de banken rechtstreekse financiële voordelen verbonden aan de exit. Voor Citigroup komt bijvoorbeeld 2 miljard dollar aan jaarlijkse intresten te vervallen; voor Wells Fargo 1,25 miljard dollar. De eenmalige verliezennemen ze er dan bij. Wellicht de belangrijkste reden om snel onder het TARP-steunregime van de Amerikaanse regering uit te komen,zijn de beperkingen die de overheid kan opleggen aan de ontvangers van overheidssteun. Zo ligt het bonussenbeleid van de gesteunde banken aan banden. Daardoor vrezen die instellingen dat talent gaat overlopen naar concurrenten die meer kunnen betalen.
Hieronder een lijstje met de namen van de banken + geleend - terugbetaald
CITIGROUP : 45 - 20*
BANK OF AMERICA: 45 - 45
AIG: 40 - 0
JPMORGAN CHASE: 25 - 25
WELLS FARGO: 25 - 25
GENERAL MOTORS: 13,4 - 0
GOLDMAN SACHS: 10 - 10
MORGAN STANLEY: 10 - 10
PNC FINANCIAL SERVICES:: 7,6 - 0
US BANCORP: 6,6 - 6,6
Geschatte verliezen:
Inkomsten (dividenden, rente en commissies op toegekende steun): 19,5 miljard dollar
Verliezen (op reddingsoperaties AIG en autofabrikanten): 61,1 miljard
Nettoverlies voor de overheid : 41,6 miljard dollar
19,5

Mop van de week

Dans un cocktail, un homme se tourne vers son voisin et lui dit en rigolant:
Monsieur, je ne vous connais pas, mais il faut absolument que je vous raconte ce qui m'arrive...
Vous voyez la femme là-bas avec la robe noire, eh bien c'est ma femme.. Et la brune qui discute avec elle, c'est ma maîtresse. C'est drôle non ?
Effectivement c'est drôle, fait l'autre, moi c'est le contraire.

La petite Nathalie ( 7 ans ) est dans le jardin en train de remplir un trou lorsque le voisin l'aperçoit par-dessus la clôture.
Que fais-tu là Nathalie?
Elle lui répond, sans lever la tête, que son poisson d'aquarium est mort et qu'elle l'enterre.
Le voisin quelque peu curieux lui dit :
C'est un très gros trou pour un petit poisson ne crois-tu pas ?
'A ce moment, Nathalie termine la dernière pelletée en la tapant délicatement et lui répond:
C'est parce qu'il est à l'intérieur de ton putain de chat.'


Tot ziens,
Pjotr

Geen opmerkingen: