27 augustus 2008

Nieuwsbrief

Voor U Anders gelezen/geschreven

Voor wie interesse heeft voor de natuur is er een interessante webstek met ditmaal goed nieuws: ten minste voor wie onbevooroordeeld tegenover dit probleem staat. Zie maar eens op http://wattsupwiththat.wordpress.com/2008/06/08/surprise-earths-biosphere-is-booming-co2-the-cause/

DM: Het BOIC start een onderzoek naar racistische uitlatingen van ondervoorzitter Renno Roelandt tijdens de olympische halve finale van de jonge Rode Duivels. Roelandt geeft toe dat hij Nigeriaanse spelers uitmaakte voor 'vuile zwarten'. 'Maar dat gebeurde in een supporterssituatie. Het was niet racistisch bedoeld.' Als alle supportersuitspraken eens zouden gebundeld worden op een Ceedeeke, er zouden nogal wat koppen rollen. Maar ja, Bertje en het BOIC hebben blijkbaar geen serieuze problemen en dan is zo’n onderzoek toch mooi meegenomen (vooral om de aandacht af te leiden van de slechte resultaten).

Communautair dossier

Beste Lezers,
Ik gebruikte de komkommertijd om een boek te schrijven over de politieke crisis waarin we nu al meer dan een jaar leven … zonder de minste vooruitzichten op een goede afloop (wat dat ook moge zijn). Daarom staat er onder de titel “Deel I”. Immers Deel II zal pas beginnen nadat de drie musketiers de komkommertijd hebben mogen vullen zodat de politici die er wel toe doen eindelijk eens verlof konden nemen.
Hopelijk kan ik het boek presenteren in oktober/november. Het zou vooral een fijne gelegenheid zijn om de lezers die ik nog niet ontmoette eens in levende lijve te kunnen begroeten !

DS (27/8) Kris Peeters Het is abnormaal dat de deelstaten niét betrokken worden bij de hervorming van de Belgische staat, schrijft de Vlaamse minister-president in een tekst voor het liber amicorum voor grondwetspecialist Robert Senelle. … Peeters heeft er belang bij dat die mening circuleert. Hij wil de kar van de staatshervorming trekken samen met zijn Waalse collega Rudy Demotte (PS), die aarzelt. … Peeters wil dat federaal België de communautaire dialoog overhevelt naar de deelstaten en dat het belooft de consensus die de deelstaten vinden, om te zetten in federale wetten. Hij wil ook dat de bevoegdheden 'in principe' bij de deelstaten liggen.
Even Anders lezen? Zou dit niet perfect passen in een plan van de CD&V om én Leterme I te laten voort besturen terwijl Peeters dan weer kan zeggen dat de tijd te kort is VOOR de regionale verkiezingen en dus meteen de uitkomst van de onderhandelingen ZONDER garantie over de regionale verkiezingen kan worden geheveld? Zoals Rik Van Cauwelaert het zei: eerst wou Leterme niet IN een regering stappen zonder hervormingen en nu luidt het dat hij niet UIT de regering stapt zonder hervormingen.
Mensen die Kris Peeters van nabij kennen weten dat hij helemaal géén begeesterde Vlaming is en vanuit zijn verleden de mentaliteit van een kleine ondernemer (oneerbiedig gezegd een kruideniersmentaliteit) meedraagt. Even afvragen wat hij in zijn regeerperiode als minister president reeds presteerde? Het oogt niet zo indrukwekkend en zeker niet inspirerend Vlaams. Ja het wordt moeilijk om niet af te lopen op een grote mislukking. Ik noteerde ook al dat twee oudgedienden De Croo en Dehaene best kunnen leven zonder een staatshervorming. En dit na 15 maanden zonder regering? Het is moeilijk om die mensen nog te begrijpen.

Binnenland
DM Johan Corthouts: Bye bye Lippens
Voor de problemen bij Fortis is CEO Jean-Paul Votron vorige maand de laan uitgestuurd. Voor Maurice Lippens wordt het hoog tijd om de eer aan zichzelf te houden en ook op te stappen. Fortis zal het de komende jaren moeilijk genoeg hebben om uit de problemen te geraken en het vertrouwen te herstellen. Met een man als Lippens, die met zijn praatjes om de haverklap in opspraak komt, zal die operatie nooit slagen. Of is er iemand die dat wel nog gelooft?Dat zullen sommigen graag lezen. Maar zo simpel zal het niet zijn want het gaat hier niet alleen om Lippens. Het gaat om de crème van het Belgisch establishment en dat zet je zomaar niet bij het huisvuil. Het is een aanslag op een generatie die wars van alle deontologische én democratische regels vooral zichzelf en hun entourage hebben verrijkt. Lippens weg zou een zware slag zijn voor dat establishment en daarom duurt het zolang vooraleer hij ermee ophoudt.

DM: Het plan van premier Yves Leterme (CD&V) om alle koninklijke dotaties (behalve die voor de troonopvolger) op termijn af te schaffen, kan een besparing opleveren van ruim 2 miljoen euro per jaar. Tussen plan en werkelijkheid liggen nog enkele opstakels.

DM Defensie:
Vanaf de luchthaven van Kandahar zullen onze jongens geplande opdrachten en onverwachte vluchten (quick reaction alerts of QRA's) uitvoeren. Bij een geplande missie kan een straaljager bijvoorbeeld een konvooi begeleiden, een opdracht die dagen op voorhand wordt uitgestippeld. Bij een onverwachte vlucht moet het vliegtuig zo snel mogelijk van de grond. Luitenant-kolonel Alexander Roose voorspelt dat de verdeling tussen de geplande en onverwachte missies zowat fiftyfifty zal zijn. Niet alle landen die in Kandahar actief zijn, wilden die twee soorten missies uitvoeren. De Fransen, om maar één voorbeeld te noemen, hebben zichzelf de beperking opgelegd dat ze niet meedoen aan die onverwachte missies. "Maar voor ons land zijn er geen extra beperkingen", meent Roose. "De algemene regels van de NAVO zijn al vrij proper."


DM
NMBS één politiek potje nat!
De Europese Commissie had België op 26 juni in gebreke gesteld. De structuur van de NMBS botst volgens Europa met de volledige liberalisering van het spoorverkeer. Om concurrenten in de toekomst toegang te verlenen tot het Belgische spoorwegennet, moet het beheer van dat net en het beheer van de spoorwegmaatschappij zelf van mekaar afgesplitst worden.
… Verschillende partijen toonden zich de afgelopen maanden bijzonder happig om de structuur van de NMBS grondig te hervormen. Grootste pleitbezorgers zijn Open Vld en PS. Met respectievelijk Marc Descheemaecker en Luc Lallemand zwaaien die partijen de plak bij netwerkbeheerder Infrabel en operator NMBS. Als de NMBS-holding een deel van zijn activiteiten moet afstaan aan de twee dochters, winnen Open Vld en PS aan invloed. MR en sp.a kantten zich om exact dezelfde reden tégen elke aanpassing aan de NMBS-structuur. Moesten ze het met hun eigen centen moeten betalen het zou er rap veranderen. En dan maar klagen over de verzuring in de maatschappij en de antipolitieke oprispingen.


Buitenland
Nederland: ’Scherp debat helpt de integratie juist’ 20-08-2008 - onze redactie politiek - Trouw
We hoeven niet op eieren te lopen in discussies over integratie en identiteit, vindt het kabinet. Sterker nog. Extreme, controversiële standpunten zijn noodzakelijk voor het in stand houden van de democratie.
Dat schrijven de ministers Hirsch Ballin van justitie en Vogelaar van integratie in een reactie op het bijna een jaar oude WRR-rapport over de identiteit van Nederlanders. Het debat over nieuwe gebruiken en denkwijzen, waar grenzen liggen en wat onaantastbaar is, moet worden gevoerd ’en mag ook controversieel zijn’, staat in de reactie die de bewindslieden gisteren namens het kabinet naar de Kamer stuurden.
De emoties liepen begin dit jaar hoog op toen PvdA-leider en vicepremier Bos aankondigde dat polarisatie in het integratiedebat nodig is: „Tolerantie verwordt tot onverschilligheid als we elkaar niet meer kritisch durven bevragen, als we het debat niet meer in alle scherpte met elkaar zoeken.”
Hierop barstte, vooral tussen PvdA’ers onderling, de discussie los over het nut van polariseren. PvdA-minister Vogelaar zei in een interview dat er juist niet moest worden gepolariseerd. Het voeren van een scherp debat is volgens haar iets anders.
De discussie ontstond – toevalligerwijs – kort nadat de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI) waarschuwde dat islamofobie in Nederland terrein aan het winnen was. De commissie had kritiek op de steeds scherper wordende toon.
In een reactie op de kritiek van de ECRI, die het kabinet eveneens gisteren naar de Kamer stuurde, schrijven de ministers dat de scherpe toon juist bij kan dragen aan een goed debat. Volgens Vogelaar heeft de scherpe toon ertoe geleid dat problemen op de agenda zijn gekomen. „Lastige, wellicht zelfs ongemakkelijke vraagstukken over integratie worden benoemd en aangepakt.”
De reactie van prinses Máxima op het WRR-rapport veroorzaakte eind vorig jaar commotie. De prinses stelde dat zij dé Nederlandse identiteit niet had gevonden en kreeg voor die uitspraak uit alle hoeken kritiek. Het kabinet schrijft nu dat het een feit is dat burgers meerdere identiteiten hebben, maar dat het verwacht dat ze betrokken zijn bij de Nederlandse samenleving. „Identificatie wil in de visie van het kabinet zeggen dat mensen verantwoordelijkheid nemen voor de samenleving.”

DS Parijs ex Belgische ambassadeur Schmidt voor de rechtbank
De ex-ambassadeur moet zich voor de correctionele rechtbank van Parijs verantwoorden voor rijden onder invloed van verdovende middelen en het negeren van een aanmaning van de politie. De rechtbank aanvaardde uitstel van het proces, omdat de advocaat van de beklaagde niet beschikbaar is. Het proces zou normaal maandag beginnen. Volgens de aanklacht hield de politie Schmidt op 26 mei aan, omdat die zonder veiligheidsgordel reed met een wagen met een diplomatieke nummerplaat, waar hij toen al geen recht meer op had.

Mop van de week

An Irish daughter had not been home for over 5 years. Upon her return, her father cussed her, "Where have ye been all this time? Why did ye not write to us, not even a line? Why didn't ye call? Can ye not understand what ye put yer old mum thru?"
The girl, crying, replied, "Sniff, sniff... dad.. I became a prostitute..."
"Ye what?!!? Out of here, ye shameless harlot! Sinner! You're a disgrace to this family!!"
"Okay, dad, as ye wish. I just came back to give mum this luxurious fur coat, title deed to a ten-bedroom mansion plus a $5 million savings certificate. For me little brother, this gold Rolex, and for ye daddy, the sparkling new Mercedes Limited Edition convertible that's parked outside, plus a membership to the country club...(takes a breath)... and an invitation for ye all to spend New Year's Eve on board my new yacht in the Riviera, and..."
"Now what was it ye said ye had become...?" says dad.
Girl, crying again, "Sniff, sniff... a prostitute, dad! Sniff, sniff..."
"Oh, be Jesus! Ye scared me half to death, girl! I thought ye said a Protestant! Come here and give yer old man a hug!"

Tot ziens,
Pjotr

Geen opmerkingen: