08 september 2010

Nieuwsbrief

Voor U Anders gelezen/geschreven

Godfried Danneels (Knack – HLN – LLB) biecht op:
'Tot op vandaag heb ik het gevoel in een val te zijn getrapt. Noem het naïviteit.' (…) Er wordt beweerd dat ik het slachtoffer hoogmoedig heb behandeld door het gesprek te beginnen met 'Zeg ne keer'. Maar dat is nu eenmaal een West-Vlaamse spreekwijze." Sorry, maar ook voor een West-Vlaming klinkt dat nogal denigrerend.

Volgende artikels voor u gelezen en in bijlage voor de e-abonnenten:
Droeve ervaringen met en federale kieskring en De parabel van de eerlijke loodgieter - beide door Edi Clijsters voormalig Vlaams vertegenwoordiger in Berlijn.

Uit een peiling blijkt dat N-VA in Vlaanderen nog stemmen wint ( 32,3 %; + 4% tenminste zolang De Wever geen ordinair compromis maakt) en SP.A in Wallonië (39 % zolang melkkoe Vlaanderen blijft melk geven). CD&V verliest een beetje terwijl SP.A verder ‘in het rood gaat’.

Communautair dossier

Vooruitzichten op korte termijn: Uit welingelichte bron vernam ik dat de volgende pre-formateurs al gekend zijn: het komisch duo Daerden en Van Besien. Eind september zijn Bert Anciaux en Olivier Mangain aan zet. Midden oktober worden ze vervangen door Michel Verschueren en Graaf Lippens. Voor november denkt men aan Justine Henin en Willy Claes, Wilfried Martens en een echtgenote om af te sluiten op 15 november met Di Rupo jr en De Croo sr. Yves Leterme heeft zich kandidaat gesteld voor de eerstvolgende periode na het voorzitterschap van de EU. Dan zal zijn regering van lopende zaken een vermelding waard zijn in het guinness book of records.

Binnenland

DT: De Vlaamse regering moet de bedrijven die nog echt ‘dingen maken’ dringend weer een toekomst geven. Ze mag daarbij niet uit het oog verliezen dat heel wat van die industriële bedrijven kmo’s zijn die niet actief zijn in de hightech. Die boodschap gaven Geert Noels (Econopolis), JohanVanovertveldt (VKW) en Karel VanEetvelt (Unizo) gisteren op een goed uitgezochte locatie: de voormalige fabriekshallen van Renault Vilvoorde. (…) Noels lanceerde tijdens de presentatie gisteren een klein cijferbombardement om aan te tonen dat de ‘maakbedrijven’ belangrijker zijn dan velen denken. Ze gevenwerk aan evenveel mensen als
de distributieenaan bijna vier keer zoveel als de horeca. Ze zijn ook goed voor drie vierde van het onderzoek en ontwikkeling dat Belgische bedrijven doen.Enze hebben een grote impact op de export en dus op de betalingsbalans van een land.

Knack: Antwerpen ontsluiten met of zonder BAM maar in elk geval onrendabel?
‘Het Meccanotracé is superieur aan het BAM-tracé.’ Dat concludeert het onderzoeksbureau
Transport&Mobility Leuven (TML). Ter herinnering: het Meccanotracé komt uit de koker van Forum 2020, opgericht door een tiental Antwerpenaren. Onder hen zijn havenbonzen Christian Leysen (Ahlers) en Nicolas Saverys (Exmar) - en academici als de transporteconoom Bruno De Borgher. Hun tracé werd ondersteund door studiewerk van stRaten-Generaal. (…) TML geeft het Meccanotracé dan wel betere punten dan het BAM-tracé, beide tracés blijken verre van rendabel zijn. ‘Men moet zich afvragen of deze miljardeninvestering haar geld wel waard is’, luidt het. Tolheffing op doorgaand verkeer zou het fileleed rond Antwerpen al flink verzachten.

DM - Voor de Paus is berouw efficiënter dan structurele veranderingen binnen de kerk om het seksueel misbruik van haar priesters te beteugelen. Paus Benedictus XVI maakte onrechtstreeks een historische vergelijking met de Heilige Hildegard uit de twaalfde eeuw. Voor haar was "de ware vernieuwing van de kerkgemeenschap minder een gevolg van structurele veranderingen dan van een oprechte geest van berouw en een actief pad naar bekering". Indertijd bestreed de Heilige Hildegard de kritiek van Duitse sektes, "die een radicale hervorming van de kerk voorstelden om het misbruik door clerici tegen te gaan".
De Paus maakte de opmerkelijke verwijzing voor zo'n 7.000 pelgrims tijdens zijn wekelijkse generale audiëntie. Hij voegde eraan toe dat Hildegard "een nooit te vergeten boodschap" verkondigde.

DM: De Katholieke Universiteit Leuven is voor het vierde jaar op rij de enige Belgische universiteit bij de eerste honderd op de prestigieuze QS-lijst van universiteiten. De KULeuven staat op de 85ste plaats en is daarmee 20 plaatsen gezakt in vergelijking met vorig jaar.
Vorig jaar stond de KULeuven nog op de 65ste plaats. De tweede Belgische universiteit op de ranglijst is de Université Catholique de Louvain (124). Ze doet het daarmee twee plaatsen beter dan in 2009. De derde plaats voor ons land is voor de Universiteit Antwerpen (179), die twee plaatsen moet prijsgeven. De Universiteit Gent, die vorig jaar nog op de 136ste plaats stond, maakt een forse duik en staat dit jaar pas op plaats 192. De Université Libre de Bruxelles is uit de lijst verdwenen

Buitenland

DM: BP vecht terug – Halliburton mede-oorzaak van olielek in Golf van Mexico:
Uit een intern onderzoek concludeert de Britse oliereus BP dat de explosie op het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico veroorzaakt werd door een reeks fouten bij enkele betrokkenen. Zo schuift BP de schuld van de grootste milieuramp aller tijden gedeeltelijk van zich af. Ook Transocean, de eigenaar van het boorplatform die het aan BP leasde, en Halliburton, het bedrijf dat de binnenkant van de oliebron moesten cementeren, maakten volgens BP fouten. Er zou slecht cement gebruikt zijn om de bodem van de put te dichten, waardoor de put is beginnen lekken en gas en olie konden binnendringen. (…) Zoals verwacht probeert BP de schuld gedeeltelijk van zich af te schuiven om zo de megaboetes voor een deel te ontwijken. BP riskeert de zwaarste schadevergoeding te moeten betalen in de geschiedenis van de VS. (…) "Niet één oorzaak lag aan de basis van de tragedie met de Macondo-put. Het gaat eerder om een reeks fouten door verschillende partijen die geleid heeft tot de ontploffing en de brand, waarbij elf mensen om het leven kwamen en een gigantische vervuiling veroorzaakt werd," stelt BP in het bijna 200 pagina's tellende rapport dat op de website van BP werd geplaatst. "Een complexe serie van fouten en defecten die met elkaar verbonden waren, veroorzaakten de ramp: onder meer mechanische defecten, fouten menselijke inschattingen en constructiefouten." (…) "Gedurende 40 minuten kreeg de bemanning van Transocean op het boorplatform de kans om een instroom van koolwaterstoffen op te merken en in te grijpen. Dat gebeurde niet en het was die ophoping van koolwaterstoffen die de ontploffing veroorzaakte."

Mop van de week

Beetje gezopen…
Gerrit komt strontzat thuis. Hij laat zich voor dood neervallen in zijn bed naast zijn vrouw. Hij wordt wakker aan de poort van de hemel en St Maarten zegt: "Gerrit jong, ge zijt gestorven in uwe slaap". Gerrit, volledig uit zijn lood geslagen, antwoordt: "Dood? Ik kan niet dood zijn! Ik hou te veel van het leven! Ik wil terug naar huis!"
St-Maarten zegt: "Ge kunt alleen maar terugkeren als een kip." Gerrit antwoord: "Zolang ik kan terugkeren naar een boerderij dicht bij mij thuis, is het goed!" Zo gezegd, zo gedaan.
Daar staat Gerrit, bedekt met pluimen en krabbend in de grond. Een haan komt dichterbij: "Ah, zijt gij die nieuwe kip?" "Hoe is uwen eerste dag hier geweest?" "Niet slecht" zegt Gerrit de kip, "maar ik voel iets raar in mijn buik, net alsof ik ga ontploffen." "Ge ovuleert", legt de haan uit, "Zeg nu niet dat ge nog nooit een ei hebt gelegd? Ontspan, laat u volledig gaan, dat is heel normaal". Gerrit luistert naar de haan en enkele oncomfortabele momenten later: voilà, een ei!
Gerrit loopt over van emotie na zijn eerste kennismaking met het moederschap. Met volle overgave legt hij nog een tweede ei. Terwijl hij zich klaarmaakt om ook nog een derde ei te leggen, voelt hij een harde klap op zijn hoofd en hoort hij zijn vrouw roepen:
"Gerrit, word wakker, je schijt ons hele bed vol !!!!!"

Tot ziens,
Pjotr

Geen opmerkingen: