11 juni 2009

Nieuwsbrief

Voor U Anders gelezen/geschreven

Vlaanderen heeft voor zekerheid en meer zelfstandigheid gekozen.

Naakte cijfers (met verschil ten opzichte van 2004):

CD&V: 939.873 of - 120.707 (maar nu zonder N-VA)
SP.A: 627.852 of - 171.473 (nu zonder Spirit)
Vlaams Belang: 628.564 of - 353.023
Open VLD: 616.610 of - 187.968
N-VA: 537.040 of + 537.040
Groen!: 278.211 of - 30.687
LDD: 313.176 of + 313.176
Union Francophone: 47.319 of + 47.319

Anderen ( LSP, PVDA +, …) haalden de kiesdrempel niet.

De commentatoren schrijven …

DM YDS: De belangrijkste conclusie van deze verkiezingen is dat de politiek het op een overtuigende manier gewonnen heeft van de antipolitiek. Hoezeer er ook gebeukt is op 'de postjespakkers', de compromismakers en 'het establishment', het zijn de traditionele politieke partijen die op overtuigende manier het overgrote leeuwendeel van de stemmen hebben binnen gehaald.
Anders gedacht: Blijkbaar behoort N-VA nu ook voor Desmet tot de traditionele partijen en het zal de AN lezers wel niet verwonderen dat hij zowaar de klap die zijn geliefkoosd Paars kreeg niet ziet.

DS P VDM: En zo is België de ochtend na 7 juni twee verschillende landen: Vlaanderen, waar duidelijk centrumrechts is gestemd en waar de partijen die pleiten voor een verdergaande staatshervorming, een helder mandaat van de kiezer kregen, en daarnaast een links Franstalig België, waar MR zijn overwinning van 2007 verkwanselt en waar de PS en Ecolo gloriërend uit de stembusslag komen. … De regionale verkiezingen gingen niet om de staatshervorming. Maar een dag later ligt het dossier van de zo broodnodige institutionele en sociaal-economische hervorming van België op het bord van alle regeringen in dit land. Of in de twee landen.
Even Anders denken: NA de verkiezingen komt PVDM tot de vaststelling dat we twee landen zijn. Toch raar dat hij VOOR de verkiezingen op het ogenblik dat de Vlaamse partijen dat zegden hij het nodig vond om tegengas te geven. Niet zomaar, maar op welgekozen cruciale momenten: toen het flamingantisme te sterk dreigde te worden. Als het geen belang heeft doet hij nog eens stoer. Makkelijk én goedkoop.

NB: De uitslag van de Vlaamse verkiezingen is duidelijk: er is gekozen voor een sterker Vlaanderen. Bijna alle partijen die voor een nieuwe staatshervorming pleiten, hebben gewonnen. … Het kan dan ook niet anders dat Kris Peeters vandaag 'de bijna slimste mens van Vlaanderen' uitnodigt om samen te werken aan een nieuwe coalitie. Zo'n duidelijke overwinnaar negeren zou ontoelaatbaar zijn. Anders geloof ik nog steeds niet dat het lukt. Het zal de Vlaamse vleugel binnen CD&V wel aanmoedigen om verder te blijven ijveren voor meer kordaatheid en de Belga Vox vleugel verder onder druk te zetten.

HLN: De kiezers hebben gedaan wat ze in economisch moeilijke tijden, als de toekomst in gevaar is, altijd doen: kiezen voor de realisten, niet voor de dromers. Stabiliteit liever dan verandering. Wie dat niet weet, doet beter niet aan politiek.

HBL: … De partij van Marianne Thyssen wordt daar dus niet voor terechtgewezen en dat is enigszins verrassend omdat staatshervorming de Vlaamse kiezer nauw aan het hart blijft liggen. Telt men de stemmen van Vlaams Belang en LDD bij die van CD&V en N-VA, dan is er in Vlaanderen een heel grote meerderheid voor een nieuwe staatshervorming. Dat is een job voor federaal premier Herman Van Rompuy. Hij gaat het niet onder de markt hebben.

DT: Een andere verrassing is de goede score van het gesprongen kartel: van CD&V en vooral van de N-VA. Apart doen ze het beter dan samen. Het is de samenvatting van de paradox van deze verkiezingen: mensen willen stabiliteit en tegelijk verandering. Maar of die twee tendensen straks in een coalitie kunnen worden gegoten, is nog maar de vraag. … Want eerder is het kartel uitgespat, omdat CD&V en N-VA het grondig oneens waren over de te volgen strategie. En dat is vandaag niet anders.

Knack KVDB: Zowel CD&V als N-VA gaven een vastberaden indruk en zetten hun beste krachten in. CD&V slaagde er bovendien in de meningsverschillen met de Leterme-clan binnenskamers te houden.

Bart De Wever in Knack: CD&V koos voor de zachte aanpak en wou kost wat kost de regering draaiende houden - een standpunt waar ik trouwens meer begrip voor had dan iedereen scheen te denken. Maar CD&V verstond ook dat die situatie voor ons en onze kiezers onaanvaardbaar was. Wij hadden geen andere keuze dan het kartel op te blazen. Desondanks zijn de relaties tussen CD&V en N-VA altijd hartelijk gebleven. Mijn gsm is op verkiezingsavond net niet ontploft van alle gelukwensen die ik uit christendemocratische hoek ontving. En die waren oprecht, dat weet ik zeker. … Het betekent dat de Vlaamse roep naar onafhankelijkheid weer een bespreekbaar en eerbaar streven wordt. Daarom was 7 juni een historische dag.

Dossier verkiezingsdrift

E Knack, Trends-hoofdredacteur An Goovaerts
De financieringswet nekt de federale begroting en is aan herziening toe. Alle regeringen staan voor de uitdaging om zowel te besparen als de beschikbare middelen efficiënter in te zetten. De taken en de bevoegdheden worden best in onderling overleg verdeeld. Als een van de regeringen echter de sense of urgency niet inziet, is dat geen excuus voor de andere regeringen om zich te laten ophouden. Inefficiëntie mag niet meer gesponsord worden. De dynamiek, zowel politiek als economisch, is in beide regio's verschillend. Elke regio moet dan ook over de meest efficiënte beleidsmaatregelen beschikken. … De politiek staat voor gesprekken die cruciaal zijn voor de Vlaamse, Waalse en Belgische toekomst, maar die het beleid ophouden. Hopen dat deze gesprekken niet gevoerd worden omdat het crisis is, is utopisch. … Discreet in huisjes in Poupehan of Knokke, of actief in een economisch zakenkabinet. De N-VA is geen eendagsvlieg. De economische crisis is dat zeker niet. De twee met elkaar verzoenen, kan beter dan verwachte resultaten opleveren. Nogal een duidelijk tip lijkt mij ?

Reacties van lezers in Noord en Zuid op de verkiezingen:

Er zijn maar enkele belangrijke vaststellingen in deze verkiezing:
1) Extreem rechts verliest wel degelijk zwaar en NVA haalt zijn belangrijkste troef binnen: tonen dat je ook nationalist kan zijn zonder racist/neo-liberalist.
2) een 1manspartij zoals LDD? De Vlaming toont zich gelukkig slimmer.
3) De Vlaming is ervan overtuigd dat een staatshervorming nodig is, terwijl de Brusselaar stemt voor mensen die goed hebben bestuurd. En Y DeSmet draait elke dag zijn kar.

Het kan ook met een beetje humor:
Voor de cd en v en n/va: mooi het leven is mooi, zolang er zon, muziek en kinderen zijn!
Voor de spa en vld: hopeloos...want de zon, de zon in mijn bestaan is onder gegaan, de dag dat je weg bent gegaan (steve en bart)
Voor de n/va, ldd, vb: omdat ik vlaming ben.
Voor groen: laat ons een bloem en het gras dat nog groen is..
Voor slp: goeie morgen, morgen... en krijgen wij niet al teveel, kan ons niet schelen.
En nu allen J Strauss,de Radetzky-marsch. (R Thomassen Maasmechelen)

Het mooiste kwam van de Antwerpse burgemeester; we zijn Bart dankbaar de verdediging van Vlaamse belangen weer een democratisch gelaat gegeven te hebben. De Wever staat voor de echte Vlaming: intelligent en consequent, en met de nodige bagage om de Franstaligen te verslaan op hun terrein: gevoel voor concepten, esthetica en humor. Het VB daarentegen heeft altijd al bestaan uit een paar clowns met een hoop crapuul. Alle eer aan Bart toen, en alle eer aan Bart nu.

De Wever heeft de grote verdienste dat 'nationalisme' 'autonomie' 'meer Vlaanderen' geen vieze woorden meer zijn. We mogen terug Vlaming zijn en fier ook. Zijn non-nonsens taal en verschijning spreekt jongeren aan. Vreemd genoeg, ik heb een goed gevoel bij deze verkiezingsuitslag, het zal niet gemakkelijk zijn, het zal nog vallen en opstaan worden maar we zijn op weg om Vlaanderen te modelleren, te boetseren naar een welvarende regio binnen Europa. Een lange moeilijke weg, maar laat het een uitdaging zijn.

Chacun des 4 chefs de partis, ce matin, à la RTBF, se disait gagnant... Et, d'un certain point de vue, ils ont raison : l'immobilisme, la corruption et le clientélisme ont encore de très belles années devant eux. La preuve est faite qu'une majorité de Wallons sont d'une médiocrité intellectuelle incroyable. Le grand perdant ? Il semble que ce soit donc la Wallonie. A ceux qui ont encore des ressources, je conseille vivement de les faire sortir au plus vite du pays. C'est certainement ce que je commencé à faire. Ce qui restera en Wallonie sera, en grande partie confisqué, volé, perdu...

De tous les peuples de l'Europe, les wallons sont les plus cons!

Curieusement les commentaires de journalistes ne parlent pas de l'effet "FORTIS" sur la déchéance de REYNDERS avec les conséquences funestes pour tout le MR que cela implique.Aurait-on déjà oublié la vente à perte de la première banque du pays à BNP avec la complicité écrasante de REYNDERS plus soucieux d'avantager SARKOZY que le patrimoine du pays?

C'est clair, les flamands ne veulent plus soutenir une région malade. On ne peut le leur reprocher. Virer le PS ne serait même pas une solution. Ce qu'il faut, c'est retrousser ses manches, devenir productif et inventif, passer dans le groupe de tête si ce n'est pas en première position. Là, nos amis flamands nous parleront d'égal à égal, s'ils ne deviennent pas demandeurs à leur tour ! Mais c'est quoi donc qui empêche les wallons de s'éclater et de vendre ? Quand on voit avec quoi parfois certains de nos voisins font du fric, ça ne doit pas être si difficile ! Les francophones de ce pays seraient-ils donc tombés si bas ?

Binnenland

BELGA GGD/SIJ/NAJ : Belgische reders vragen hulp tegen piraterij?
De regering aanvaardde eind april militaire bescherming te bieden – op vraag van de reders en tegen betaling - aan Belgische schepen die in die zone waar veel piraten actief zijn, moeten varen. Tot nu toe werd nog geen militaire bescherming gevraagd, hoewel de periode gedekt door de regeringsbeslissing eind juni afloopt.
Het kernkabinet heeft vorige week de militaire bescherming van twee handelsschepen van de Belgische de firma Jan De Nul geweigerd, omdat ze onder Luxemburgse vlag varen. De schepen moesten voor de kust van Somalië passeren.
Toen de vraag zich initieel stelde adviseerde ik om geen militairen aan boord van schepen te plaatsen, gewoon omdat dit slechts een pleister op een houten been is én een internationale samenwerking die onontbeerlijk is om dergelijke bedreigingen het hoofd te bieden bemoeilijkt. Maar toch veranderde ik mijn advies toen bleek dat Frankrijk (en uiteraard de USA) schepen die onder Franse vlag vaarden (ook Belgische schepen) wel beschermden met militairen aan boord. Toch vreemd dat reders die toen nogal boos waren op mijn advies, achteraf blijkbaar géén beroep deden om deze oh zo belangrijke hulp. Een woordje uitleg zou welkom zijn. Straffer echter dat een reder die uitvlagt en wegloopt uit puur winstbejag opeens wel wil profiteren van de Belgische vlag.

HNB: Regering verspilt 2,5 miljoen per jaar aan nutteloze adviesraden
Onze federale regering laat zich door liefst 600 commissies 'adviseren'. Een deel ervan bestaat enkel nog op papier. Maar de belastingbetaler moet er per jaar wel 2,5 miljoen euro voor ophoesten.
Jaar na jaar dikt het lijstje van adviesraden aan, terwijl tot nu toe nog geen enkele ervan ontbonden werd. En wat meer is: nog geen kwart stelt een jaarverslag op en slechts tien procent wordt onderworpen aan een grondige evaluatie. Zo 'functioneert' de Hogere Vergoedingscommissie Schade in Congo, opgericht in 1965, vandaag nog altijd. Jaarlijks wordt er voor bijna 600 euro zitpenningen aan uitgekeerd.

Buitenland

Knack Jan Vandemoortele, voormalig VN-topman in Pakistan
Over Afghanistan …
Het NAVO-project om in Afghanistan de democratie te installeren, is totaal utopisch. En utopische projecten hebben soms dramatische gevolgen."
"In Afghanistan en Pakistan leggen we waarden op die vreemd zijn aan het volk", vindt Vandemoortele.
"Ik herinner me een dinergesprek bij de Belgische ambassadeur in Pakistan met minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht en een zestal Pakistanen. En De Gucht maar uitleggen wat er met de islam moest gebeuren. Gênant." "Dat is ongeveer hetzelfde alsof Pakistanen hier komen uitleggen wat wij met de communautaire kwestie moeten doen."
"We kunnen onze soldaten vervangen door moslimsoldaten, onder de vlag van de VN, de Organisatie van Islamitische landen of de Zuid-Aziatische Vereniging voor Regionale Samenwerking. Die moeten de situatie stabiliseren en zullen veel minder ergernis opwekken."


Mop van de week

Geen, uit respect voor de Opel werknemers in A’pen en alle toeleveranciers.

Tot ziens,
Pjotr

Geen opmerkingen: