02 oktober 2009

Nieuwsbrief

Warm aanbevolen: Een boek voor kritische lezers

uitgeverij Halewyck ISBN 987-905617-957-1

Voor U Anders gelezen/geschrevenRechtzetting: Dave Sinardet die in De Standaard de column “Bruggen bouwen” publiceert laat mij weten dat ik hem ten onrechte in een van mijn publicaties als “militant van B Plus” catalogeerde. Hij meldt mij dat hij géén lid is van B Plus. Het is ook niet zijn bedoeling om, ik citeer ‘dat hij de gemeenschappen dichter bij elkaar wou brengen’. Waarvan akte.

Het Vlaams Huis in New York wordt de diplomatieke vertegenwoordiging van de Vlaamse regering voor de hele Verenigde Staten. Het "Flanders House" zal niet langer geleid worden door een directeur, maar krijgt een Vlaamse diplomaat aan het hoofd. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Een beslissing die getuigt van veel gezond verstand. Vlaanderen dat zich niet laat ringeloren door enkele Belgische nostalgici!

Brussels Metropolitan Region
Rik Van Cauwelaert (Knack): "Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is één grote leugen, door subsidies in stand gehouden... Binnenkort wordt daar nog een tweede leugen aan toegevoegd: de Brussels Metropolitan Region, het nieuwste glijmiddel, zo hopen ze stilletjes in de federale regering, om alsnog het probleem Brussel-Halle-Vilvoorde opgelost te krijgen. Want het gaat hier om een feitelijke uitbreiding van Brussel, zeg maar een raid op de groene vastgoedreserves van Halle-Vilvoorde en de nationale luchthaven in Zaventem. De Leuvense regio wordt opmerkelijk genoeg buiten het project gehouden. "Er is veel minder economische wisselwerking tussen Leuven en Brussel dan je zou denken", suste de vertegenwoordiger van de Vlaamse werkgevers, die zo te horen nog nooit 's morgens of in de vooravond de autoweg Leuven-Brussel nam. Zou het echt waar zijn dat de economische wisselwerking tussen de hoofdstad en het landelijke Galmaarden vele keren groter is dan die met Leuven? Hoe dan ook, als de promotoren van Brussels Metropolitan Region hun zin krijgen, genieten de inwoners van Halle-Vilvoorde binnenkort eindelijk van de bestuurlijke weldaden die de bewoners van Molenbeek, Sint-Gillis, Vorst, Sint-Joost-ten-Node en Schaarbeek dagelijks te beurt vallen."
Dat Le Soir hierover lyrisch doet zegt genoeg. Foei VOKA ! Ik stel voor dat we de Antwerp Metropolitan Region, inclusief Brussel promoten in het buitenland.

DM Bart Eeckhout, chef politiek van De Morgen en inwoner van de Maritiemwijk in Molenbeek, schrijft een brandbrief aan zijn burgemeester Philippe Moureaux (PS).Het punt is niet dat je in twee weken tijd structurele oplossingen mag verwachten, het punt is dat het hier al decennialang zo gaat. Zeggen dat er in de straten van Molenbeek (alweer) een generatie jongeren opgroeit voor galg en rad, is dan ook allang niet moedig of taboedoorbrekend meer. Verstandige mensen, van links en rechts, waarschuwen daar al jaren voor. Als die jongeren zich met een gevoel van straffeloosheid op straat begeven, is dat omdat de lokale bewindsvoerders hen allang opgegeven hebben. Correctie: de bewindvoerder, enkelvoud. Sint-Jans-Molenbeek zit immers al een kleine twintig jaar in de greep van Phillipe Moureaux (PS). Dat is het ware taboe: de occasionele gewelduitbarstingen en de voortschrijdende verloedering in het hart van Molenbeek vormen de stilaan zeer zware prijs die deze gemeente moet betalen voor de machtsconcentratie van zijn burgemeester.
De pas heraangelegde Kanaalzone zelf is een belachelijk pijnlijke mislukte kans om de buurt te herwaarderen. Pijnlijk omdat de opfrisbeurt, ooit aangekondigd als het Brusselse antwoord op de Parijse rive gauche, na al het politieke gekonkel uiteindelijk grotendeels beperkt is gebleven tot een aanleg van parkeerplaatsen. Belachelijk omdat het nieuwe trottoir er in twee soorten stoepstenen is neergelegd, die niet eens op elkaar aansluiten, en nu al voor nieuwe lelijke en hinderlijke gaten in het voetpad zorgen.
En dit is het verhaal van die hele zogenaamde Maritiemwijk, de buurt die sinds twee weken in heel het land bekendstaat als de 'oorlogszone' waar politie en jongeren vechten om hun territorium. Neem om het even welke straat in de wijk om en rond de beruchte Ribaucourtstraat, en je valt er letterlijk over de kaduke trottoirs, gaten in het wegdek, opgehoopt straatvuil of hondenpoep. De metrohaltes Ribaucourt en Zwarte Vijvers zijn sinds jaar en dag zwarte verzamelpunten van criminaliteit, maar op een efficiënt plan van aanpak blijft het wachten.
In Molenbeek (en wellicht in nog wel wat andere gelijkaardige gemeenten) wordt de politieke loyauteit van een deel van de bevolking evenwel afgekocht met overheidsjobs, uitkeringen of sociale woningen. Zo weet de liste du bourgmestre van Moureaux zich telkens weer verzekerd van een comfortabele meerderheid. Cliëntelisme heet dat, maar met wat meer moed zou je het ook afwending van overheidsmiddelen kunnen noemen.
Bij gemeenteraadsverkiezingen in deze gemeente tref je in de rijen kiezers her en der oudere en nagenoeg ongeletterde allochtone burgers aan met in de vuist een briefje gekneld met daarop enkel de naam van de zittende burgemeester geschreven, opdat ze vooral niet zouden vergeten op wie ze moeten stemmen. Zo ging het in de negentiende eeuw, zo gaat het vandaag nog altijd in Sint-Jans-Molenbeek.
Dat alles maakt dat de burgervader van Molenbeek zich even onaantastbaar mag wanen als de schoffies die sommige straten van zijn gemeente onveilig maken.

Communautair dossier

Er gebeurt niets tenzij in Poupehan?

Binnenland

DS Vande Lanotte weerlegt dat de deelgebieden met al te veel geld gaan lopen. ‘In 2002 ging 8,48 procent van het federale budget naar de gewesten en gemeenschappen, in 2013 zal dat 8,51 procent zijn. In vergelijking met vorig jaar krijgen de gewesten zelfs 300 miljoen minder. Dat is wat anders dan de 2 miljard extra waar Karel De Gucht het in februari over had. Maar ja, de regering werkte toen nog met een fictieve begroting.'

LLB: treainer Rode duivels Advocaat: "C'est vrai : je gagne 550.000€ par an. Avec mon pécule de vacances, cela revient à 600.000€." Zou dat een resultaatsgebonden beloning zijn. No cure no pay?

HLN: Bert Van Vaerenbergh, ambtenaar bij de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW), kreeg een tuchtstraf omdat hij kritiek uitte op een dure Chinareis van de top van de VMW.
Bert Van Vaerenbergh, ook voorzitter van de onafhankelijke Werknemersbond voor de Vlaamse Overheid (WVBO), noemde de uitstap "een snoepreisje" en werd op het matje geroepen.
De directie stelde voor om 10 procent van zijn loon in te houden. "Uiteindelijk kreeg ik een blaam, ook in beroep", zegt Van Vaerenbergh.

Defensie sluit kazernes? Eerst zien en dan geloven
HLN: De gemeentelijke autoriteiten van Diest hebben een motie aan minister van Defensie Pieter De Crem overgemaakt om de sluiting van de kazerne van het 1 Para te voorkomen...
La Meuse : Les autorités communales de Grace-Hollogne ont lancé un message à destination du ministre de la Défense, Pieter De Crem, par lequel elles demandent le maintien des militaires à Bierset...
Vers l’Avenir : Dans une lettre adressée au ministre de la Défense, le sénateur-bourgmestre de Dinant, Richard Fournaux, demande des études comparatives sur les possibilités de déménagement des hélicoptères de Bierset vers la base de Florennes au lieu de Beauvechain...
HLN regionaal : Lt Kol Pascal Meerpoel heeft gisteren in Ieper het bevel van het Competentiecentrum voor Steunmateriaal en -Producten van Kol Pol Vanden Berghe overgenomen. De twee hebben het volste vertrouwen in de toekomst van Ieper en staan achter de geplande hervormingen... Tiens, toevallig net na het bezoek van een zekere Yves …

DS: Open VLD doet kritisch zelfonderzoek: De 'Verklaring van Oostende' is geen tekst om vrolijk van te worden. 'De rekruteringskracht van de partij is stilgevallen. De partij had geen wervend verhaal. De campagne overtuigde in de cruciale laatste weken nog amper kiezers. ... Wij hebben de mensen teleurgesteld. We moeten kiezen voor een nieuwe lijn en een vernieuwend project dat Open Vld een nieuw elan moet geven.'
8 lijnen verder: Er kan nu geen sprake van zijn om de federale regering te verlaten, luidt het voorts. 'Het land heeft nu nood aan stabiliteit en ernstig bestuur.
DS (30/09) Guy Verhofstadt neemt afscheid als voorzitter van Open VLD 'We konden niet verder met iemand zoals ik, die het verleden incarneert.' Nu nog Mark Eyskens, J Van delanotte, F De Winter, ….

Toen het strategisch comité van Belgacom een paar jaar geleden besliste dat er een bod zou worden uitgebracht op Telindus, kocht Bellens meteen een heel pakket Telindus-aandelen. De gewone belegger wist toen nog van niets. Bellens verdiende zo een slordige 300.000 euro. Het lijkt een flagrant geval van handel met voorkennis. Binnen afzienbare tijd zal de CBFA zijn oordeel bekendmaken.

DM: De A330 van de Portugese vliegtuigmaatschappij HiFly past niet in de hangars van de militaire luchthaven van Melsbroek. Herstellingen aan dit toestel zouden daardoor zware vertragingen oplopen. Minister van Defensie Pieter De Crem moet vandaag uitleg geven voor de Kamercommissie Landsverdediging over dit omstreden leasingcontract. Commentaar van commissievoorzitter Ludwig Vandenhove over het defensiebeleid van minister De crem...

DM: Sp.a-nestor en Vlaams-Brabants zwaargewicht Louis Tobback gaat pal achter partijvoorzitster Caroline Gennez staan. "Het moet nu maar eens gedaan zijn met de kleine smeerlapperijen", zegt hij vandaag in De Morgen naar aanleiding van de commotie in de partij over Frank Vandenbroucke. Anders gedacht: Zou het hardnekkig gerucht dan toch waar zijn dat Vandenbroucke weg moest om het leiderschap van zoon Bruno in Vlaams Brabant voor te bereiden? Bij socialisten weet je nooit wat er precies aan de hand is.

Buitenland

Ierland stemt
Vrijdag trekken de Ieren voor de tweede keer op een jaar tijd naar de stembus om zich bij referendum uit te spreken over het Verdrag van Lissabon, dat het dagelijks bestuur van de uitgebreide Europese Unie democratischer, efficiënter en transparanter moet maken. Zonder Ierse goedkeuring is deze cruciale hervorming van het Europese project ten dode opgeschreven.
Na de nee-stem van 2008 heeft de regeringscoalitie van premier Brian Cowen (Fianna Fail) een grootscheeps media-offensief ingezet om de bevolking warm te maken voor het verdrag. Op zijn laatste persconferentie woensdag waarschuwde hij dat een ja-stem cruciaal is voor het economisch herstelbeleid.
"Alleen met een ja-stem kunnnen we het vertrouwen van de investeerders in Ierland verzekeren, onze invloed in vitale economische beslissingen beschermen en Europa hervormen zodat het dynamischer en efficiënter wordt," zei Cowen.

Mop van de week

De politie brengt een jongetje van 12 thuis met de melding date en meisje op school hem beticht van verkrachting. De moeder heeft enige tijd nodig vooraleer te bekomen van het kwalijke nieuws en wil ook niet geloven dat haar zoontje zoiets zou durven doen. Overtuigd dat haar zoontje zoiets zelfs niet kan, laat ze hem zijn broek naar beneden doen waarop ze zijn klein piemelke vastneemt en zegt: met zoiets kun je toch geen meisje verkrachten, waarop het jongetje reageert: mama wil je eraf blijven, anders gaan we het proces verliezen!

Tot ziens,
Pjotr

Geen opmerkingen: