09 mei 2008

Nieuwsbrief

Voor U Anders gelezen/geschreven

Mia Doornaert
Het verhaal dat Kabila en anderen tegenover ons ophangen, is wel bijzonder eenzijdig: we mogen ons niet moeien, maar we moeten wel hulp geven en we moeten ook nog eens de vluchtelingen opvangen die willen ontsnappen aan de armoede en het geweld en de andere misstanden waarmee we ons ook niet mogen bemoeien.
Als de Afrikaanse regeerders, Kabila incluis, zo opgetogen zijn over de Chinese aanpak in Afrika, moeten de Europese landen misschien een Afrika-beleid overwegen met minder ngo-gehalte en meer nadruk op het eigen belang. En misschien kunnen ze aan hun grenzen wegwijzertjes naar China zetten voor de Afrikaanse vluchtelingen.

Communautair dossier

DS 26/04: Yves Leterme heeft in het CD&V-ledenblad Ampersand zijn troepen er al voor gewaarschuwd dat het niet de staatshervorming van hun dromen zal zijn.
Net na zijn tweede ontslag als formateur verklaarde Leterme in De Standaard: 'Ik was en ben niet bereid om voor de glorie van het premierschap mijn programma op te offeren. Als we dit land nu niet diepgaand hervormen, zal mijn generatie politici zich de komende vijftien jaar kapot mogen werken om alleen maar wat te rommelen in de marge. Het is toch niet genetisch bepaald dat Wallonië zo'n achterstandsregio in Europa moet blijven? Er zijn regio's die het fantastisch doen, zoals Waals-Brabant. Maar alleen meer responsabilisering zal de noodzakelijke brandstof leveren voor een opleving van heel Wallonië.'
Anders en een beetje cynisch gelezen … mijn beste Yves, wij wisten ook wel dat de Franstaligen zouden NON zeggen. Maar toen we je bezig hoorden voor 10 juni en ook in DS eind 2007 dachten wij dat je tenminste één belofte zou houden: namelijk niet meedoen aan opnieuw een rondje rommelen in de marge.

Boudewijn Vanpeteghem: Het neemt niet weg dat het goed is even in herinnering te brengen dat de bescherming van de Vlaamse minderheid in Brussel geldt als tegenprestatie voor de bescherming van de Franstalige minderheid in België. Dat vormt een van de hoekstenen van het Belgische evenwicht.
Daaraan tornen, brengt het voortbestaan van België in gevaar. De Vlamingen in Brussel linken aan de Franstaligen in de Rand, zoals sommigen in het zuiden van het land doen, is spelen met vuur. Overigens zou Brussel heel wat geld derven, mocht Vlaanderen er zijn rug naar toekeren.
Hebben de Franstaligen definitief gekozen voor het gewest ten koste van de gemeenschap? Het valt moeilijk te zeggen, maar ze doen er in elk geval goed aan rekening te houden met de Vlamingen, die er goed aan doen bij de les te blijven.

LLB : débat
Voilà un pays qui d'une part dispose de communes dites à facilités (en fait rien n'y est facile), majoritairement francophones mais obligées de demeurer flamandes par décret et d'autre part d'une majorité linguistique nationale (flamande) à qui l'on ne permet pas l'administration complète de son territoire ni au niveau national ni au niveau régional malgré son désir de le faire. En vérité la Belgique est ingouvernable et constitue un affront quotidien à la démocratie, à l'Europe et à ses peuples.

Binnenland

"Volgens Aziatische bronnen is in China voor 1,2 miljoen dollar (778.000 euro) gegokt op Anderlecht - Sint-Truiden". Dat staat te lezen in het weekblad Sport/Voetbalmagazine van morgen woensdag. Het bedrag van 1,2 miljoen dollar is abnormaal te noemen, want dit seizoen was er tot dusver niet meer dan 400.000 dollar ingezet op een duel in eerste klasse. Om in China grote winsten op te strijken, moest Anderlecht met minstens drie goals verschil winnen. Wat effectief ook gebeurde: paars-wit boog in het slotkwartier een 0-1 achterstand om in een 4-1 zege. …Volgens het weekblad zou de Belgische voetbalbond vorige week op de hoogte zijn gebracht door Club Brugge-voorzitter Michel D'Hooghe. Die was op zijn beurt ingelicht door Karl Dhont, een gokexpert die ook al de affaire rond de Chinese zakenman Zheyun Ye nader onderzocht. Zou Anderlecht zijn tweede plaats dan ‘verdiend’ hebben?

Goed bestuur Une aide au... prédécesseur
Pieter De Crem moet betalen voor twee medewerkers waarop Flahaut recht heeft als aftredend minister en dat gedurende de ganse legislatuur van zijn opvolger ! In totaal – ook andere aftredende ministers hebben deze rechten – zal er voor 2008 zo’n 5,752 miljoen euro uitgegeven worden voor 23,5 experten. Ook Freya VDBossche krijgt van Melchior Wathelet twee medewerkers. Zouden we dan toch teveel geld hebben in België?

Comité P machtsmisbruik.
Commissaris-auditor Walter Demoerloose, de speurder van de enquêtedienst van het Comité P die het onderzoek deed naar de valse aangifte van een gsm-diefstal door een van zijn collega-speurders (DM 3/5), is onlangs op staande voet uit de dienst ontslagen. … Demoerloose, een voormalig rijkswachtofficier, is een ervaren speurder die al sinds de oprichting van het Comité P voor de enquêtedienst werkte en talrijke moeilijke en delicate dossiers heeft behandeld. Zijn ontslag werd bevestigd door André Vandoren, voorzitter van het Comité P, het extern toezichts- en controleorgaan van de politiediensten."Ik heb de man ontmoet en naar zijn verhaal geluisterd", zegt Kamerlid Guido De Padt (Open Vld), lid van de parlementaire begeleidingscommissie die de politiediensten controleert. "Hij maakt een zeer betrouwbare indruk. Hij heeft kritiek op de interne werking van het Comité P en had hierover een e-mail gestuurd naar enkele politievakbonden. Op een of andere manier kwamen die e-mails op het bureau terecht van Henri Berkmoes, directeur-generaal en chef van de enquêtedienst van het Comité P. Vervolgens heeft men gebruikgemaakt van de inhoud van die mails om hem uit de enquêtedienst te zetten. Ik vraag me af of het formuleren van kritiek wel voldoende reden is om iemand te ontslaan." Kamerlid De Padt blijft erbij dat er "een vrij grote malaise" heerst binnen het Comité P. Zo vernam hij "dat alle leden van de enquêtedienst monddood gemaakt worden". Ze zwijgen over mogelijke malversaties uit angst om hun bijkomende vergoeding van ongeveer 1.250 euro per maand, die ze ontvangen als gevolg van hun detachering naar het Comité P, kwijt te spelen.

DM Sociale verkiezingen:
Amper een derde werknemers mag meedoen aan sociale verkiezingenOndanks de recordopkomst van kandidaten voor de sociale verkiezingen vinden in een 600-tal bedrijven geen verkiezingen plaats. De reden? Geen valabele kandidaten.
Het Amerikaanse bedrijf (Microsoft) is zeker geen unicum, maar met zijn 380 werknemers wel een groot bedrijf zonder verkiezingen. In de technologiesector wordt Microsoft enkel voorafgegaan Accenture. Dat bedrijf met 1.300 werknemers noteerde slechts één kandidatuur.
Het gaat vaak om bedrijven die hun mensen goed betalen. Ongenoegen wordt afgekocht.
In de bouwsector (en openbaar ambt) worden geen sociale verkiezingen georganiseerd. Ook daar worden de mandaten verdeeld op basis van het aantal vakbondsleden in de onderneming.
Zonder verkiezingen of zelfs zonder vakbonden kan het blijkbaar ook goed gaan.

Buitenland

DM Nieuwe 'wonderpil' in strijd tegen hartziektes en beroertes
Britse artsen hebben voor de eerste keer een 'polypil' gemaakt die bij dagelijks gebruik bij 80 procent van de 55-plussers hartaanvallen en beroertes kan voorkomen, zo schrijft The Sunday Times. De uitvinders van de multipil zeggen dat hiermee onder de hogere leeftijdsgroep in Engeland jaarlijks 100.000 sterfgevallen kunnen worden voorkomen.De directeur van het Londense Wolfson Instituut voor Preventieve Gezondheid, professor Nicholas Wald, is "bijzonder blij dat we deze mijlpaal hebben bereikt. Nu moeten we zorgen dat de mensen er ook gebruik van gaan maken. We streven ernaar om de pil voor 1 pond (1,30 euro) per dag aan te bieden zodat iedereen boven de 55 er gebruik van kan maken."De pil bestaat uit statines, die de cholesterol bestrijden, uit drie soorten bloeddrukverlagende medicamenten en uit foliumzuur om het homocysteïneniveau te verlagen, aangezien dat aminozuur een rol speelt bij hartaanvallen en beroertes. Klinisch onderzoek heeft al aangetoond dat die ingrediënten op zichzelf een goede uitwerking hebben tegen zulke kwalen.Als de tests met de nieuwe pil positief uitdraaien, zou het wondermedicijn binnen twee jaar op de markt moeten zijn.

Mop van de week

Bob een 70 jarige rijke weduwnaar komt naar de golfclub met een prachtig 25 jarig blondje. Een bevriend golfer is hoogst verbaast en vraagt hem of het een toevallige vriendin is? Waarop hij antwoord: neen, het is mijn vrouw!
Maar, vraagt de vriend, hoe heb je haar kunnen overtuigen om met jouw te trouwen?
Ik heb wel een beetje gelogen, antwoordt hij.
Hoezo, vertelde je haar dat je pas 50 werd?
Neen, ik vertelde haar dat ik 90 geworden was!.

Tot ziens,
Pjotr

Geen opmerkingen: