16 juni 2010

Nieuwsbrief

Voor U Anders gelezen/geschreven

France soir: Un sondage exclusif de l’Ifop pour France-Soir montre que le nombre de Français qui seraient favorables à un rattachement de la Wallonie à la France ne cesse d’augmenter. 66 % des Français interrogées par l’Ifop pour France-Soir– soit 6 points de plus qu’en juillet 2008 (sondage Ifop-La Voix du Nord) et 12 points de plus qu’en novembre 2007 (sondage Ifop-JDD) – se disent aujourd’hui favorables au « rattachement » de la Wallonie à la France si la Belgique, demain, éclatait. (…)75 % des habitants du Nord, du Pas-de-Calais, des Ardennes et de la Meuse (contre 24 % d’un avis contraire) souhaitent, en cas de crise, que la France tende demain les bras aux Wallons.

Rik Van Cauwelaert: De NMBS is een afspiegeling van België: ze wordt leeggeroofd door hen die beweren haar in stand te willen houden. Net wat ik schreef in mijn vorige column: een zwak bestuur dat allerlei praktijken door de vingers ziet waarvan enkel megalomane politici en aanverwanten of vrienden profiteren. Weg daarmee!

Nog in Knack: In een primaire democratie regeert de meerderheid. In een meer geëvolueerde democratie regeert de meerderheid van de meerderheid met de meerderheid van de minderheid.
In België regeert de minderheid van de meerderheid met de meerderheid van de minderheid. In België is dat normaal want een parlementaire meerderheid heeft toch haar betekenis verloren.

Den avenier van de Brusseleirs

As ek in schoeirbeek men kommiskes goen doen
In de vuir of in den achternoen
den ziede vuil gekamoefleede vraave
en dei moete van huile pei die klodden oen aave

Vantaaid mee trolles vui uilen uugen of ’n spleet
den vroeg ik ma af of dak weet
wat dat er achter dane schal zit of achter dei rokken
’n aa mei of e joenk mokke

En ik vroeg ma af, es da na ’ n slumme of ’n stoeme trien
of es ze zo lierek dak eu gezicht ni mag zien

Op iederen hoek van de stroet es er ’n moskee
en binnen tien joer gomme mee uile mee
En as me den va ze leve goen fusioneren
gon dei van den islam wel iet proberen en … den Brusseleir deporteren

Den steke ze ons in e gruut reservoet
gielegans gàncerkleet mee pinnekesdroet
En veu nen brusseleir te zien, goie moeten betoelen
Binnen 15 joer hemmen ‘t oen ons goeren.

Communautair dossier

(dS 7/06) Thomas Leysen: Ik schrijf dit stuk dan ook niet als VBO-voorzitter of als voorzitter van Umicore. Ik schrijf dit gewoon als een bezorgde Vlaming die niet van plan is om binnen enkele jaren, als het te laat is, aan zijn kinderen te vertellen dat we het niet hadden zien aankomen. (…)Zelden is de stem van de kiezer zo belangrijk geweest. Vlaanderen heeft een echte keuze. Het kan het streven naar separatisme nu een belangrijke, misschien zelfs onomkeerbare duw in de rug geven. Dat zal sommigen kortstondig een goed gevoel geven, maar ik ben ervan overtuigd dat het ons later zuur zal opbreken.

dS 8/06: … Zitten Elio en Bart straks samen in een boot? Vraag is of het schip vaart of zinkt. Maar de tijdbom tikt. Zondag verklaarde Johan Vande Lanotte (SP.A) in een debat met de Franstalige kopstukken in de studio van Mise au Point (RTBF): 'Jullie zeggen dat jullie de splitsing van de sociale zekerheid absoluut willen vermijden. Maar juist door een oplossing voor BHV te blokkeren brengen jullie elke dag deze splitsing dichterbij.' Het geroep dat hierop volgde, maakte het antwoord van de andere kant van de tafel onverstaanbaar. Alain Gerlache is mediawatcher voor de RTBF. Elke dinsdag komt in de Chronique Francophone een gezaghebbende Franstalige stem aan bod.

DM (11/06) Theodore Dalrymple, pseudoniem van de Britse essayist Anthony Daniels, onderzoekt wat rest van Belgisch huwelijk en EU-project. België verdient meer aandacht, schrijft hij, want de Belgische toestand weerspiegelt de toekomst van Europa. De armere Europese landen zullen proberen om transfers van de rijkere te krijgen, in naam van de solidariteit. Dat zal dezelfde spanningen in het leven roepen die de toestand in België zo onoplosbaar maken, en nationalistische reacties zullen onvermijdelijk toenemen

Een Nederlander in Wallonië - Daan schrijft op zijn blog http://daan-schrijft.blogspot.com/ : Ik betrap mezelf op een cliché, het cliché van de Waalse drang naar francofonie, als ik op de brug tussen Namen en Jambes de Franse vlag zie wapperen naast de Belgische en de Europese. Dit cliché wordt alleen maar versterkt wanneer ik later in het centrum de Vlaamse vlag met schuine rode streep erdoor zie hangen op het Provinciehuis van Namen, op het Place St.-Aubain. Mijn lief is beledigd, natuurlijk, want “in Vlaanderen hebben we toch zeker ook geen vlaggen met een rode streep door de coq wallon”?

Binnenland

Waals weekblad: 300 Waalse export"spionnen"
De 300 Waalse exportambtenaren in alle hoeken van de aarde worden tevens trend-watchers. Zij kennen de sterke kanten van de Waalse bedrijven en vertellen die waaraan zoal behoefte is elders op de wereld. Het geld voor deze "spionage" komt uit het tweede Marshallfonds. Dat financiert ook de lessen theater en design voor studenten in de toegepaste wetenschappen. Daarmee leren ze hun ideeën beter over het voetlicht te brengen en vergroten ze hun creativiteit. Bron: La Libre. Dat is nog iets anders dan het Vlaamse beleid en helemaal anders dan een federaal departement dat nauwelijks investeerde in de economische diplomatie!

Nieuw CHC-ziekenhuis in Liège
Het plan voor het nieuwe CHC-ziekenhuis in Liège is deze week gepresenteerd. Het wordt gebouwd in de wijk Glain (Centrum-Noord, bij de E25) en moet in 2016 gereed zijn. De kosten bedragen 225 miljoen euro, waarvan de Staat 146 miljoen betaalt en Wallonië 15. In het ziekenhuis werken 2800 personen.

DM: De bouw van het nieuwe NAVO-hoofdkwartier in Brussel staat op de helling. De Duitsers lobbyen opnieuw voor Bonn als volwaardig alternatief. Dat bericht Het Laatste Nieuws vandaag. De krant beroept zich op goede bron bij Defensie. Het zal de schuld ban De Wever zijn zeker?

(met dank aan E.S.): Groen is voorstander van openbronsoftware bij overheidsinstanties. Bovendien steunt Groen open standaarden: “Iedereen kan dan ook softwareprogramma’s maken om bestanden in deze veelgebruikte formaten te lezen of schrijven. Daardoor speelt de concurrentie en hebben computergebruikers meer keuzevrijheid”, luidt het.
En dan een kleine server-header test van de websites:
CD&V: Debian: Open source Linux
OpenVLD: CentOS: Open source Linux
Vlaams Belang: Fedora: Open source Linux
N-VA: geen server headers zichtbaar
Groen: Microsoft IIS: Closed source
S-P-A: Debian: Open source Linux
LDD: Debian: Open source Linux
Als ook de Groenen niet meer te geloven zijn, waar moet het met België naartoe?

Buitenland

Nederland ging stemmen
DM Elchardus:
Een paar weken geleden, toen de Nederlandse campagne op dreef kwam, groeide een consensus onder waarnemers en journalisten. Dit was niet de verkiezing van Wilders en zijn problematiek. Het ging niet over samenlevingsproblemen. It's the economy, stupid. De verslaggeving over de verkiezingen verliep ook grotendeels alsof die visie op de zorgen van de mensen en de stemming van het land correct was. Nu de stemmen zijn geteld, blijkt dat leefbaarheidproblemen, samenlevingsproblemen, in ongecastreerde taal, de problemen met de vreemden en de criminaliteit, gezorgd hebben voor de grootste stemverschuiving. (…)De Nederlandse campagne, net zoals de Belgische, is een gemiste kans om op het vlak van het samenleven vooruitgang te boeken.

Relatie Turkije en US ook belangijk voor Europa
La politique étrangère turque inquiète Washington 08-06-2010 - Laure Mandeville - le figaro
L'affaire de la flottille de Gaza creuse le fossé entre les États-Unis et leur allié de l'Alliance atlantique. Le pilier turc de l'Alliance atlantique est-il en train de trembler sur son socle ? De glisser de manière de plus en plus en perceptible vers une vision moyen-orientale et «musulmane» du monde, au lieu de devenir le «pont» entre l'Occident et l'Orient dont l'Administration Obama rêvait à son arrivée aux affaires ? Alors que les relations turco-israéliennes traversent une crise majeure, qui ne peut que rejaillir sur la relation turco-américaine, la question est au cœur des préoccupations de Washington, même si la Maison-Blanche reste discrète. (…)La tenue lundi à Istanbul d'une conférence, où le premier ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, a affirmé qu'il n'y aurait pas de «réconciliation» entre la Turquie et Israël, si le gouvernement Nétanyahou persiste à refuser une enquête internationale après son raid contre une flottille «humanitaire» envoyée vers Gaza, est venue confirmer l'ampleur du fossé qui se creuse entre l'allié turc, Israël, l'oncle d'Amérique et, au-delà, l'Occident. Les invités de marque de cette réunion, l'Iranien Ahmadinejad, le Syrien Assad, le Russe Poutine, en disaient long sur le nouveau jeu international d'une diplomatie turque qui a perdu ses complexes. (…)Les avis divergent sur les raisons de cette évolution turque. Les Américains, qui privilégient une approche géopolitique du dossier, faisant tout pour amarrer la Turquie à l'Union européenne même au risque de déstabiliser cette dernière, font porter la responsabilité du changement de stratégie d'Ankara aux Européens, qui n'auraient pas mis suffisamment d'ardeur à encourager la marche turque à l'Europe.
De verwijdering tussen Turkije en de USA zal door sommige landen van de EU aangegrepen worden om het lidmaatschap uit te stellen. Dat Turkije een eigen rol speelt in het conflict mag niet verbazen. Jef Lambrechts schreef hierover een interessante bijdrage: Wie manipuleert wie voor de kust van Gaza? Zie bijlage.

Mop van de week

A priest in a small Irish village had a rooster and ten hens
he kept them in the hen house behind the church.
One Sunday morning, before mass, he went to feed the birds and discovered that the cock was missing. He knew about cock fights in the village, so he questioned his parishioners in church. During mass, he asked the congregation,
'Has anybody got a cock? 'All the men stood up.
'No, no, ' he said, 'that wasn't what I meant.

Has anybody seen a cock? ' All the women stood up.
'No, no, ' he said, ' that wasn't what I meant.

Has anybody seen a cock that doesn't belong to them? ' Half the women stood up.
'No, no, ' he said, 'that wasn't what I meant.

Has anybody seen MY cock? '
Sixteen altar boys, two priests and a goat stood up. The priest fainted.


Tot ziens,
Pjotr

Geen opmerkingen: