05 februari 2010

Nieuwsbrief

Voor U Anders gelezen/geschreven

I've just found out I can still have sex at 74. I am so happy because I live at 68, so it's not far to walk home . . .

Een lezer reageert op het artikel uit De Volkskrant (in bijlage aan vorige nieuwsbrief):
‘Het artikel over Haïti is geschreven door iemand die er niet veel van wist: lees De Standaard van 15 of 16 januari: Haïti door de Fransen leeggezogen. De Fransen hebben een land achtergelaten waaruit niets meer te rapen viel: ontbost en verloederd, zonder enige structuur, zonder infrastructuur, zonder leiders. Alleen president Wilson heeft in 1915 en 1916 weer enige hoop aan dit land gegeven, maar door de participatie van de VSA aan WO I is de hulp aan Haïti dan in het verdomhoekje geraakt en zijn de Duvaliers hun volk nog meer beginnen uitzuigen.
Het buurland Dominicaanse republiek, de andere helft van het eiland (dat vroeger Hispaniola heette), doet het wel zeer goed, tenminste als je met Haïti vergelijkt. Maar dat land is niet door de Fransen leeggezogen maar heeft na een eeuw moeilijkheden eindelijk sinds een dertigtal jaar een democratisch tintje gekregen met een relatief welstellende bevolking’.
Mij lijkt het dat de artikels in dS en DVK niet hetzelfde aspect behandelen. Het punt dat men wou maken in de NL krant was dat Haïti niet heeft kunnen rekenen op Franse steun na de slavenopstand en zodoende is blijven zitten met een geplunderde staat. Uitbuiting van de kolonies was de regel, maar na de onafhankelijkheid zijn de meeste kolonies niet aan hun lot overgelaten door de kolonisator; Haïti omwille van de slavenopstand wel. Conclusie: het is aanbevolen om meerdere nieuwsbronnen te lezen als men het breed wil zien.

‘Het is niet omdat het artikel van een kwaliteitskrant van boven de Moerdijk komt dat het kwalitatief beter is dan de artikels in onze “kwaliteitskranten”.’
Zonder een vergelijkende studie over de kwaliteit van de NL en VL kranten, is elke uitspraak in deze of gene zin speculatief. Ik weet niet waar de beste kranten gemaakt worden maar onze norm hoeft ook niet getoetst te worden aan een eventuele zwakkere Noorderbuur. De norm is dat een krant ons informeert op een afstandelijke manier en rekening houdt met de vele aspecten die betrekking hebben op het onderwerp. Wie het groter wil zien: zoals de hoofdredacteur van dS schreef: de krant moet de bewaker zijn van de democratie en het algemeen belang. Persoonlijk meen ik dat de Vlaamse vrije pers deze ‘bewaking van het Vlaams algemeen belang’ onvoldoende ter harte neemt. Mijn poging om dS door te lichten en dus een kleine bijdrage te leveren tot meer duidelijkheid hierover lijkt daarom niet zinloos. Dat men met onderbouwde kritiek géén prijs kan winnen, neem ik er graag bij. Ik huiverde wel even toen iemand mij vroeg of ik niet bang was? Beste lezers, is het echt zo erg gesteld met de vrije meningsuiting in ons land?

Communautair dossier

LS interview Marianne Thyssen
La N-VA ne risque-t-elle pas se radicaliser face à ce statu quo institutionnel?
La N-VA a adopté la stratégie de l'immobilisme en attendant que les francophones soient demandeurs, financièrement. Aujourd'hui, le CD&V est demandeur d'une réforme de l'Etat. Plus la N-VA, qui attend les élections de 2011.
Vous regrettez la fin du cartel?
Ce n'était pas une mauvaise formule en 2004. Je l'ai soutenue. Mais nos chemins se sont séparés. Et je n'ai pas encore rencontré une seule personne qui nous reproche d'avoir pris nos responsabilités en restant au pouvoir, quand la N-VA a quitté le gouvernement flamand en 2008. Nous avons fait le bon choix.

dS (03/02) Philippe Van Parijs, filosoof UCL, een mooi staaltje van Franstalige recuperatie
In zijn open brief aan Mgr Léonard die Grootkanselier wordt van de KUL en UCL en waarvoor dS graag opinieruimte biedt, schrijft hij het volgende: Het is onmogelijk om in het buitenland te doen begrijpen dat 'the University of Louvain is not the University in Louvain'. Pardon, de universiteit van Leuven is niet de universiteit in Leuven? Nadat ze reeds Brussel verkopen als van hén alleen, wordt binnenkort Leuven een filiaal van Louvain (oeps, la-Neuve vergeten). Deze sympathieke filosoof Philippe Van Parijs krijgt een plaatsje in mijn boek. Blijkt immers dat zijn bedoelingen met een federale kieskring toch ook maar belgicistische bedriegerij is. Iets dat ik in dS (en andere kranten) niet kon lezen.

Er is ook een communautair dossier tussen het Waals gewest en de Duitstalige gemeenschap
LLB: La “troisième Communauté” a ainsi reçu par trois fois des compétences régionales, sur base d’accords Wallons/ germanophones que prévoit la Constitution (art.139). Ce furent d’abord, en 1994, les monuments et sites (sauf les fouilles); ensuite, en 2000, la politique de l’emploi (et les fouilles); enfin, en 2005, l’essentiel de la tutelle sur les communes (et financement, zones de police, travaux subsidiés, fabriques d’église, funérailles), que la réforme de la SaintPolycarpe venait en 2001 de transférer du fédéral aux régions. Mais les demandes germanophones ne s’arrêtent pas là. A Eupen, on planche depuis des années sur un modèle de “Communauté/Région”. (…)Or une ouverture voit peut être le jour. Réunis jeudi, les gouvernements wallon et germanophone ont décidé de créer un groupe de travail commun, chargé de discuter du transfert possible
en aménagement du territoire, logement et province. “Il n’y aura rien de dilatoire, s’engage Rudy Demotte. Notre souci sera d’être concret, en fonction de l’intérêt du citoyen, à peser le positif et le négatif de chaque proposition.”

Binnenland

Brussel in het oog van een (media)storm
In de hitte van de strijd voelen velen zich geroepen om een schepke kolen op het vuur te gooien. Dat waren meestal Vlamingen. Voor een faits divers? riepen de Franstaligen in koor. Dan kwam de bezinning en blijkbaar ook het onvermogen om de honderdduizend analyses en rondetafeldiscussies om te zetten in een coherent beleid. Dat is DIT België waar ik het van op de heupen krijg. Dat Guy Tegenbos in zijn Commentaar de vraag stelt hoe men de politici ertoe kan dwingen om eindelijk een beleid te voeren is terecht, alleen vergeet hij dat dS jarenlang deze problemen verdoezelde.
De Europese Raad ziet het probleem van de immigratie zo: le commissaire aux droits de l’homme du Conseil de l’Europe, Thomas Hammarberg, lors de la présentation du texte à la presse, jeudi à Bruxelles. “Les Etats ont un intérêt légitime à contrôler leurs frontières, convient le commissaire, mais la criminalisation est une mesure disproportionnée, qui peut entraîner davantage de stigmatisation et la marginalisation des migrants.” (…) “Les gouvernements mais aussi les institutions de l’UE emploient régulièrement le terme d’illégaux pour qualifier les migrants en situation irrégulière. Or c’est leur statut qui est illégal, pas les personnes ellesmêmes.” Les autorités et les médias devraient employer les termes “étrangers en situation irrégulière” ou “sanspapiers”

LLB (5/02) Ventes record pour FN Herstal en 2009
le leader de l’armement léger et de systèmes intégrés a réalisé des ventes record en 2009 et, pour la première fois, a franchi la barre des 600 millions d’euros de chiffre d’affaires.
Reactie op artikel met meeste bijval : 'Il y a un marché à occuper, les Wallons font des armes depuis des centaines d'années, c'est dommage de voir que c'est l'un des seul secteurs qui fait des progrès et des bénéfices, néanmoins, ce n'est pas une raison pour ne pas travailler. Il vaut mieux que ce soit les Belges qui fabriquent ces armes que des Chinois, de plus le contrôle des ventes sera je pense plus sérieux chez nous qu'ailleurs'.

Waals weekblad meldt:
De werkloosheid in Wallonië is in een jaar tijd 4,5% gestegen (Vlaanderen: 11,5%). De grootste stijging was er in Brabant wallon (+11,5%) en Luxembourg (+10%), de kleinste in Hainaut (+3,9%). Liège noteerde +4% en Namur +4,4%. Bron: La Meuse

Charleroi heeft geen universiteit en daarom solliciteert de grootste stad van Wallonië momenteel naar de eerste Waalse post-universitaire opleiding voor openbaar bestuurskader, de EWAP (école wallonne d'administration publique). De stad kan de nieuwe werkgelegenheid ook goed gebruiken. De twee ministers die over het dossier gaan, Furlan en Nollet, komen beiden uit de regio Charleroi. Bron: RTBF/Le Soir

De liberalen in Verviers verzetten zich tegen een socialistische bistro in de stad. Die is onlangs geopend en is eigendom van de socialistische partij, een socialistische vakbond en een socialistisch ziekenfonds. Concurrentievervalsing, noemen de liberalen het. Een lunch in de bistro kost 7 euro. Dat meldt de BRF. Eerder begonnen socialistische organisaties in de omgeving al levensmiddelenwinkels.

De gemeente Durbuy wil dit jaar 500.000 euro ophalen bij de parkerende medemens. Dat bedrag staat al in de gemeentebegroting maar het kan alleen bereikt worden door het parkeertarief op de Place du Foire met 60% te verhogen naar 1,60 euro. Elders in het oude centrum (La vieille ville) stijgt het parkeertarief naar 1,20 euro. De winkeliers zijn kwaad over de grote verhogingen. Bron: La Libre

LLB l’Institut des réviseurs d’entreprises (IRE) over Michel Daerden & Fils
En attendant, d’après des observateurs, les 15mandats épinglés par l’IRE pour défaut d’indépendance ne sont qu’un échantillon dans la galaxie des plus de 200 contrats détenus par l’excabinet de Michel Daerden. Ils soutiennent qu’il existe encore des contrats litigieux comme notamment celui avec la RTBF et ses filiales (Feri, Frey) qui demeurent toujours dans le réseau de BCG&Associés. Quid aussi des autres contrats litigieux qui n’ont toujours pas été cédés et des honoraires perçus pour des contrats obtenus illégalement ? Sans oublier le bénéfice tiré par BCG (in fine Daerden Jr) par la cession des contrats toxiques à un autre cabinet…

Buitenland

Oeps, vergeten.

Mop van de week

Arthur is 90 jaar oud. Hij golft elke dag sinds hij 25 jaar geleden met pensioen is gegaan. Op een dag komt hij teneergeslagen thuis.
"Dat was de laatste druppel", zegt hij tegen zijn vrouw, "ik stop met golf. Mijn ogen zijn zo slecht geworden dat wanneer ik de bal heb geraakt, ik niet meer kan zien waar het naar toe is gegaan."
Zijn vrouw leeft met hem mee en maakt een kopje thee voor hem. Terwijl ze gaan zitten, zegt ze: "Waarom neem je mijn broer niet mee en probeer je het nog een keer."
"Dat maakt niet uit", zucht Arthur, "jouw broer is 103 jaar oud. Hij kan me niet helpen."
"Hij mag dan 103 jaar oud zijn," zegt zijn vrouw, "maar zijn ogen zijn nog perfect."
Dus de volgende dag gaat Arthur met zijn schoonbroer golfen. Hij legt de bal neer, maakt een krachtige zwaai en staart met knijpende ogen het veld af. Hij wendt zich tot zijn schoonbroer:
"Heb je de bal gezien?" "Natuurlijk!" antwoordt hij, "ik heb perfecte ogen." "Waar is het naar toe gegaan?" vraagt Arthur.
"Dat kan ik me niet meer herinneren."

Een toemaatje voor mijn Limburgs lezerspubliek
Een Antwerpenaar krijgt een drieling en zegt tegen zijn Limburgse vriend: "Awel, dat gebeurt nu 1 keer op de 2 miljoen." Limburger: "Amai, dan moet gij stik kepot zijn."

Vier rijkswachters vermoord in Limburg: twee bij een overval en twee bij de reconstructie!!

Tot ziens,
Pjotr

Geen opmerkingen: