04 december 2009

Nieuwsbrief

Voor U Anders gelezen/geschreven

Dehaene (Dexia) en Daems (BNPP) in Knack online
Noch Dehaene noch Daems zeggen last te hebben van Franse druk.
Een lezer zag het zo - gepost door: Joris ensel
Wel laten we het eens over "de Fransen" hebben. Electrabel overgenomen door "de Fransen" doet het goed. Elk jaar wordt de winst kunstmatig naar ongeveer nul gebracht door schulden van het moederbedrijf in Frankrijk naar Belgie door te schuiven. Hierdoor wordt in België nul komma nul belastingen betaald. De verkoop heeft tijdelijk een bepaald bedrag opgeleverd, de daarop volgende jaren betaalt de belastingbetaler dat bedrag terug met een absurd hoge premie er bovenop. Fortis bank België gaat dezelfde weg op, het geld dat via spaarrekeningen wordt opgehaald wordt direct verstuurd richting Frankrijk waar de Franse bedrijven leningen krijgen met Belgisch (Vlaams) geld. Slechts een fractie blijft in Belgie. Dat is hoe de belastingbetaler in België gepakt wordt door de eigen politici en machthebbers.
En nu even over die twee vogels van het interview. Ze hebben geluk dat de journalisten van tegenwoordig al hun kritiek inslikken in ruil voor exclusieve dubbelinterviews (zoals zakenkrant De Tijd ineens de Fortis deal met BNP ging "steunen"). (…) CD&V wilde de eigen banken KBC (boerenbond) en Dexia (ACW) uiteraard redden op kosten van de belastingbetaler. Om CD&V te belonen voor de braderijprijs van Fortis bank België werd Herman Daems een vet betaalde positie bij BNP aangeboden (ik vraag me af hoeveel van zijn inkomsten hij stort aan CD&V). En uiteraard heeft Herman uitstekende contacten met diverse CD&V-ers zodat een aantal vastgoedprojecten en contracten aan BNP/FBB worden toegewezen. Dehaene is ACW dus daarom mag hij bij Dexia een vette pree opstrijken, kent niks van banken maar dat is slechts een detail, hij zit daar (en ook ondermeer bij AB Inbev) omdat hij bepaalde deuren kan openen via zijn netwerk.
Misschien toch verduidelijken dat Dexia niet meer de ACW bank van vroeger is en bvb Di Rupo zich daar al even goed thuis voelde. Verder is het inderdaad een kwestie van ‘ons kent ons’ en dat brengt geld op, ook al is het de heren niet meer daarom te doen. Macht en prestige weet je wel.

Boomerang trade
Knack online: boomerang trade wanneer identieke goederen zowel geïmporteerd als geëxporteerd worden van het zelfde land. In het Verenigd Koninkrijk heeft men deze handel in kaart gebracht. Zo exporteert bijvoorbeeld dit land elk jaar 4.400 ton ijsroom naar Italië terwijl het 4.200 ton Italiaans ijs op haar beurt terug importeert. Een interessant artikel in bijlage voor de abonnenten

Communautair dossier

YDS DM: titel: Karel (kwestie van duidelijk te maken dat het om een vriend gaat?)
… Op die manier wordt het politieke jaareinde wel de revanche van wat men gemeenzaam de oude krokodillen noemt. Herman Van Rompuy voorzitter van de Europese ministerraad, De Gucht een van de zwaargewichten binnen de Commissie en Jean-Luc Dehaene die het moeilijkste binnenlandse probleem dient op te lossen. Het zegt veel over de kwaliteiten van die politieke generatie en daarmee ook indirect veel over die van de huidige, die er de afgelopen jaren weinig tot niets van gebakken heeft.
Reactie van een lezer:
Wat een onzin! Dehaene wordt teruggeroepen om een probleem op te lossen dat zijn generatie gecreëerd heeft. De Gucht krijgt een zetel in de Europese Commissie nadat hij jaren lang topfiguur is geweest in een paarse coalitie die de grote problemen voor zich heeft uitgeschoven. Van Rompuy werd president omdat hij de enige kandidaat was tegen wie niemand bezwaar had. Wat zegt dat over de "huidige politieke generatie? Niets.
… Over oubollig Belgisch nationalisme gesproken: ik huiver als liefhebber van de Europese gedachte dat Europese topambtenaren hun eigen land zouden moeten of mogen 'beschermen'. De nationalist Desmet duidelijk niet.

Binnenland

LVB.net citeert Bart Eeckhout in een opiniestuk in De Morgen, 28 november 2009
N-VA winnaar van volgende verkiezingen
Bij de vorige verkiezingen, zo blijkt uit het geheime TNS-onderzoek naar de stembusresultaten, pikte de N-VA al 100.000 kiezers van het VB in. Zij hebben voorlopig weinig redenen om ontevreden te zijn: de N-VA handhaaft haar nationalistische en centrumrechtse discours én zit in de regering. Een voorzichtige schatting leert dat er in het electoraat van het VB nog eens zoveel kiezers zitten die door het N-VA en De Wever met zijn Antwerpse variant op charisma verleid kunnen worden. Tegelijk loopt er nog een ander, weliswaar kleiner vat leeg: Lijst Dedecker. De partij miste op 7 juni de afspraak met de grote doorbraak. LDD kan met zijn aanhoudend intern gekrakeel en onevenwichtig personeelsbeleid niet anders dan kiezers van zich vervreemden.

Waals weekblad: Liège wil de wijk Saint-Léonard, ten zuidoosten van de Citadelle, omvormen tot een wijk voor eigentijdse kunstenaars. Zij krijgen daar kunstenaarswoningen en -ateliers in een voormalig kantoorpand. De stad werkt samen met de verzekeraar Ethias. Die koopt het gebouw voor 1 miljoen, knapt het voor een half miljoen op en verhuurt het aan de stad, voor maximaal 75.000 euro per jaar. Vlak in de buurt zijn al enkele kunstenaarsorganisaties gevestigd, zoals l'Espace 251 Nord. En vlakbij ligt ook het nieuwe museum Curtius. Euh, wie zit er nu weer in het bestuur van Ethias?

Militaire inlichtingendienst uitzonderlijk loslippig. ADIV/SGRS telt 619 leden, verklaart de chef Admiraal Michel Hellemans. Volgens hem is het zeer moeilijk om het personeel te houden omdat de wedde in de burgersector (lees o.a. de staatsveiligheid) hoger ligt. Vroeger zou dergelijke bekendmaking leiden tot een verlies van het veiligheidsattest.

Buitenland

Zwitserland
Het referendum over minaretten: zie ANDERS GELEZEN op maandag.

EU en de gepensioneerden
Er doen opnieuw heel wat berichtjes de ronde waarin de exorbitante pensioenen van EU ambtenaren worden vermeld. Onafgezien het feit dat velen hierover verbaasd over of jaloers op zijn is er één ding waar ik Anders aan dacht: zou het niet goed zijn om de verhouding tussen loon een pensioen te herzien voor gevallen waar het loon meer is dan een beloning voor het werk en ook het sociale ongemak van een leven in het buitenland dekt (schoolkosten, …)? Dat Belgen eenzelfde wedde én pensioenregeling hebben is daarom vatbaar voor discussie.

Wie belangstelling heeft voor de namen en bedragen kanterecht op http://www.sauvegarde-retraites.org/docs/Retraite_Hauts_fonctionnaires_europeens_Annexe_3_Etude_27.pdf

Afghanistan
Nationale leveranciers van troepen; totaal 71.030 op 22/10/2009.
- USA: 34.800
- UK: 9.000 -- + 500 binnenkort
- Duitsland 4.500
- Frankrijk: 3.750
- Canada: 2.830
- Italie: 2.795
- Nederland: 2.160
- Polen: 1.910
- Australie: 1.350
- Spanje: 1.000
- Roumenië: 990
- Turkije: 720
- Denemarken: 690
Andere kleinere deelnemers:
België (530), Noorwegen (480), Tsjechië(480), Bulgarije (460), Zweden (430), Hongarije (360), Nieuw-Zeeland (300), Kroatië(290), Albanie (250), Litouwen (250), Slowakije (245), Letland (175), Finland (165), Macedoine (165), Estland (150), Griekenland (145), Portugal (145), Slovenië (130), Azerbaïdjan (90), VAE (25), BH (10), Ukraine (10), Singapur (9), Ierland (7), Luxemburg (8), Jordanie (7), Oostenrijk (4), IJsland (2) et Georgie (1).

Mop van de week

An old Pilot sat down at the Starbucks and ordered a cup of coffee.
As he sat sipping his coffee, a young woman sat down next to him..
She turned to the pilot and asked, 'Are you a real pilot?'

He replied, 'Well, I've spent my whole life flying biplanes, Cubs, Aeronca's, Nieuports, flew in WWII in a B-29, and later in the Korean conflict, taught 50 people to fly and gave rides to hundreds, so I guess I am a pilot, and you, what are you?

She said, 'I'm a lesbian. I spend my whole day thinking about naked women As soon as I get up in the morning, I think about naked women. When I shower, I think about naked women. When I watch TV, I think about naked women. It seems everything makes me think of naked women.'

The two sat sipping in silence.

A little while later, a young man sat down on the other side of the old pilot and asked: "are you a real pilot?"

He replied, 'I always thought I was, but I just found out I'm a lesbian.'


Tot ziens,
Pjotr

Geen opmerkingen: