10 oktober 2008

Nieuwsbrief

Voor U Anders gelezen/geschreven

"Mieux vaut avoir des bourses en action que des actions en bourse"

Knack F Thevissen:
Het enige politieke boek dat in dit land nog moet worden geschreven heet 'Seks in de Wetstaat' vertelde een doorwinterde Wetstraatjournalist me ooit naar aanleiding van de af-faire Dewael. … Kritische, onafhankelijke en betrouwbare politieke berichtgeving dreigt stilaan even zeldzaam te worden als witte truffels.
In het kader van de pluralistische informatieopdracht van de media kan de smeuïge jacht zon-der schroom geopend worden op Guy Verhofstadt, Hilde Vautmans, Kathleen Van Brempt, Bruno Tobback, Caroline Gennez, Steve Stevaert, Inge Vervotte, Yves Leterme, Hendrik Bogaert, Bart Somers, Anissa Temsamani, Annick De Ridder, Ludo Van Campenhout, om maar enkele namen te plukken uit de rijk gevulde mand die in dit verband regelmatig opduikt ...

Een lezer was duidelijk niet akkoord met mijn kwalificatie van de VB jongeren die nazi-liederen zingen. Ziehier zijn reactie in extenso:

1. Artikel geschreven door Tom Chochez in De Morgen – zoals ge weet de meest objectieve gazet waar het het VB aanbelangt. Een Google op zijn naam is genoeg om 100 bewijzen te krijgen van leugenachtig kopij “voor de goeie zaak” .

2. Het eerste lied is het marslied Westerwald, in gebruik bij de Bundeswehr van lang voor de nationaal-socialisten – en nog straffer : nog steeds in gebruik– stoute Bundeswehr ! Da zijn daar allemaal nazis ! Hier zie, het “nazistische” Westerwald – gespeeld door het Bundeswehr muziekkorps http://www.7digital.de/artists/various-artists/die-60-sch%C3%B6nsten-m%C3%A4rsche/05-Kreuzritter-Fanfare/

3. Het tweede lied is het bekende Panzerlied, uit 1933, niks pro-Hitler aan, nog altijd gezongen door de Duitse én Oostenrijkse pantsertroepen. Nog straffer : gedurende de be-zetting in de jaren 50 werd het zelfs vertaald naar het Engels en werd het een hit in de US pantserbrigades – ook allemaal nazis in Tom Chochez zijn ogen waarschijnlijk
Lees zelf de tekst / woorden van het lied eens hier :
http://www.agadius.de/altes-liedgut/panzerlied-ob-es-stuermt-oder-schneit/

Of het slim is om Duitse oorlogsliedjes te zingen ? Volgens mij niet, want het is vragen om in de problemen te komen bij mensen die alleen maar de verdraaide feiten ter ore krijgen. Zoals bewezen.

Maar aan de andere kant is het hypokriet om wél “It’s a long way to Tipperary” en “Oh, when the Saints” te zingen, maar hun Duitse tegenhangers niet. Tussen haakjes : It’s a long way to Tipperary was een echte hit bij ... de Duitsers – in de film “Das Boot” wordt dit ook getoond wanneer de bemanning van de U-boot dit lied zingt als ze het bericht krijgen dat ze naar huis gaan – ook een zwaar beladen nazi-lied waarschijnlijk als ge schijn-journalisten als Tom Chochez moogt geloven.
Anders gezien, heb ik ongewild twee dingen bewezen: dat ook iemand zoals ik, die poogt alles kritisch te lezen toch nog sneller iets gaat geloven als het overeenstemt met het eigen gelijk; en ten tweede dat het volk belazeren géén privilege is van links of rechts, maar dat wisten we al. Het toont wel aan dat mijn bedenkingen omtrent de ‘progressieve journalisten’ blijkbaar juist is.
Laat mij voor alle duidelijkheid herhalen dat dit wederwoord mijn essentiële bezwaren tegen VB niet wegneemt.


Le Belge vit dans un confort inouï.
Il ne peut plus mourir car il a une assurance-vie.
Il ne peut plus être malade car il a une mutuelle.
Il ne peut plus être sans revenus car il a le chômage.
Il ne peut plus être criminel car les avocats sont meilleurs que les juges.
Il ne peut plus être prisonnier car les prisons sont pleines.
Fantastique non!

Communautair dossier

De tejatergroep ‘Peeters en Co’ stelt voor:
De Vlaamse onderhandelaars
Kris Peeters (CD&V) president van het tejoeter en souffleur, Dirk Van Mechelen (Open VLD) caissière van ‘t tejoeter, Frank Vandenbroucke (SP.A) schoolmeester, Bert Anciaux (Vl.Pro) volksfiguur die te pas en te onpas door het beeld loopt met een grote glimlach, Steven Vanackere (CD&V) notaris ad interim en tenslotte Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD), cafébaas.
De Franstalige onderhandelaars:
Armand De Decker, (co président samen met Peeters) joue le rôle d’un industriel qui vient d’investir dans une nouvelle armée, Olivier Mangain (MR), garde champêtre assurant qu’au-cun progrès soit possible ; Philippe Moureaux (PS), chef d’orchestre, Jean-Claude Marcourt , tout court. André Antoine (cdH) vendeur de nons et de petits jouets enfantins. Enfin, Marcel Cheron (Ecolo), passera la revue tout comme Bertje.

De conclusie Anders gezien: de Vlaamse delegatie wordt geconfronteerd met de reserveploeg van de Franstalige politieke partijen. Peeters en Co zijn de facto eveneens een reserveploeg geworden. Sar de Franstaligen ons zelfs de vernedering niet besparen om Mangain uit de delegatie te houden zegt veel over hun sterkte en de zwakte van Peeters en Co.

Reacties LLB:
Moureaux: sa date de péremption est dépassée depuis longtemps. A part utiliser sa langue de p... qu'a-t-il fait depuis 20 ans ??? (il a sinistré Schaerbeek, certes, mais qu'a t-il fait de positif ??) Marcourt: il est inexistant et n'a aucune légitimité, ne s'étant jamais présenté aux élections. Maingain: sa présence va énerver les flamands, c'est idiot. En plus, tout le monde sait qu'il la ferme en négociation puis qu'il va faire son malin devant les journalistes.
Armand Dedecker: Dommage qu'il ne soit pas président du MR, il est courtois et intelligent. Bref, on est mal barré. Heureusement qu'il y a Marcel Cheron de chez Ecolo, un cerveau et un homme de dialogue. Gros travailleur également.

DM: Federale regering vraagt opnieuw geld aan Vlaanderen:
Regering-Leterme vraagt dat drie gewesten samen 800 miljoen euro opzij zetten; Vlaanderen weigert opnieuw bij te dragen aan federale begroting.
In de federale regering wordt voorlopig erg rustig gereageerd. "De vorige keer wilde Vlaanderen ook geen 361 miljoen blokkeren, en het zijn er uiteindelijk 414 geworden. Het is altijd hetzelfde: vraag aan Vlamingen geld, en ze eisen meer bevoegdheden. Vraag Walen en Brusselaars geld, en ze zeggen dat ze er geen hebben.

Binnenland

De federale staatsschuld bedroeg eind augustus 2008 289,97 miljard euro. Dat is 87,2 procent tegenover 86,7 procent op het einde van de maand augustus 2007. Ter vergelijking de USA staatsschuld bedraagt afgerond 10.000 miljard euro. Dat is ong. 65.000 euro per Amerikaan tegenover 29.000 euro per Belg.

Bankcrisis
Zie bijlagen
DM Prof K Byttebier: Na in de tweede helft van de jaren negentig recordwinsten te hebben geboekt, verwacht de banksector nu van de staat dat die de schok opvangt. De vraag is hoe de overheid zelf deze tussenkomsten zal financieren. Dat de belastingbetaler het gelag zal betalen, laat zich vermoeden. Hoe dit verder uitgelegd te krijgen aan de bevolking is blijkbaar een kopzorg voor later.

Knack Pironet
Het was een klein stukje in de krant De Tijd , en het ging verloren in de heisa rond de nationalisering van de financiële instellingen Fortis en Dexia. Maar wat daar stond, woensdag 1 oktober op pagina 13, is schokkend: de paarse regeringen van toenmalig premier Guy Verhofstadt (Open VLD) hebben ons jarenlang voorgelogen over de begrotingscijfers. …
Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie, heeft dat eens bekeken en suggereerde vervolgens om de begrotingscijfers aan te passen. Resultaat: vijf van de acht begrotingen van Paars eindigen nu met een tekort: de jaren 2002, 2003, 2004, 2005 en 2007. Alleen in 2000, 2001 en 2006 was er echt een begrotingsoverschot.
Premier Yves Leterme (CD&V) maakt in de aanloop van de begroting 2009 dezelfde fouten: hij jongleert met allerlei cijfers, waarmee hij de waarheid geweld aandoet. … Of zijn uitleg dat een stijging van de belastingdruk van 46,6 procent van het bbp vorig jaar naar 47,2 procent in 2011 eigenlijk geen stijging is.
Zo langzamerhand rijst de vraag: wanneer zal een Belgische regering de bevolking nog eens ernstig nemen? Wanneer zal ze nog eens een begroting opstellen vertrekkend van waarheidsgetrouwe, realistische cijfers? En wanneer zal ze ons niet meer voorliegen over de uiteindelijk behaalde begrotingscijfers? In 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007 en 2008 was dat niet het geval. Voor 2009 zijn we op dezelfde weg.

Buitenland

Web 23/6: Ahem, Senator McCain... Barack Obama is "The One," not "That one"

Bankcrisis, berichten uit Nederland
De Telgraaf:
Crisis of niet, de verzekeringstak van het Belgische deel van Fortis organiseert een feestje in het duurste hotel van Monaco. Vijftig genodigden mogen op kosten van Fortis een nachtje slapen in het Hôtel de Paris en eten in het driesterrenrestaurant Louis XV dat bij het hotel hoort. Dat meldde vrijdag de Belgische krant De Morgen.
Hôtel de Paris beschikt over de grootste wijnkelder ter wereld, met zo’n 250.000 flessen veelal zeer dure wijnen. De kosten voor Fortis Insurance bedragen een slordige 150.000 euro. Het uitstapje is bedoeld voor externe verzekeringstussenpersonen. De verzekeraar werd afgelopen weekeinde genationaliseerd en vrijwel direct doorverkocht aan het Franse BNP Paribas.

Wie laatst lacht best lacht
België, de kabouter van Europa:België heeft nu alleen nog Manneke Pis, bier en frieten, dat is alles wat België nog rest. Maar daarmee redt je het niet in de wereld. Alles draait namelijk om geld. En geld, dat hebben ze sinds gisteren niet meer bij onze zuiderburen. België is failliet. Nadat ze in de jaren negentig al hun staal- en energieconcerns in buitenlandse handen zagen overgaan, is het nu haar belangrijkste bank kwijt. Gisteravond werd BNP Paribas voor een appel en een ei eigenaar van het resterende deel van Fortis, nadat wij vrijdag al de krenten uit de pap hadden gepikt. Want eerlijk is eerlijk: Wouter Bos heeft met die 16,8 miljard gewoon prima onderhandeld. Eerst ABN/Amro verkopen voor 24 miljard en een jaar later terug kopen voor 16,8 miljard inclusief Fortis Nederland en de verzekeringsdochter Fortis Insurance Netherlands. All Your Base Are Belong To Bos. Twee jaar bewaren tegen vier procent en daarna verkopen tegen het dubbele. Wij kennen slechtere deals. En dat beseffen ze in België maar al te goed. Daar krijgt Wouter nu de schuld van de teloorgang van Fortis België. Onze minister van Financiën heeft namelijk direct na het nationaliseren van Fortis en ABN/Amro geroepen dat de besmette onderdelen van Fortis in België zijn achtergebleven, hetgeen de positie van de Belgen jegens BNP Paribas niet bepaald sterker maakte. En dus huilt België nu krokodillentranen. Zeker nu blijkt dat het met lege handen staat en is ver-worden tot de kabouter van Europa. Want tegenover Aegon, Ahold, Akzo, ASML, DSM, Fortis, Heineken, ING, KPN, Philips, Royal Dutch Shell, TomTom en Unilever moet de Bel20 het doen met slechts wat telecom, vastgoed en een foto-rolletjes ontwikkelaar. België, kortom, is failliet. Zowel politiek gezien, als financieel. Dat splitsen smaakt echter naar meer. Dus wij Vlaanderen, Sarkozy de rest...

Bosnië bestaat nog
Harde nationalistische groeperingen hebben zondag in Bosnië-Herzegovina grote winst geboekt bij de gemeenteraadsverkiezingen. In de Servische gemeenschap verdubbelde de Alliantie van Onafhankelijke Sociaal-Democraten (SNSD) haar aantal burgemeesterzetels. De partij is ondanks haar misleidende naam een puur nationalistische beweging. Ook aan de moslim-Kroatische kant verstevigden de traditioneel nationalistische partijen hun positie.

Mop van de week

Bij een begrafenis worden geen moppen getapt. Maar misschien toch een klasverhaaltje … tijdens de les moraal:

Jantje vertelt: Mijn ouders zijn kippenboeren. Ze hebben een legbatterij. Op een dag hadden ze in de auto een mand eitjes staan. Ze reden over een grote bobbel in de weg, waardoor de eitjes braken.
De moraal: Leg nooit al uw eitjes in dezelfde mand.

Pietje vertelt: Mijn ouders hebben ook een kippenboerderij, maar zij kweken kuikentjes. Op een dag hadden ze wel tweeduizend eitjes. Ze verwachtten dus ook tweeduizend kuikentjes. Ze verzorgden de eitjes heel goed, maar er zijn er slechts vijftienhonderd van uitgekomen.
De moraal: Verkoop je kuikentjes pas als je weet hoeveel er zijn uitgekomen.

Tot ziens,
Pjotr

Geen opmerkingen: