03 juli 2008

Nieuwsbrief

Voor U Anders gelezen/geschreven

LLB: Een lezer maakt mij echt gelukkig want terug jong!
Pauvre Pjotr. Vous êtes encore très jeune, sans aucun doute. Poser une question sérieuse et penser qu'en suivrait une réponse honnête. N'oubliez pas que ces forums ne sont que des crachoirs et que le passage d'un flamand est toujours une occasion à cracher à volonté.

Didier Reynders: kan het nog cynischer?
Verklaarde dat hij geen tijd had om de renteverhoging op spaarboekjes toe te staan … wegens de zeer belangrijke staatshervorming!

Defensie: Ondanks de besparingen zal de minister de optie lichten om naast de acht reeds bestelde NH90-helikopters nog eens twee toestellen bij te bestellen. Ik wou dat ik deze aankoop begreep! Mag ik de militairen onder mijn lezers vragen of zij deze aankoop die door de generaals voordien geweigerd werd maar opgelegd door Verhofstadt nu moeten voor dienen?

De F-16-jachtbommenwerpers die België gaat inzetten in Afghanistan zullen pas in absolute noodgevallen de Amerikaans-Britse operatie Enduring Freedom (OEF) ondersteunen. Meer ‘JA’ moet dat niet zijn … voor een kritische lezer!

http://www.ocf-wb.be/ is de webstek van het Brusselse “office des consommateurs francophones” waar ze klachten mogen neerleggen tegen taaldiscriminatie.
Enkele voorbeelden:
Les consignes de sécurité à bord des avions de la Lufthansa ne sont pas communiquées en français.
A l’arrêt du bus 60 de la STIB devant l’Observatoire à Uccle, les horaires sont prioritairement indiqués en néerlandais.
Lors de deux visites à la clinique Saint-Michel, à quelques mois d’intervalle, l’un de nos correspondants s’est vu délivrer au guichet des attestations de soins en néerlandais. Bien que la clinique ne soit pas soumise aux lois sur l’emploi des langues en matière administrative (puisqu’il s’agit d’un hôpital privé), l’OCF a fait savoir à la direction de l’établissement qu’elle doit veiller à respecter l’appartenance linguistique …
Plusieurs correspondants nous signalent que le centre commercial Basilix s’est fortement flamandisé ces derniers temps. Un magasin de pralines propose ses produits uniquement dans la langue de Vondel. Un autre (appartenant à une chaîne suisse celui-là...) présente ses vêtements essentiellement en néerlandais, avec des messages géants uniquement en flamand.
Dans le cadre du Festival du film européen de Bruxelles, un des films ait été projeté en version originale japonaise et sous-titré en néerlandais exclusivement. « Bon nombre de spectateurs ont dû quitter la salle, faute de pouvoir comprendre »,

Mijn brief aan Peter Vandermeersch stimuleerde enkele lezers om eveneens te reageren:
Geachte Heer,
Deze om u mede te delen dat ik de inhoud van de brief (copie in bijlage) die Pierre Therie u stuurde integraal onderschrijf. Het wordt tijd dat u uw talent van ‘marketeer’ gebruikt in een optiek, stilzwijgend verwacht door het grootste gedeelte van uw lezers.mvg,
Een ‘regelmatig’ ontstemde Standaard lezer.
A.T. (Nieuwpoort, naam bekend bij A.N.)

In je brief aan Peter Vandermeersch haal je Vilvoorde en Liedekerke aan als voorbeeld, maar ook in Affligem voor de kinderopvang hebben we de eis ingeschreven om Nederlands te begrijpen.
F.V. (Affligem, naam bekend bij A.N.)

Twee Vilvoordse lezers dienden Vandermeersch zelf van antwoord. Zie hun reacties in extenso op http://anders-nieuws-extra.blogspot.com/


Communautair dossier

DM: Op het vlak van financiering hebben de Franstaligen intussen een tegenvoorstel neergelegd. In tegenstelling tot het Vlaamse voorstel worden de dotaties aan de deelstaten niet vervangen door fiscale inkomsten en dus verantwoordelijkheid. De Franstaligen willen vooral de dotaties herberekenen. Hun voorstel zou volgens simulaties neerkomen op een herfinanciering door Vlaanderen van de federale staat voor 5 miljoen euro en van de Franse Gemeenschap voor 3 miljoen euro. Het gaat wel over miljarden ipv miljoenen!

DS Prof Herman Van Goethem heeft het over ‘Het bruine Vlaams Brabant’.
Een A.N. lezer reageert:
Wat bezielt een sympathieke prof. als Herman van Goethem om mee te doen met de kritiek op onze burgemeesters uit de VLAAMSE rand, die op het terrein tegen de verfransing strijden?
Misschien doen ze het niet altijd op de goede manier en nog minder op een wijze die goed overkomt in het buitenland. Maar help ze dan in plaats van hen bekrompenheid te verwijten
Na een overigens zeer juiste analyse: (etnische uitspraken door Milquet-Oncelinckx, uitlokking door de franstaligen, misbruik van hoge status en geld, verdergaande verfransing) komt de ontnuchtering :"zo gaat dat nu eenmaal in de moderne wereld". Bovendien overdrijven de Vlamingen in hun reacties.
Tot daar nog aan toe. Maar schrijven dat er een "bruine wind over Vlaams-Brabant waait".; dat is echt over de schreef; echt beneden de maat. De brave mensen van Liedekerke die nu als volleerde neo-nazies de arme kindertjes uit Brussel de toegang tot hun speelpleinen ontzeggen. Ik vraag me soms af wat jonge mensen zich herinneren uit de dertiger jaren of menen zich te herinneren? Zodra ze het woordje dertig zien of een woord dat met volks- begint of met - aard eindigt, slaan ze tilt. Zeker "als het opborrelt vanuit de massa, ongecoördineerd en spontaan". Maar hoe is Leuven-Vlaams tot stand gekomen? Toen werd ons ook bekrompenheid verweten: een Vlaams Universiteitje?
Piet van Bogaert

DM Hector De Cock, via e-mail
Mensen blijven gediscrimineerd worden op basis van de taal die ze spreken of niet spreken. Dat ondervinden anderstaligen in het Vlaamse gewest. … Vriendelijk en ruimhartig onthaal stemt gunstig en kan rekenen op wederkerigheid. Waarom zou men niet graag de taal leren van de streek waar men welkom is en waar werkgelegenheid is als men die taal kent? Dat is precies dé vraag, beste Hector; waarom weigeren de Franstaligen om zich te verrijken door onze taal te leren, ondanks onze decennialange gastvrijheid én gulheid? Verplichtingen en sancties opleggen doet standpunten verharden. Uitgebreide en gratis mogelijkheden om de streektaal te leren volstaat. Een fier en rijk volk dat geschenken kan aanbieden aan nieuwkomers moet toch niet vrezen voor een verlies van identiteit? Een minderheid past zich aan een meerderheid aan als die zich zelfbewust, gul en met open geest opstelt. Ik wou dat het waar was, maar helaas niet in België. Alleen eigenbelang van de ene kant, verdraagzaamheid en begrip van de andere kant laat een andere, vrijwillige keuze toe. Misschien moet Vlaanderen meer de kunst van het verleiden toepassen. Wie groot wil zijn moet zich grootmoedig gedragen. Wie gerespecteerd wil worden mag niet met zich laten sollen.

Binnenland

Knack: De Lange Wapper is al bekender dan de rest van ’t stad van A. " Regering zwicht voor tegenstanders Lange Wapper"
Bij het bezoek aan hun Heemkundige Kringexpo kreeg ik toch een ander gevoel. 600.000 euro om jezelf te bewieroken: slechts een charlatan of grootoplichter zou daarbij bewonderend tussen zijn tanden fluiten met de woorden "Goe gespeeld" op zijn lippen. Kathleen Van Brempt zal het toch alleen moeten doen, vrees ik. Met deze clowns heb je geen vijanden nodig. Een gesprek aan de tentoongestelde maquette die het project moet toelichten: Een van de bejaarden wees naar de maquette en zei: "Hier woon ik ongeveer..." Waarop de BAM-yup: "Maar daar is niks." Waarop de bejaarde: "Toch wel. Ik woon daar.

Betekent dit nu dat het project niet goed zou zijn? Ik weet het niet. Alleen werd het georganiseerd op zijn Vlaams: eerst een beslissing nemen zonder de minste inspraak te dulden van het NIMBY volkje. Marketeers en reklamejongens moeten het dan maar verkopen aan de goegemeente. Wie niet akkoord is mag het zeggen via procedures die vooral willen ontmoedigen in plaats van aanmoedigen. Openheid rijmt blijkbaar moeilijk met macht.
Karel Vinck mag nu pogen het verdronken kalf te redden. Levend wordt het nooit meer maar een mooie maquette zal nog wel lukken. Het laat een nare smaak na.
Uit de beperkte rationele argumenten onthou ik dat voor het gevaarlijk transport (dat nu door de Kennedy tunnel moet) een brug veiliger is dan een lange tunnel. Hoewel, wie niet wil betalen voor de tolbrug zal de Liefkenshoektunnel (wordt gratis) kunnen nemen. Dit argument verliest hierdoor aan kracht.

Ander argument: dat het niet zo verstandig is om niet alleen boven de haven maar ook boven een bebouwd deel (hier staat mijn huis!) een brug te bouwen, zoals een Hollandse heer opmerkte. De grond en woningen verliezen hun waarde (goud wordt lood) terwijl boven een tunnel de woningen meer waard worden. Dat was alvast waar in de Brusselse Leopold II laan naar Koekelberg, toen het viaduct vervangen werd door een tunnel. De huizen zijn nu veel meer geld waard en de buurt is opgewaardeerd en leefbaarder geworden.

Maar het belangrijkste contra argument komt uit medische hoek: Marc Goethals heeft het over De onzin van het Lange Wapperrapport. Artikel in extenso in bijlage.
Toch jammer dat heel verstandige mensen waarvoor ik zeer veel respect heb, niet beseffen dat wij te rijk geworden zijn waardoor we zelfs tijd hebben om ons voor het beleid te interesseren. De 19de eeuwse besluitvorming is niet meer van deze tijd. Of zou het toch uit schrik zijn om klare wijn te schenken?

Waar ik het mee eens ben: zo’n brug is toch wel mooi om zien! Wellicht was dat het argument: de fierheid van ’t stad van A moest zichtbaar worden. Zo zijn er al veel kunstwerken gebouwd. Maar goed, ik ben bevooroordeeld als het over bruggen gaat.

André Flahaut (PS): 'De Crem wil meer risicovolle operaties. Maar om dat veilig te doen heb je ander materieel nodig. En daar zijn geen centen voor'. Tja, als je een filosofie introduceerde die neerkomt op deze van een humanitaire organisatie, is het nogal wiedes dat het actueel materieel niet meer volledig is aangepast aan de echte militaire noden. Komt daarbij dat hij als socialist de vakbonden nooit de wacht aanzegde maar meeging in hun weliswaar zeer menselijk streven naar meer en beter. Of de organisatie daarvan beter werd?

DM, Politie: Els Cleemput, twaalf jaar lang de woordvoerster van de federale politie, is door commissaris-generaal Fernand Koekelberg op non-actief gezet. Officieel heet het dat er problemen zijn met haar "functioneren". De werkelijke reden is dat Koekelberg haar ervan verdenkt tegenover journalisten toespelingen te hebben gemaakt op zijn secretaresse, Sylvie Ricour. Die werd vorig jaar tegen alle regels spectaculair hoog bevorderd. In politiekringen wordt de zaak vergeleken met die van Paul Wolfowitz, de topman die moest opstappen bij de Wereldbank omdat hij een relatie begon met zijn royaal bevorderde secretaresse.

Buitenland
Kinshasa
De voorzitters van de Belgische Kamer en Senaat, respectievelijk Herman Van Rompuy en Armand De Decker, hebben zondagavond in de Congolese hoofdstad Kinshasa een receptie bijgewoond, georganiseerd door hun collega's Vital Kamerhe en Léon Kengowa Dondo, op de vooravond van de 48ste viering van de viering van de Congolese onafhankelijkheid, in de hoop bij te dragen tot een normalisering van de Belgisch-Congolese betrekkingen, zo heeft de Belgische Senaatsvoorzitter gezegd. Hopelijk hebben ze er ook van genoten en komen ze gezond terug. Worden ze niet verondersteld te werken aan die levensbelangrijke staatshervorming?

Cadeau voor 90 jarige Mandela
De Amerikaanse president George W. Bush heeft een wet ondertekend die Nelson Mandela en andere Afrikaanse leiders van de officiële Amerikaanse terrorismelijst haalt.

Mop van de week

Een man moet naar de belastingdiensten voor een controle.
Zijn vrouw raad hem aan om oude kleren en dito schoenen te dragen zodat hij de indruk geeft van arm te zijn.
Niet overtuigd vraagt hij ook advies aan zijn advocaat die hem voorstelt om een mooi kostuum aan te doen en de baas te spelen. Laat u niet doen!
Met dit tegengesteld advies weet hij nog minder raad en besluit dan maar om de mening te vragen aan een Aziatische wijze die wat verder in de straat woont.
Die antwoord met een parabel van een jonge bruid die zich afvraagt wat ze het best zou dragen op haar huwelijksnacht? Een hoog toegeknoopt preuts nachtkleed of een sexy niemendalletje?
Zijn conclusie: net zoals zij zal ook de heer door de belastingdiensten worden genaaid, ongeacht de kleren!

Tot ziens,
Pjotr

Geen opmerkingen: