20 augustus 2008

Nieuwsbrief

Voor U Anders gelezen/geschreven

Als je denkt dat het niemand kan schelen of je leeft of dood bent, sla eens enkele afbetalingen over.

De Franse reus Alain Bernard pakte het goud in het koninginnennummer van het zwemmen, de 100 meter vrije slag. Tiens, ik ken nog zo’n super: iemand die de Mont Ventoux opreed toen hij al behoorde tot de industriële top van België (DEME). Zou er een speciale kracht zitten in de combinatie van twee voornamen? Of is het de “entourage”? Achter elke grote man …

Voelen jullie zich ook bedrogen ? Even meelezen
Herinnert u zich deze foto nog? Het ‘bewijs’ dat in Bosnië concentratiekampen naar Nazi-model bestonden? Dat daar moslims werden opgesloten en uitgehongerd?
De media wisten wel beter! Op dat ogenblik, toen de beelden verspreid werden, misschien nog niet. Maar dan hadden ze maar hun bronnen moeten checken. Ook (zeker?) internationale persbureaus zijn onbetrouwbaar geworden.
Vandaag weten alle media dat de beelden uit Bosnië vals zijn, maar ze zwijgen erover als vermoord. Waarmee ze hun ongeloofwaardigheid pas bevestigen.
Het was journalist Thomas Deichmann, hoofdredacteur van Novo en opgeleid als bouwkundig ingenieur, die het bedrog ontdekte. Op de filmbeelden zien we hoe journaliste Penny Marshall doorheen de prikkeldraad de hand drukt van een uitgemergelde gevangene.
Als bouwkundig ingenieur wist Deichmann echter dat er iets fout was. Bij het plaatsen van hekken wordt de draad steeds langs de buitenkant tegen de palen bevestigd. Op deze beelden was subtiel merkbaar, dat de draad langs binnen stond. Met andere woorden: de ‘gevangenen’ stonden niet àchter de draad, maar ervoor. De journalisten stonden zélf achter de draad!
Hij vroeg aan ITN de onbewerkte beelden op. (Luc van Balberghe)
Die tonen hoe de cameraploeg ongehinderd het erf van een boerderij betreedt. Ze waren daar uitgenodigd door Karadzic zelf en er onder militaire begeleiding naartoe gebracht. Het is dus niet zo dat zij ‘tot het kamp konden doordringen’. We zien hoe de ploeg een juiste plek uitzoekt om te filmen. Je ziet zeer duidelijk hoe cameraman Jeremy Irving het hek probeert in beeld te krijgen en verschillende keren inzoomt tot er alleen nog prikkeldraad te zien is. Er werden dan enkele mensen aangevoerd die achter de draad moesten plaats nemen. Je hoort de cameraman verstaanbaar roepen: “Hey, stuur die magere van links eens naar voren!”.
Die ‘magere’ is Alic Fikret, een man met een aangeboren afwijking. Hij komt glimlachend, als uitverkorene, tot tegen de draad gewandeld. Die glimlach is natuurlijk niet meer te zien op de gemonteerde beelden die de wereld rond gingen.
Na montage lijkt het erop dat een groep uitgemergelde mensen zich tegen de draad drukt, reikend naar de vrijheid. Het beeld roept een associatie op met de concentratiekampen van de Nazi’s. Het kon niet anders of de Serviërs waren volop bezig met een ‘Endlösung’...
In werkelijkheid wilde journaliste Penny Marshall alleen spectaculaire beelden schieten en misschien ook wel de geschiedenis verdraaien.
Thomas Deichmann onthulde zijn ontdekking meer dan 10 jaar geleden. Las u er ooit iets over in de kwaliteitskranten die wel met veel hoempapa de valse foto publiceerden?
Nieuwsmanipulatie is vandaag geen gevolg meer van journalistiek onvermogen, het is een bewuste en doelgerichte trend geworden. Het gebeurt nog elke dag.

Communautair dossier
DM 14 aug: Het weekblad Le Vif/L'Express maakte vorige week gewag van een "onrustwekkende toename van bedreigingen aan het adres van De Wever" en van "politieonderzoek". De Wever is al meer dan een jaar de kop van jut van de radicalen in het Franstalige kamp. Stap voor stap werden er in de haatcampagne tegen Bart De Wever grenzen doorbroken: hij werd op straat uitgejouwd, na elke scheldpartij aan zijn adres in de Franstalige krant Le Soir kreeg hij steeds fellere haatmails en enkele maanden geleden hebben vandalen ingebroken in het N-VA-hoofdkwartier in Sint-Joost-ten-Node.Inmiddels overtreffen de doodsbedreigingen de haatmails. Bart De Wever kreeg een kogel in zijn brievenbus met daarop zijn naam.
lesoir.be een lezer over DE Wever :
"Il parait qu'alors il se rendait aux abatoirs d'Anderlecht, on a voulu mettre BDW avec les cochons et qu'il a failli terminer en saucisses. Il n'a eu la vie sauve que parce qu'il ne répondait pas aux conditions d'hygiène."

Burgemeester De Waele (Lennik) weigert nog de Belgische vlag op te hangen aan het gemeentehuis : Volgens de liberale burgemeester bevindt het land zich in chaos. 'De regering regeert niet', aldus De Waele. Volgen hem beletten de transfers naar Wallonië dat Vlaanderen haar eigen beleid kan voeren. Zo is er volgens hem dringend nood aan de ontsluiting van de Antwerpse haven en de heractivering van de IJzeren Rijn, de spoorlijn van de Antwerpse haven naar het Duitse Roergebied.
Volgens De Waele is er ook geen ordentelijke staatsorganisatie meer en is er maar één oplossing: de invoering van een confederale staat, zo zei hij aan Knack.be.
Een reactie in LLB (naast veel scheldproza):
Bon, comme toujours, le moment que les politiques flamins ne plaîsent pas aux francophones, on attaque l'homme et non pas ce qu'il dit. Ce Dewaele n'est pas du tout l'idiot ou l'incompétent qu'on dessine ici sur ce forum. Lisez simplement sa lettre à Knack. Bien formulée. Bien argumentée (du point de vue flamand). Et on peut parier qu'il n'est pas le dernier à agir au Brabant flamand. Le mois de septembre s'approche. Le retour de communautaire. Imaginez-vous par ex que tous les bourgmestres y suivent son exemple, ou que cela devient la tendance de toute la Flandre: plus de drapeau belge, seulement le lion. L'affront final pour 'la Belgique' et on le notera bien à l'étranger. Et tout cela simplement parce qu'on ne leur donne pas le sentiment d'être 'sécurisés', 'chez soi' en exigeant une interprétation maximale des facilités, des services francophones partout en Flandre et l'élargissement de Bruxelles. Nous sommes en train de perdre le nord. Le nord? Non, tout.

JM DE Decker: De LDD-kopman had in een interview met 'Le Soir' gesuggereerd dat bij de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde een compensatie moet gezocht worden voor de MR. Dedecker noemde het ook abnormaal dat de 60.000 Vlaamse kiezers 17 zetels in het Brussels parlement en de helft van de Brusselse ministers waard zijn.
Cerfayt (FDF) heeft De Decker gelezen en speelt graag het spelletje mee. Ziehier zijn mening: er moeten "strenge taalregels die gelden voor overheden, en die rekening moeten houden met verdeelsleutels, aan te passen aan de sociale realiteit in Brussel". Clerfayt burgemeester van Schaarbeek is blijkbaar een adept van zijn illustere voorganger Nols. Die had ook zijn eigen mening over het aantal loketten voor Vlamingen. Ridicuul maar De Decker heeft de kans gemist om zijn mond te houden. Nu ja, na zijn bezoek aan de Koning was hij ook al in de wolken!
De FDF'er vindt dat de 120.000 Franstalige kiezers in de Vlaamse Rand maar dezelfde garanties moeten hebben als de 60.000 Vlaamse kiezers in Brussel: 17 zetels in het Vlaams Parlement en een minister in de regering. Ware het niet dat het enig belang heeft om de “redenering te kunnen volgen”, dergelijke idiotieën verdienen geen vermelding in AN. De gegarandeerde Vlaamse vertegenwoordiging in Brussel staat in relatie tot de pariteit in de federale regering. Wil hij die dan ook afschaffen?

Binnenland
DM Economische crisis treft Opel Antwerpen en Volvo Gent
De directie stelt daarom voor om tien dagen technische werkloosheid in te voeren. "Wij hebben daar geen probleem mee, zolang die dagen maar vergoed worden, maar daar wil de directie niet van weten", zegt Rudi Kennes van de vakbond ABVV.
Volvo Cars verwacht in de loop van het jaar 20 dagen technische werkloosheid te moeten inroepen. Ford Genk zegt niets te voelen van de slechte VS-economie.

DM: Der Karl-Heinz (Lambertz)Brieven die van het Waals Gewest komen, durven al eens in het Frans te zijn, maar daar windt Lambertz zich niet echt over op. Meer nog, als de brief hem niet aanstaat, stuurt hij hem gewoon terug met de vraag om een Duitse vertaling. Vertraging gegarandeerd. "Dat is nog zoiets: als het over belastingen gaat, is de correspondentie altijd perfect in het Duits. Dan maakt de staat geen fouten. Maar gaat het over de pensioenen van de mensen, dan is het niet zo zeker dat je de brief in het Duits krijgt. In principe staan we wel op onze taal. In vergaderingen met Wallonië waar ze ons iets in de maag proberen te splitsen, spreek ik alleen Duits."

DM: De politie heeft maandag vijf leden van de jeugdbende 1140 uit Evere opgepakt. Dat gebeurde nadat ze met tien man de woning waren binnengedrongen van een lid van de rivaliserende stadsbende Stuivenberg uit Sint-Jans-Molenbeek. Ze waren gewapend met steekwapens, sloegen de aanwezigen, richtten vernielingen aan en stalen verschillende voorwerpen. Toen de politie arriveerde, stoof de groep weg. Vijf konden alsnog worden gearresteerd.

Buitenland
Le conflit israélo-palestinien a motivé, une fois de plus, une réunion d'urgence à l'ONU.La parole est donnée à l'ambassadeur Israélien :Mesdames et Messieurs,Avant de commencer mon discours, je voudrais narrer une vieille histoire qui va vous éclairer sur le contexte de notre différent.....Lorsque Moïse conduisait les Hébreux hors d'Égypte, il dut traverser des déserts, et des prairies, et encore des déserts... Son peuple était éreintéet avait besoin d'eau. Alors Moïse frappa la roche d'une montagne de sa canne, et au bord de cette montagne apparut un bassin rempli d'une eau fraîche claire comme le cristal. Le peuple s'en réjouit et tous burent pour leur plus grande satisfaction. Moïse souhaita alors nettoyer son corps; pour ce faire, il alla à l'autre bout du bassin, enleva tous ses vêtements et plongea dans les eaux de la mare. Quand Moïse sortit de l'eau, il se rendit compte que ses vêtements avaient été volés... »L'ambassadeur Israélien marque alors une pause, puis il reprend :- Eh bien, j'ai toutes les raisons de croire que ce sont les Palestiniens qui avaient volé ses vêtements ! L'ambassadeur Palestinien manque de s'étouffer en entendant cette accusation. Il saute alors de son siège et crie :- C'est un mensonge. Tout le monde sait qu'il n'y avait pas de Palestiniens à cette époque !!!Alors l'ambassadeur d'Israël reprend :- Puisque nous sommes d'accord sur ce point fondamental,je vais commencer mon discours sur la légitimité historique d'Israël sur les 'territoires Palestiniens' ...!!!

BELGRADO 13/08 (AFP/BELGA) = De Servische minister van Buitenlandse Zaken, Vuk Jeremic, gaat officieel de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties vragen het Internationaal Gerechtshof (ICJ) zich te laten uitspreken over de wettelijkheid van de unilaterale onafhankelijkheidsverklaring van de (voormalige) Zuid-Servische provincie
Kosovo.

Mop van de week
Twee mannen op café.
Zegt de ene: Mijn schoonmoeder is een engel!
Waarop de tweede reageert. Gelukzak, de mijne leeft nog.

La Citroën de Sarkozy remonte paisiblement les Champs-Élysées. Tout a coup, elle est rattrapée par la 407 de Delanoé. Quand les voitures sont cote à cote, Delanoé baisse sa vitre et crie à Sarkozy : "Espèce de bon à rien !", et il referme sa vitre. Sarkozy fait signe au chauffeur de rattraper Delanoé, il descend sa vitre et hurle :"Magouilleur !" Delanoé rattrape Sarkozy et crie : "Escroc !" Excédé, Sarkozy finit par crier :"EMBRAYAGE !!"Delanoé est tout surpris par cette 'insulte' et renonce à continuer ce duel verbal. Il rentre chez lui en se demandant ce que ce mot pouvait contenir comme insulte. Il décide de regarder dans le dictionnaire si ce mot a un double sens. Il ouvre son petit Robert et lit : Embrayage : pédale de gauche...

Tot ziens,
Pjotr

Geen opmerkingen: