30 november 2008

Nieuwsbrief

Voor U Anders gelezen/geschreven

"Once a government is committed to the principle of silencing the voice of opposition, it has only one way to go, and that is down the path of increasingly repressive measures, until it becomes a source of terror to all its citizens and creates a country where everyone lives in fear." Harry S Truman (1884 - 1972), August 8, 1950

LLB: C’est un SMS qui a fusé du téléphone portable du ministre-Président Kris Peeters (CD&V) lundi en fin d’après-midi (24 /11): "Nu is het oorlog" ("Maintenant c’est la guerre") Destination de ce sympathique message? Le portable du ministre flamand de l’Intérieur Marino Keulen (Open VLD).

Knack : een lezer schrijft over de terugkeer van Verhofstadt
De open-VLD is duidelijk in de ban van de cargo-cultus. Ze denken dat met de terugkeer van VHS ook de goede economische tijden zullen terugkeren. In cursussen statistiek geeft men wel eens het voorbeeld van hoe men in een Duitse stad een positieve correlatie heeft aangetoond tussen aantal geboorten en de jaarlijkse terugkeer van de ooievaars. Of hoe sommigen nog altijd niet het onderscheid kunnen maken tussen statistisch en oorzakelijk verband.

DM Y Desmet over Leterme:
De enige reden waarom Leterme zo koppig vasthield aan de mythe van de sluitende begroting, is eenvoudigweg omdat dit de enige verkiezingsbelofte was die hij nog niet gebroken had. Want hij zou het beter doen dan de vermaledijde paarse regering. Niet dus. Dat Desmet élke morgen een Leterme tussen zijn boterham legt weten we ondertussen. Maar of hij áltijd ongelijk heeft?

Woensdag 26 november: handbalinterland Belgie(!)- Noorwegen
Waarom België met een (!).....omdat de Vlaamse Handbalvereniging de volledige kost draagt (met steun van BLOSO uiteraaard ) alhoewel er een drie of vier spelers aangesloten bij de Ligue Francophone geselecteerd zijn.
De uitleg: De LFH kampt sedert een vijftal jaar met een tekort op de jaarlijkse begrotingen.... en één van de oplossingen was het uitstappen ( sedert 2006) uit de "nationale ploeg".
We "mogen" wel spelers uit de LFH selecteren ....(wat we ook doen om de sterkste(sic) ploeg te kunnen opstellen)....MAAR een financiële bijdrage ( volgens de pro rata regel) zit er niet in. Dixit een verantwoordelijke van de Vlaamse liga.
Anders gezien: zo is het makkelijk om België op de kaart te zetten en nadien te beweren dat Vlaanderen minder bekend is. Hallo nonkel De Croo?

Communautair dossier

Marino Keulen weigert opnieuw de benoeming van de drie dissidente burgemeesters.
De Waalse politici reageren:
Sans geste d’apaisement, les francophones n’achèteront pas de temps aux Flamands sur la scission de BHV. Le temps presse. Et la balle est chez Kris Peeters. Mardi, Yves Leterme a discrètement rencontré MM. Reynders et Di Rupo.
Anders gezien : Perfect antwoord, nu nog vijf minuten moed om op de stemknop te drukken en de regering kan vallen, maar meteen ook het doek over BHV.

Talrijke lezers reageren eveneens:
DM: Rene Van Eynde, Hoboken Uit het feit dat Maingain vandaag voor het eerst een interview in het Nederlands heeft gegeven, meen ik te mogen opmaken dat het standpunt van de Waalse partijen als blufpoker kan bestempeld worden.De communautaire dialoog is de zuurstofslang waaraan deze regering nu al maanden overleeft.Die afsluiten betekent de val van de regering en dan kan Vlaanderen eindelijk naar de levensnoodzakelijke fiscale en financiële autonomie.
Katrien Foucart, Herzele : Als de enige mogelijkheid om de communautaire dialoog nog op gang te houden,steeds eenzijdige toegevingen van Vlaanderen betekent:stop ermee.Als de wet toepassen,de franstaligen niet zint,stappen ze naar Europa.Voor de transfers doen ze dat echter niet.Als Vlaanderen nog een beetje zelfrespect heeft en een heel klein beetje democratie wil zijn,dan heeft Keulen overgroot gelijk dat hij de knoop doorhakt.
alifont oprolschaetsen, hetgrotebos: Er is een letter van de wet, en er is een geest van de wet. Als een wet niet geïnterpreteerd mag worden door de mens, kan je beter meteen de mens afschaffen. Dat de Vlaamse regering de Federale achterna gaat m.b.t. ruzies en incompetentie is niet zo verwonderlijk. De communautaire onruststokers en ego-trippers zitten namelijk voornamelijk aan Vlaamse zijde. Reactie hierop van jan dm, brussel: Het grote bos ligt blijkbaar niet in de Rand. De mensen die taalkwesties en institutionele hervormingen op 1 hoop smijten snappen er niets van. Zij zouden beter eens wat solidair zijn met de Vlamingen in de Rand. Echt pijnlijk, hoe men een heleboel nederlandstaligen aan hun lot wenst over te laten omdat dat zogezegd 'solidair' zou zijn.

LLB: lezer bart – Belgique : Ce qui dérange les politique flamands, c'est la réalité ! La communes périphériques à Bruxelles sont à l'image de la Région Bruxelloise... Sans flamand et potentiellement tès riche.Sans Bruxelles et sa périphérie, la flandre ne serait qu'une arrière-court sombre, polluée et malodorante ( selon un sondage du Morgen). Leur attitude rabique pour ne pas dire raciste les mène dieu seul sait où ...
domo99 – Etterbeek : Le problème, c'est que le ministre Peeters a soigneusement préparé sa copie (Keulen ne fait, finalement, que se retrancher derrière son prédécesseur). En effet, une circulaire n'a, juridiquement parlant, pas force de loi. Mr Peeters a pondu un papier où il explique à son administration comment elle doit appliquer la loi fédérale. La circulaire n'a jamais fait l'objet du moindre vote au Parlement flamand : elle n'a pas force de loi.
J.S – Belgique : Faire marche arrière et laissé nommer les trois bourgmestres c'est pour le VLD et Keulen se tirer une balle non pas dans le pied, mais dans la tête... Si l'open VLD avaient la certitude, ici et maintenant, de remporter les élections 2009, les 3 communes à facilités auraient leur bourgmestre séances tenantes.

Dedecker en Bouckaert over de beste Vlaming (DS 25/11)
In de aanloop naar de Vlaamse verkiezingen mogen we ons aan een nieuwe wedstrijd verwachten: wie is De Beste Vlaming?
Met reuzengrote affiches laat Vlaams Belang zijn Vlaamse spierballen rollen. En Bart De Wever sabelt de Belgische Bange Man van Brakel ongenadig neer. En inderdaad, het pamfletje van Herman De Croo is niets meer dan een vederlicht vergeeld blaadje, neergedwarreld van een oude boom, die een lange winterslaap tegemoet ziet.
Laten we vooraf duidelijk zijn: wij zijn het volledig eens met het hele Vlaamsgezinde gild: dit België is, als fabriekje van het algemeen belang, zo dood als een pier. België functioneert wel nog als graaidoos voor individuele en groepsbelangen. Maar als behoeder van de ‘res publica’ van zijn burgers is het dood, zij het – jammer genoeg – nog niet begraven.
Voor de toekomst geeft het gezond verstand aan waar we naartoe moeten. Op macropolitiek vlak is Europa het gewenste niveau, op mesopolitiek vlak zijn het Vlaanderen, Brussel en Wallonië, en op micropolitiek vlak zijn het onze gemeenten. Tussen die primaire politiek niveaus is er wel ruimte voor tussenstructuren, maar die hebben maar een afgeleid en flexibel karakter.
De prijs voor de beste Vlaming moet gaan naar een van de mensen die een evolutie in die richting het sterkst stimuleren, met de geringste brokkenmakerij. Door een megafoon de eenzijdige uitroeping van de Vlaamse onafhankelijkheid uitschreeuwen, lijkt ons niet meteen veel punten op te leveren voor de eerste prijs. Eenzijdige Vlaamse onafhankelijkheid kan wel een stok achter de deur zijn, die men bij volgehouden onwilligheid van de Franstaligen zal moeten gebruiken. Maar zoals men bij de invordering van schulden ook niet direct de deurwaarder stuurt om de meubels te laten aanslaan, zo loont het de moeite ook hier wat geduld te oefenen. De hoofdreden, omzeggens de enige reden, is het statuut van Brussel. Vlamingen, Walen en Brusselaars moeten samen een oplossing voor Brussel uitwerken die voor alledrie aanvaardbaar is.
Vanuit Vlaams perspectief moet een oplossing voor Brussel aan vier voorwaarden voldoen.
Ten eerste mag zij niet neerkomen op een opslorping in een francofoon Wallo-Brux.
Ten tweede: Brussel moet institutioneel verankerd worden in Europa.
Ten derde: de rechten van de Vlamingen moeten stevig ingebouwd worden in de Brusselse constitutie, om de historische en sociaaleconomische verbinding Vlaanderen-Brussel te stabiliseren.
Ten vierde: er moet een institutionele schoonmaak in Brussel komen, zoals de afschaffing van de 19 baronieën.
Intussen moeten de Vlaamse politici resoluut voor een maximale defederalisering van bevoegdheden gaan.
Anders gelezen: Ondanks zijn stoere taal in het begin pleitten ze voor geduld, want blijkbaar ontdekten De Decker en Bouckaert het communautair probleem pas nu en willen ze niet onmiddellijk een deurwaarder sturen. Je voelt zo de spagaat tussen de machtgeile politicus en de Vlaming die het algemeen belang laat voorgaan.

Binnenland

Congo veroorzaakt guerilla in de Wetstraat
"Nauwelijks enkele weken geleden waren Open Vld en MR de beste vrienden. Vandaag kan je geen krant openslaan of de liberalen vallen elkaar aan. Dat is niet goed. Niet voor het imago van ons land, niet voor de regering. Er is ruzie tussen minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open Vld) en zijn collega van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel (MR). Tussen De Gucht en vicepremier Didier Reynders (MR). Komaan, dat is toch niet normaal in een regering."
Di Rupo vraagt premier Yves Leterme om het einde van de speeltijd aan te kondigen.
Reactie van Leterme:Wanneer de diplomatieke relaties met Congo worden hervat, zal dat met de hele regering zijn, met Karel De Gucht én met Charles Michel. … Voorwaarden voor de normalisering van de relaties zijn volgens de premier dat Congo de nieuwe Belgische ambassadeur aanvaardt en het consulaat-generaal in Lubumbashi heropent. Daarnaast wil ons land dat het tweejaarlijks ontwikkelingssamenwerkingsprogramma opnieuw in werking kan treden. Leterme wil tevens dat er een multilateraal plan komt voor Oost-Congo. Precies of wij nog veel eisen kunnen stellen in de gegeven omstandigheden.
Van der Maelen: "De premier zit op dezelfde lijn van degenen die zoete broodjes willen bakken met Kabila", besloot.
Jan Jambon: "De Gucht is minister van Buitenlandse Zaken min Congo".

Inbev (zou ook in de rubriek buitenland kunnen staan)
Brouwer ABInBev verraste gisteren vriend en vijand met een onwaarschijnlijk lage uitgifteprijs. Vrijdag circuleerden in de markt geruchten over een korting van 50procent en meer voor een kapitaalverhoging van 6,36 miljard euro. Gisteren maakte ABInBev een uitgifteprijs bekend van 6,45 euro voor de nieuwe aandelen, wat een korting van méér dan 70procent betekent tegenover de koers van vrijdagochtend.
Marktspecialisten spreken van een nooit geziene hold-up op de eigen aandeelhouders. Die krijgen geen enkele keuze: willen ze hun belang niet grotendeels van tafel geveegd zien, dan moeten ze wel met vers geld over de brug komen en de aandelenuitgifte volgen.

e-Knack: Luc Van der Kelen, door onze chef-Wetstraat ooit meesterlijk getypeerd als 'de boordschutter van Het Laatste Nieuws ', wil baron worden. Of nee, graaf, dat gaat beter samen met de gedistingeerde Jaguar waarin hij zich verplaatst. Als De Standaard met Mia Doornaert een barones heeft, en met Linda De Win een courtisane, dan heeft Het Laatste Nieuws recht op minstens een graaf. En Van der Kelen is dan vanzelfsprekend de meest geschikte kandidaat. Tevens de enige.

Buitenland
Sorry, maar door de vele activiteiten in verband met mijn boekpresentatie moet Kabilla wijken. De cartoon zegt al genoeg over Obama.

Mop van de week

BLIND MAN IN A FEMALE BIKER BARA blind man wanders into a Female Biker Bar by mistake. He finds his way to a bar stool and orders some coffee. After sitting there for a while, he yells to the waiter, 'Hey, you wanna hear a blonde joke?' The bar immediately falls absolutely silent. In a very deep, husky voice, the woman next to him says, 'Before you tell that joke, sir, I think it's only fair, given that you' re blind, that you should know five things: 1) The bartender is a blonde girl with a baseball bat. 2) The bouncer is a blonde girl. 3) I'm a 6 foot tall, 175 lb. blonde woman with a black belt in karate. 4) The woman sitting next to me is blonde and a professional weightlifter. 5) The lady to your right is blonde and a professional wrestler. Now, think about it seriously, Mister. Do you still wanna tell that joke?'The blind man thinks for a second, shakes his head, and mutters....'No, not if I'm gonna have to explain it five times.'

Tot ziens,
Pjotr

Geen opmerkingen: