26 februari 2010

Nieuwsbrief

Voor U Anders gelezen/geschreven

Allemaal over identiteit …

Nonkel Bob, Bob Davidse: de opzettelijk vergeten flamingant.
Ze vochten bijna om voor de camera’s van VRT en zelfs VTM te mogen vertellen hoe goed en hoe groot Bob Davidse wel was. Maar over één eigenschap van “Nonkel Bob” werd in alle talen gezwegen: zijn diepe Vlaamsgezindheid. Als presentator van jeugdprogramma’s kwam het woord “België” maar zelden over zijn lippen, Vlaanderen en Vlaams des te meer. Hij maakte honderdduizenden jonge mensen vertrouwd met hun echte Vlaamse identiteit zonder dat hij het er dik of irriterend oplegde.

Mia Doornaert in Ds (15/02) : Er is geen probleem met de islam in Europa. Er is alleen maar een probleem met Europeanen die zich vragen durven stellen over wat hun identiteit is, want dat is fascistoïde.

dS (12/02) Verhofstadt over het identiteitsdebat in Frankrijk
Er zijn zo van die momenten in het leven van een politicus dat hij zich realiseert dat zijn rol is uitgespeeld, waardoor de honger naar mediaandacht moet gestild worden door ferme uitspraken. Ik vermoed dat hij hiermee zijn frustratie afreageerde over die kleine grijze man die in zijn nachtmerrie ooit de maten van de zestien nam en nu voorzitter is van de Raad van Europa. Voor iemand met zijn ego ditmaal een échte nachtmerrie

dS (24/02) Guy Verhofstadt: Europa zal postnationaal zijn of niet zijn
Na de kritiek op zijn eerste bijdrage schreef hij een antwoord op deze kritiek. Eigenlijk vind ik deze reactie interessanter dan zijn brief aan de Fransen die in Le Monde verscheen. Het is zo wereldvreemd en eigenlijk meer een teken van onmacht dan van visie. Voor wie Knack leest moet zeker de bijdrage van Koen Meulenaere lezen waarin hij Verhofstadt confronteert met zijn eigen uitspraken in een van zijn burgermanifesten. Racistische praat waar zelfs de Fransen nog enige gêne zouden voor hebben ... Het artikel zit in bijlage voor de e-abonnenten. Het lijkt er sterk op dat Eiropa niet postnationaal zal zijn in de eerstkomende veertig jaar. Nadien zien we dan wel verder.

Belgische knulligheid
16-02-2010 - Peter de Graeve - de standaard
Guy Verhofstadt die het Franse identiteitsdebat hekelt, PETER DE GRAEVE vond het maar sullig. Want hoe kunnen Belgen nu deelnemen aan zo'n discussie? Ze kunnen ze niet eens begrijpen. (…)'allen ergens gelijk'. Het debat over de identiteit in Frankrijk is wezenlijk een debat over democratie, over de plaats van het gelijke, over gelijkheid en vrijheid als politieke idealen.

De Belgische identiteit berust op een complete mislukking. 'Tous belges', betekent net niet: 'iedereen gelijk'. Het betekent juist wel: 'iedereen nationalist', nationalist op een 'hoger' niveau. In die zin zijn alle Vlamingen Belg en alle Belgen Vlaming. De Belg is namelijk een democratische mislukkeling. Een politiek fossiel dat zichzelf dag na dag uit de slijksleuven van het ancien régime opgraaft. Een spirituele potsenmaker die de meest onbenullige essenties opeenstapelt en zichzelf vervolgens aan de wereld aanprijst als 'universeel', 'internationalist', 'polyglot', 'multicultureel', noem maar op. In feite is hij niets.

Kilian Wawoe is niet de eerste om de bonussencultuur in de financiële sector op de korrel te nemen. Maar hij spreekt met een autoriteit die anderen hem alleen maar kunnen benijden. De 37-jarige Nederlander deelde als personeelsmanager bij ABN AMRO meer dan tien jaar zelf bonussen uit. Dat was een van zijn belangrijkste taken. En bovendien deed hij er ook nog eens wetenschappelijk onderzoek naar, wat hem al helemaal een bevoorrechte getuige maakt. (…) ‘Managen komt van het Italiaans maneggiare - paarden dresseren. Vaak zijn de methodes net dezelfde. Neem bonussen. Wat zijn dat anders dan wortels aan stokken? Bij paarden werkt dat, maar worden mensen niet verondersteld iets meer te kunnen dan rechtdoor te lopen?’ Sterk aanbevolen: het ganse artikel in bijlage voor de e mail abonnenten.

Communautair dossier

Inimaginable, mais ils l’ont imaginé Impensable, mais ils y ont pensé
Odieux mais ils en tirent fierté De la putrescence de leurs esprits, ils s’enorgueillissent
Le Vlaams Belang a distribué de la soupe aux sans-abris de la Gare Centrale de Bruxelles et de la Gare de Charleroi, notamment. Cela pourrait sembler sympathique, nombre d’associations caritatives en font tout autant ; sauf que …. Le potage avait été intention-nellement additionné de lard, histoire d’écarter les sans-abris musulmans. Les partis d’ex-trême droite français y avaient déjà pensé. Selon le Centre pour l’Egalité des Chances, cette soupe identitaire, malgré son goût nauséabond, serait juridiquement inattaquable …
Bonne journée quand même … André Flahaut

Binnenland

DM: citeert uit het maandblad MO* BNP Paribas, KBC en Dexia zijn een jaar na hun redding door de overheid nog steeds actief in belastingparadijzen. De drie banken hebben tientallen dochterondernemingen, fondsen en trusts op de Kaaimaneilanden, Jersey en in Bermuda. Dat blijkt uit een onderzoek dat woensdag in het maandblad MO* verschijnt onder de titel "Reynders spot met het parlement". (…)
Berber Verpoest en Mathias Bienstman deden voor MO* zes maanden lang onderzoek naar de rol van de overheid in BNP Paribas, KBC en Dexia. Daaruit zou blijken dat minister van Financiën Didier Reynders de macht die samengaat met de overheidsinterventie van 20 miljard euro, stevig in handen heeft en getrouwen plaatste bij de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) en in de raden van bestuur van de drie banken. (…)
Het onderzoek van het maandblad bracht aan het licht dat de banken samen voor 372 miljoen euro investeren in zeven ondernemingen die op een zwarte lijst van de Noorse regering staan. De bedrijven begingen zware inbreuken op de milieunormen en op de mensenrechten. De overheidsbestuurders, de FPIM noch minister Reynders wilden reageren op de onderzoeksbevindingen, zo staat nog in de mededeling.

Buitenland

PALMA DE MALLORCA 25/02 (AFP) = Op hun halfjaarlijkse informele vergadering hebben de EU-ministers van Defensie hun onvrede geuit over de afwezigheid van Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en het veiligheidsbeleid van de EU. (…) De voorbije dagen en weken was de kritiek tegen Ashton niet van de lucht. Eerst werd haar verweten dat ze na de aardbeving in Haïti niet ter plaatse gegaan was, begin deze week kreeg ze kritiek voor haar benoeming van de nieuwe EU-ambassadeur in Washington.
Nu zit het spel dus weer op de wagen. Ashton was van plan donderdag de vergadering van de defensieministers in Palma de Mallorca bij te wonen, maar annuleerde die afspraak. In de plaats was ze in Kiev, waar ze de eedaflegging van de nieuwe Oekraïense president Viktor
Janoekovitsj bijwoonde. Een kwestie van de juiste prioriteiten te leggen.
Op de Balearen werd onder meer de samenwerking tussen de EU en de NAVO besproken. De Franse minister Hervé Morin zette de toon met zijn opmerkingen aan het adres van Ashton: "Het is toch kostelijk dat de secretaris-generaal van de NAVO vanmorgen aanwezig was, en de hoge vertegenwoordiger, voor de eerste vergadering sinds de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon, niet." Het is met dat verdrag dat de functie van Ashton 3 maanden geleden in het leven geroepen werd. In de wandelgangen was te horen dat verschillende ministers achter gesloten deuren hun ongenoegen lieten blijken, met De Crem dus in een hoofdrol.

Mop van de week

Un jardinier d'un grand hôtel découvre que ses rosiers font plus de dix mètres de haut. Il découvre également des tomates de 10 centimètres de diamètre, des melons de dix kilos...
Il appelle le directeur et lui dit : Moi, je veux bien que l'hôtel héberge le Tour de France,
mais dites aux coureurs d'arrêter de pisser dans le jardin.

C'est un type qui dit à un de ces copains : Je vais divorcer.
Ah bon?
Oui. Tu supporterais toi, d'être avec quelqu'un qui boit, qui fume et qui rentre à n'importe quelle heure ? Non !
Et bien ma femme non plus.

Een Vlaams boerke wordt bezocht door de Economische Inspectie. Hij wordt gecontroleerd omdat hij zijn werknemers niet correct zou betalen.
" Ik zou graag de lijst zien van jouw werknemers en hun lonen", zegt de controleur.
"Wel " , zegt de boer, "er is mijn knecht die nu drie jaar hier werkt. Ik betaal hem 400 .-- per week plus vrije kost en inwoon. Dan is er de kokkin. Zij werkt hier 18 maanden en verdient 300.-- per week plus vrije kost en inwoon."
"Dan is er nog ene die wat simpel is. Die werkt ongeveer 18 uur per dag en doet 90 % van het werk op de boerderij. Hij verdient 10 .-- per week, betaalt zijn eigen kost en inwoon en ik koop hem iedere zaterdagavond een fles whisky. Af en toe slaapt hij bij mijn vrouw."
"Dat is de kerel waar ik mee wil praten, diene simpele," zegt de controleur.
"Hij staat hier voor je", zegt de boer, " want dat ben ik".

Tot ziens,
Pjotr

Geen opmerkingen: